Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Olivari: Vrijeme je da počnemo nizati pobjede

29.03.2011. 22:00
Olivari: Vrijeme je da počnemo nizati pobjede


Da je košarkašima Zadra, nakon ispadanja iz Jadranske lige, netko ponudio omjer 1-1 na početku prvenstva Hrvatske, znajući da u prva dva kola gostuju kod Zagreba i Cibone, vrlo vjerojatno bi to prihvatili. Ispostavilo se da su mnogo bliži bili omjeru 2-0 nego 0-2, jer su Cibonu pobijedili vrlo uvjerljivo, dok su od Zagreba poraženi tek u završnici, ispustivši lijepu prednost, koju su marljivo gradili do 32. minute. Jesu li onda zadovoljni dosadašnjim učinkom ili je ipak ostao mali žal?
– Šteta je što smo propustili priliku protiv Zagreba. Jedanaest razlike u posljednjoj četvrtini nije mala prednost, ali mi smo u završnici pali, a oni su dovoljno iskusna momčad da to kazne. No, što je tu je, to je prošlost. Važno je da smo se vratili i odigrali odličnu utakmicu protiv Cibone. Cijelu utakmicu smo vodili i u završnici nismo pali, nego smo odradili posao do kraja kako treba. Nadam se da ćemo tako i nastaviti – kaže Šime Olivari.
Na Višnjiku je ovih dana relativno mirno. S obzirom na sve što se događalo ove sezone, pravo je čudo da treneri i igrači mogu neko vrijeme u miru odrađivati svoje zadaće i koncentrirati se samo na zbivanja na terenu.
– Malo se sada smirila situacija, s obzirom da je kroz cijelu sezonu bilo mnogo turbulencija. Ali to je tako, mi tu ništa ne možemo, nego raditi, trenirati i davati sve od sebe na utakmicama. To ne bi smjelo utjecati na nas, jer smo mi profesionalci.
Iskorištena minutaža
Nije lako igračima, posebno mladima, kada u jednoj sezoni promijene tri trenera.
– Svaki trener je drugačiji i ima neki svoj sistem. No, mi nismo tu da biramo trenere, nego da treniramo i pokušamo se što bolje prilagoditi na svakoga, kao i trener na nas, kako bi ostvarili što bolje rezultate.
Olivari, jedan od junaka one velike pobjede u polufinalu kupa, najviše je minuta dobio kod Josipa Grdovića, koji ga je pohvalio, kazavši da mu daje i više od onoga što je očekivao.
– Na posljednjih par utakmica sam dobio veću minutažu i trudio sam se da je iskoristim na najbolji mogući način, kako bi pomogao momčadi i odradio ono što trener od mene traži.
A to je…
– Prvo treba maksimalno čvrsto i agresivno odraditi posao u obrani, bez nekih gluposti i grešaka. A u napadu samo opušteno, bez nekog straha.
Treneri su u pravilu takvi da nekim igračima vjeruju više, a nekima manje.
– Povjerenje trenera je svakom igraču jako važno. Jer ako ga nema, onda je svaka greška još veći teret. Ako ti trener vjeruje, onda je dosta lakše igrati.
Prvi put po tri u nizu
Vječna tema u Zadru je razvoj mladih igrača. Mnogo je polemika, no u nekim stvarima se svi slažu. Primjerice u tome da je bolje stasati uz pobjede, nego uz poraze. Ova sezona po tom pitanju za mlade Zadrane nije bila baš idealna. Jasno, i poraz je dio sporta, ali nije lijepo kada ih imate dvostruko više nego pobjeda (14-29).
– Nije bilo lako. Kada se tako nižu porazi, to postane frustrirajuće. Nismo imali nikakav niz pobjeda, jednu, maksimalno dvije za redom i onda poraz. Pokušat ćemo to ispraviti sada u prvenstvu Hrvatske – kazao je Olivari.
U prolazu se uz osmjeh nadovezao dokapetan Marčinković.
– Reci da ćemo sada tri za redom imati.                      
– Hoćemo – složio se Šime. „Napravit ćemo sve da tako bude”.
Ako bi Zadar u petak dobio Zaboka kući pa u ponedjeljak Alkara u Sinju, prvi put ove sezone nanizao bi tri pobjede. Četiri puta je dobio dvije za redom, ali ne i treću. Prvo Nymburka i Zvezdu u Beogradu pa je kući izgubio od Radničkog. Onda Pinar Karsiyaku i Partizana na Višnjiku, nakon čega je izgubio od Apoela na Cipru. Pa Hemofarma u Vršcu i Ethu, da bi onda u svojoj dvorani izgubio od Širokog. I na koncu Igokeu pa Cedevitu u polufinalu kupa, ali je u finalu dan kasnije poražen od Zagreba. Želja je, dakle, jasna. Sa tri vezane pobjede dočekati gradski derbi s Borikom.
Zbližili se
Da bi to ostvarili, Zadrani će se uzdati u rast forme i sve veće zajedništvo momčadi, koje bi im u završnici sezone trebalo biti dodatna snaga. Dojam izvana je da su brojni problemi ipak zbližili igrače. Dovoljno je vidjeti kako su se veselili pobjedi protiv Cibone.
– Nekako smo se još više zbližili, skupili što se kaže, jer je to jedini način kako možemo ići dalje i dobiti što više utakmica do kraja sezone.
A gdje bi se Zadar mogao naći na kraju sezone?
– Nije floskula kada se kaže da idemo iz utakmice u utakmicu. Stvarno treba pristupiti svakoj utakmici na taj način i pokušati odigrati što bolje. U svakoj idemo na pobjedu, to je sigurno, a onda ćemo vidjeti dokle će nas to dovesti.
U petak u Krešin dom stiže Zabok. U toj utakmici svi očekuju samo jedno – pobjedu.
– Normalno je da svi očekujemo pobjedu, ali to ne znači da možemo podcijeniti protivnika. Oni tu nemaju što izgubiti. Ako izgube sa većom razlikom, svi će reći da je to normalno jer su oni slabiji, a mi smo Zadar. Na nama je da uđemo maksimalno od prve minute, jer ako to ne napravimo i podcijenimo ih, može svašta biti. I oni znaju igrati košarku – za kraj će Olivari.


