Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zemljište na Belafuži za igralište Bagata

29.03.2011. 22:00
Zemljište na Belafuži za igralište Bagata


Nakon što je krajem svibnja prošle godine, dr. Zvonimir Vrančić poništio natječaj za zamjenu gradskog građevinskog zemljišta za nogometno igralište “Bagata”, u vlasništvu tvrtke “Lignum”, zadarski gradonačelnik danas je ponovo pokrenuo proceduru kojom bi Grad Zadar u konačnici postao  vlasnik Jurjevićeve parcele. Na toj parceli Grad Zadar namjerava graditi sportsku dvoranu za Tehnički školski centar i nogometno igralište s pomoćnim terenom.
No, za razliku od prošle godine, kada je natječaj poništen, Grad Zadar mijenja način, odnosno model kojim će doći do željenog terena za gradnju sportske dovrane i nogometnog igrališta. Ovoga puta, Grad Zadar ne ide u natječaj za zamjenu građevinskog zemljišta već se prvo namjerava prodati gradsko zemljište na Belafuži. Novac, koji dobije od prodaje zemljišta na Belafuži, Grad Zadar će utrošiti za kupnju zemljišta u vlasništvu tvrtke “Lignum”, kojom dominira nogometno igralište “Bagat”.
Grad Zadar prodaje teren, koji se nalazi ispod crkve na Belafuži. Kako je na današnjem kolegiju gradonačelnika pojasnio, Matko Segarić, pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo, teren ima gotovo 8 tisuća metara četvornih i nalazi se u građevinskog zoni. Za taj teren Grad Zadar je dobio tri procjene vještaka i to od 140, 170 i 240 eura po četvornom metru.
– Prodajemo zemljište na Belafuži, ispod tamošnje crkve. Početna cijena na javnom nadmetanju je 170 eura za četvornih metar, istaknuo je Segarić.
Gradonačelnik dr. Vrančić je otkrio da je razgovarao s vlasnikom Bagatovog igrališta, koji je teren spreman prodati Gradu Zadru. Iako su se dogovarali i oko cijene zemljišta, zadarski gradonačelnik nije želio otkrio o kolikom se iznosu radi. Kako je istaknuo dr. Vrančić, Grad Zadar će prvo prodati zemljište na Belafuži i kad se to odradi, onda se može govoriti više o kupovini Lignumovog zemljišta. 
U nastavku kolegija gradonačelnika među nizom godišnjih izvješća o radu i izvršenju programa, koja su proslijeđena na usvajanje Gradskom vijeću, zasigurno treba istaknuti gotovo stopostotnu realizaciju programa poticanja razvoja poljoprivrede i ribarstva te održivog razvitka zadarskih otoka.
Ivica Katić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i razvoj otoka, istaknuo je kako su financijska sredstva predviđena za program poticanja poljoprivede i ribarstva realizirana u 100-postotnom iznosu.
– Najviše poticaja iskorišteno je za trajne nasade. U poljoprivrednim gospodarstvima zasađeno je najviše vinove loze, potom maslina, bajama i jabuka. Najmanje sredstava iskorišteno je za obnovu starih maslinika, govori Katić, dodajući kako zavidnu realizaciju ima i program poticanja održivog razvitka zadarskih otoka, koji podrazumijeva i stvaranje obiteljskih seoskih gospodarstava, a nastoji se popularizirati među otočanima.