Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Maraschino naj suvenir

29.03.2011. 22:00
Maraschino naj suvenir


Prix proizvođačem proglašen je Muzej antičkog stakla, a grand Prix proizvođačem PTO Nekić, za što je nagradu primila Dragica Nekić. Nagradu za Prix suvenir dobili su Muzej antičkog stakla za replike antičkog stakla, Solana Nin za cvjetnu sol, Sirana Gligora za paški sir, TO Val za suvenir barkarijola i PTO Nekić za drvenu oslikanu kutiju s kompletom ulja u amforama. Titulu grand Prix suvenira je ponio Maraschino


Svečana dodjela  priznanja za najbolje suvenire  i proizvođače suvenira prema  ovogodišnjem prvom natječaju za “Suvenir Zadarske  županije 2011.” održana je  danas u Muzeju antičkog stakla, a u organizaciji Udruge  inovatora Zadarske županije s  partnerima i to Zadarskom  županijom, Turističkom zajednicom Zadarske županije,  HGK Županijskom komorom  Zadar i Obrtničkom komorom Zadarske županije. Za  najbolji suvenit izabran je Maraschino, prozvod Maraske  Zadar, a najboljim proizvođačem PTO Nekić.
Tradicijska i uporabna  vrijednost
Događaj je okupio predstavnike spomenutih  organizatora i svih koji su na  bilo koji način podržali ovaj  projekt, kao i same proizvođače suvenira i natjecatelje.  Prije početka uručenja nagrada, priznanja i zahvalnica uslijedili su i pozdravni govori  okupljenih, a svečanosti je pridonio i glazbeni duo “Fešta”.
– Najprije se želim zahvaliti  Udruzi inovatora Zadarske  županije koja je ovdašnjim turističkim djelatnicima omogućila da svojim gostima mogu ponuditi širi spektar proizvoda. Iako, moram priznati da  nam nije lako biti u korak s  radoholičarima poput Rade  Nekića, predsjednika Udruge  inovatora, jer takav je entuzijama i financijski teško pratiti, kazao je Stjepan  Knežević, predsjednik Obrtničke komore Zadarske  županije, naglasivši kako će  Obrtnička komora dati sve od  sebe kako bi i dalje pružala  punu potporu ljudima poput  Rade Nekića.
U ime Turističke zajednice  Zadarske županije okupljenima se obratio Damir Hordov,  naglasivši da je zahvaljujući  ovom projektu zadarska regija  konačno upotpunila veoma  važan segment koji je nedostajao ovdašnjoj turističkoj slici.
– Mi smo velika regija i  moramo imati svoj suvenir,  koji je odraz tradicije, ali ima i  svoju uporabnu vrijednost.  Pozivam stoga sve kreatore da  i dalje rade na novim rješenjima, jer će na taj način pridonijeti promociji zadarske  regije, poručio je Hordov, nakon kojeg se obratio i Rade  Nekić, zahvalivši se svima koji  su ga podržali u njegovom  nastojanju, a osobitu je zahvalnost izrazio svojoj supruzi  Dragici, koja je, kako je kazao, unatoč njegovim zdravstvenim problemima, uvijek  bila ta koja strpljivo čeka.
Nekić je također naglasio  da se na ovogodišnji natječaj  prijavilo ukupno 130 suvenira  i 23 proizvođača, a s ovom  brojkom je, kako je kazao napola zadovoljan, jer je siguran  da postoji još puno kreativaca  koji se možda iz straha ovaj  put nisu prijavili na natječaj.
Statua Arca
– Autohtoni suvenir je ono  što nam je nedostajalo, a zahvaljujući ovom projektu i to  smo iznjedrili. Za sve to zaslužan je samo rad, a siguran  sam da samo mi sami zajedničkim radom možemo izvući ovu državu. Zato, danas  ćemo se proveseliti, ali već  sutra idemo raditi, poručio je  Nekić.
U ime Zadarske županije,  okupljenima se obratio Dario  Ivankov, pročelnik Upravnog  odjela za gospodarstvo Zadarske županije, istaknuvši  kako Županija podržava ovaj  projekt, jer činjenica je da  razvoj inovacija daje podršku  gospodarskom razvitku.
– Još jednom se pokazalo da  imamo kvalitetne ljude u koje  vrijedi ulagati. Moramo vjerovati da će svi ovu proizvodi  postati tržišni, jer ipak je komercijalizacija proizvoda, i u  ovom slučaju krajnji cilj. Jer,  samo na taj način možemo  poboljšati situaciju na tržištu  rada, kazao je Ivankov.
Uslijedila je potom i dodjela nagrada Udruge inovatora Zadarske županije za  2010. godinu, a zatim je Rade  nekić uručio zahvalnice za podršku svima onima koji su  pridonijeli ostvarenju njegovom nauma. Uslijedila je potom i dodjela brončanih suvenir odličja, dodjela srebrnih  suvenir odličja te dodjela zlatnih suvenir odličja, a Rade  Nekić je uručio i posebne diplome i to Zadarskoj županiji  i zadarskom gradonačelniku  Zvonimiru Vrančiću.
Nakon  dodjele brončanog, srebrnog i  zlatnog odličja proizvođačima  uslijedilo je i proglašenje Prix i  grand Prix proizvođača suvenira. Tako je Prix proizvođačem proglašen Muzej antičkog stakla, a grand Prix  proizvođačem PTO Nekić, za  što je nagradu primila Dragica  Nekić. Tajnik Udruge inovatora Zadarske županije, Vojislav Raušević uručio je statue Arca Zadarskoj županiji,  zadarskoj Obrtničkoj komori,  Anti Uglešiću, rektoru zadarskog Sveučilišta te Dragici i  Radi Nekiću. Uslijedila je potom proglašenje Prix i grand  Prix suvenira, a nagradu za  Prix suvenir dobili su Muzej  antičkog stakla za replike antičkog stakla, Solana Nin za  cvjetnu sol, Sirana Gligora za  paški sir, TO Val za suvenir  barkarijola i PTO Nekić za  drvenu oslikanu kutiju s kompletom ulja u amforama. Naposljetku je proglašen i grand  Prix suvenir, a ovu je titulu ove  godine ponio Maraschino,  proizvod Maraske Zadar.