  BORIKOV USPJEH REZULTAT RADA


Lani je Šime Olivari nosio dres Borika. Puntamičani se tada nisu uspjeli plasirati u ligu za prvaka, ali su taj rad nadogradili ove sezone i ostvarili veliki uspjeh.
– To je rezultat konstantnog kvalitetnog rada. Par igrača je došlo/otišlo, ali uglavnom nije bilo mnogo promjena. Odlično rade, imaju odličnu atmosferu i tamo se novi igrači stvarno najbrže uklope u momčad. To je stvarno čudo i drago mi je da imaju tako dobru sezonu – kaže krilni igrač Zadra, koji je više puta isticao kako mu je u košarkaškom razvoju mnogo koristila sezona provedena u zelenom dresu.




  UTAKMICA I SKUPŠTINA ISTI DAN


Prvo kolo lige za prvaka košarkaši Zadra igrali su u ponedjeljak. Drugo u petak. Treće će ponovno u petak pa četvrto opet u ponedjeljak. Što HKS želi postići s takvim terminima utakmica, pitanje je na koje je jako teško dati odgovor. Većina dvorana ionako uglavnom zjapi prazna (iznimke su Jazine i Sinj), a i ono malo ljudi što bi možda došlo subotom ili nedjeljom, radnim danom je još manje. Uz to, termini se mijenjaju iz kola u kolo pa je ljudima nemoguće steći naviku odlaska na utakmice. Kada bi većina utakmica bila u isti dan i sat u tjednu, kako je to primjerice u Španjolskoj, Italiji, Francuskoj…, možda bi se moglo privući barem malo više ljudi. No, koga briga, košarka se ionako ne igra zbog publike. Zanimljivo je i da će Alkar i Zadar igrati u ponedjeljak u 18 sati, a baš za taj dan zakazana je dugo očekivana izvanredna skupština KK Zadar, koja bi trebala mnogo toga odlučiti o budućnosti kluba.