Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadarski muslimani 14. svibnja dobivaju mesdžid

29.03.2011. 22:00
Zadarski muslimani 14. svibnja dobivaju mesdžid


Od prvoga svibnja u Zadru će početo s radom i imam, diplomant Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva i donedavni imam u Velikoj Kladuši


Objekt Islamske zajednice u Zadru svečano će biti otvoren 14. svibnja, objavljeno je na internetskim stranicama Islamske zajednice Hrvatske. Muslimani iz Zadra i okolice tako će uskoro po prvi put dobiti svoj vjerski objekt gdje će biti smješteni mesdžid, mekteb, imamski stan te društvene prostorije poput divanhane i knjižnice. Delegacija Mešihata Islamske zajednice, koju je predvodio muftija Šefko Omerbašić, prije nekoliko dana je posjetila Islamsku zajednicu u Zadru te je tada dogovoren i datum svečanog otvaranja mesdžida.
– Mešihat Islamske zajednice angažirao se prije pet godina da u ovom gradu osnuje Islamsku zajednicu, ali se uvijek ispriječio nedostatak prostora u kome bi se obavljali obredi i nužni poslovi Zajednice. Prije četiri godine po prvi puta osnovana je Islamska zajednica, ali se pokazalo da aktivnost bez imama nema šansi za uspjeh. Prije godinu dana Mešihat je uspio osigurati donaciju od 200.000 eura i odmah je počela gradnja objekta, desetak minuta od centra grada. Na sastanku sa predstavnicima Povjerenstva dogovoreno je da se objekt svečano otvori u subotu 14. svibnja. Na otvaranje će biti pozvani donatori, rukovodstvo Medžlisa, Sabora i Mešihata, te grada Zadra i Županije, stoji u tekstu na internetskim stranicama Islamske zajednice te se navodi kako će ovim muslimani Zadra i okolnih otoka dobiti suvremen objekat za vjerske i ostale druge potrebe.
Navedeno je i kako će od prvoga svibnja početi sa radom i imam, diplomant Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva i donedavni imam u Velikoj Kladuši.
Prema rezultatima popisa stanovništva iz 2001. godine u Zadru je bilo blizu tisuću muslimana i muslimanki, a prema procjenama danas na području Zadarske županije živi oko dvije i pol tisuće građana islamske vjere. Ovaj objekt, iako je bez minareta, u potpunosti bi trebao zadovoljavati njihove vjerske potrebe.