Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Hajncove pjesme posvećene ženi, središtu svijeta

29.03.2012. 22:00
Hajncove pjesme posvećene ženi, središtu svijeta


Ljubav nas ispunja, tako misli pjesnik, sve je drugo jedna velika praznina, a kad ne bude ljubavi bit će je u sjećanjima… Njemu je žena oltar, on se pred njom moli, on se pred njom ispovijeda, on se pred njom klanja, kazao je između ostaloga profesor Robert Bacalja


U punoj dvorani Rektorata Sveučilišta u Zadru javnosti je u četvrtak navečer predstavljena još jedna, deseta knjiga poezije zadarskoga i hrvatskoga pjesnika Vinka Hajnca. Bila je to još jedna večer za pamćenje, tipična za ovoga osebujnog pomorca, koji poslije više od 40 godina ne plovi, “ali misli su mu i dalje oceanski veslači, prije pričaju s daljinama, nego što do njih stignu”. Knjigu naslovljenu “Ti si čudo dok te ljubim” izdao je Poslovni centar Sveučilišta u Zadru, a predstavljači su bili rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Ante Uglešić i prof. dr. sc. Robert Bacalja. Rektor je napisao i predgovor knjizi, a prof. Bacalja je uz dr. sc. Vesnu Grahovac-Pražić i recenzent knjige. Stihove iz knjige su predstavili Jasna Ančić i Milan Miočić Stošić, a moderirao je Gordan Kurtović.
Ženama svih rasa i sudbina
Vinko Hajnc objavljuje od 1976. godine, od prve knjige “Jahača kamenog konja”, koju mu je recenzirao današnji akademik Luko Paljetak, nagovorivši ga da svoje velike misli podijeli s publikom. A Vinko je potom sve više pjesnički rastao, kako govore njegovi kritičari i danas je jedan od najcjenjenijih suvremenih hrvatskih pjesnika.
Najnoviju knjigu s 95 ljubavnih pjesama posvetio je “poljupcima i obalama, kojima se vratio nisam, a obećao sam da hoću”, posvetio ih je ženama svih rasa i sudbina raštrkanih diljem svijeta s kojima je ostvarivao, kako ističe, predivna prijateljstva tijekom svojih putovanja, ženama koje su za njega središte svijeta. Pjesme su u ovoj knjizi podijeljene na dva dijela, “Poljupci i krici” i “Sve što sam volio rasplakalo me” i nema sumnje da će, kao i sve njegove dosadašnje knjige biti rado čitane.
– Ljubav nas ispunja, tako misli pjesnik, sve je drugo jedna velika praznina, a kad ne bude ljubavi bit će je u sjećanjima… Njemu je žena oltar, on se pred njom moli, on se pred njom ispovijeda, on se pred njom klanja, kazao je između ostaloga profesor Robert Bacalja. Kazao je također da je Hajncu glavna preokupacija odnos žene i muškarca i to se iščitava kroz motive ljubomore, nevjere, strasti, požude, vjernosti, iščekivanja, želje, grijeha, ljubavnog čina, zagrljaja, nagosti, pohote, poroka, milovanja, drhtaja, bluda, oproštaja…
Ljubav mu je život
I druga recenzentica dr. sc. Vesna Grahovac-Pražić ističe kako je ovome pjesniku ljubav život, njegova religija, da je zaokupljen ljubavlju i ženom, a svi štovatelji poezije Vinka Hajnca slažu se kako on nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, jer njegove su misli poezija, ali i filozofija. Osobito točno u jednoj rečenici ga je opisao profesor Ante Uglešić: Prijateljskim druženjem sa šjor Vinkom, a nadasve preko njegovih djela, upoznao sam dušu pjesnika, profesionalnog pomorca, zaljubljenika u more, vječitog sanjara, strasnog ljubavnika, tragaoca za istinom, a ponajprije velikog i jednostavnog čovjeka i pravoga prijatelja.
Zato i preporuča njegovu poeziju, preko koje će čitatelj upoznati autora i njegovu dušu, ali će istodobno upoznati sebe i suočiti se s istinom, snom, ljubavlju, filozofijom života ili smrti i mnoštvom drugih situacija koje su u njegovim djelima predočene i dio su i naše svakidašnjice.