Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Četiri godine školskog časopisa “Fontana”

29.03.2012. 22:00
Četiri godine školskog časopisa “Fontana”


Glavna tema ovog broja koji se tiska na pedesetak stranica je bila baština, ali učenici su se dotakli i njima uvijek bliskih televizijskih i filmskih uradaka


Novi broj Fontane, časopisa OŠ Krune Krstića u Arbanasima i ove godine je ugledao svjetlo dana. Riječ je o godišnjem časopisu koji već nekoliko godina izlazi pod tim imenom, no povijest mu seže još dublje u prošlost budući da Fontana nastavlja tradiciju školskog lista “Iz đačke torbe” koji je izlazio još sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Školski list “Iz đačke torbe” je prestao izlaziti za vrijeme rata, no Fontana zato uspješno ide njegovim stopama.
– Ove godine izašao je četvrti broj “Fontane” koja je ime dobila po zadarskoj povijesnoj fontani, a koja se kao izvor spominje i u “Planinama Petra Zoranića”, rekao nam je Vlatko Majić, profesor hrvatskog jezika, ali i odgovorni urednik časopisa. Prošlogodišnji treći broj časopisa bio je predložen i za državni Lidrano. Iako na kraju nisu završili na Lidranu, ali i samo predlaganje bilo im je čast, budući da Zadar ima tradiciju školskih listova koji i na razini Hrvatske imaju priznanja, kazao je Majić.
 “Fontana” se tiska u 500 primjeraka koliko ih je bilo i ovaj put. Glavna tema ovog broja koji se tiska na pedesetak stranica je bila baština, ali učenici su se dotakli i njima uvijek bliskih televizijskih i filmskih uradaka, serije Larin izbor i serijala Sumrak saga. Kao jednu od glavnih tema obradili su i agresivnost među učenicima, ali i argumente za i protiv Europske unije, pojasnila je glavna urednica časopisa Dragana Kalaba:
– Spomenuli smo Larin izbor, Sumrak sagu, tu su i sportski uspjesi naše škole, zatim naš podlistak Kapljice snova s radovima učenika. Tu je i putopis “Od Baltika do natrag” gdje je putovala jedna naša učenica, a dotakli smo se i važnosti učenja jezika. Sa završnim pripremama krenulo se prije zimskih praznika, dok se teme pripremaju tijekom cijele godine. Tako se i sad već rade teme za sljedeću godinu pojasnila je glavna urednica Fontane.
 Posebno zanimljiv pristup mladi novinari imali su prema agresiji, kao jednoj od ključnih tema četvrtog broja “Fontane”, orijentirajući se na priče iz stvarnog života. Kako bi to postigli, anketirani su i građani Zadra, a tema se obrađivala i putem primjera iz svakodnevice učenika. Zanimljivu priču o modelarstvu kao pozivu donosi i razgovor s Dinkom Nobilom, učiteljem tehničke kulture, a nisu zapostavljeni niti strani jezici bilo putem intervjua ili pjesme.