Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zimi od 8 do 16, ljeti nedjeljom i praznikom

29.03.2011. 22:00
Zimi  od 8 do 16, ljeti nedjeljom i praznikom


Na zahtjev zadarskih obrtnika, gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić, Gradskom vijeću predložit će da se parkiranje u svim zonama tijekom zimskog razdoblja, dakle od 1. listopada do 30. travnja, naplaćuje od 8 do 16 sati. Ukoliko se ta odluka usvoji na sljedećoj sjednici Gradskoj vijeća, koja je najavljena za 7. travnja, važit će dvadestak dana jer ljetna naplata parkinga počinje 1. svibnja.
Novi nacrt odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja u Zadru, predstavljen je na današnjem kolegiju gradonačelnika, a predviđa i da se tijekom srpnja i kolovoza parking naplaćuje nedjeljom i praznikom. Takva odluka, kako su obrazložili gradonačelnik dr. Vrančić i Jure Zekanović, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, predložena je da bi se pojednostavnila postojeća organizacija i način naplate. Navodno je turiste, koji su najbrojniji tijekom ljetnih mjeseci, zbunjivalo nenaplaćivanje parkinga nedjeljom i praznicima, što je potaknulo gradske vlasti da promjene režim naplate u srpnju i kolovozu. Ako ovi, pomalo banalni razlozi prođu na sjedećoj sjednici Gradskoj vijeća, što je realno očekivati, parking na Poluotoku tijekom srpnja i kolovoza naplaćivat će se svakog dana od 8 do 22 sata.
Nova organizacija i način naplate važit će i na parkiralištu koje se uređuje na Liburnskoj obali, na mjestu nekadašnjeg Zarauscheka, nedavno sravnjenoj sa zemljom. Tamo će biti 69 novih mjesta za parkiranje, od toga šest za invalide. U neposrednoj blizini, kod taksi stajališta, uređuje se autobusno ugibalište, čime će izgubiti 15 mjesta za parkiranje. Istovremeno se prenamjenjuje i dio parkirališta kod crkve Svete Marije, gdje će se postaviti štandovi od svibnja do listopada. Zbog štandova, tamo će se tijekom sezone izgubiti 15 mjesta za parkiranje.
– Nova organizacija i način naplate odnosi se i na dvorište Pomorske škole, Državnog arhiva i Znanstvene knjižnice. Dio dvorišta tamo je rezerviran za spomenute ustanove, a dio je izvan sustava naplate, zbog čega se stvaraja velika gužva, nered… jer ljudi traže parking koji ne moraju platiti. Da bismo tome stali na kraj, taj prostor uvodimo u sustav naplate parkinga, kaže dr. Vrančić, pojašnjavajući kako se će u dvorištu Pomorske škole, Znanstvene knjižnice i Državnog arhiva urediti 11 mjesta za parkiranje.
Zekanović nastavlja da će se i u Petrčanima mijenjati sustav naplate parkinga. Tamo se prošle godine, od 15. lipnja do 15. rujna, parking naplaćivao četiri kune po satu. Nova odluka donosi smanjenje cijena i kraći vremenski period naplate. Naime, u Petrčanima će se parking ove godine naplaćivati od 1. srpnja do 31. kolovoza, a cijena sata iznosit će dvije kune.