Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Jedna brigada se ubila, a jedna bojna je u zatvorima

29.03.2012. 22:00
Jedna brigada se ubila, a jedna bojna je u zatvorima


Dok god su živi, hrvatski branitelji, koji su bili spremni goloruki se boriti za državu, potencijalna su opasnost, istaknuo je Jurčević


Zakon o aboliciji  iz rujna 1992., Ustavni zakon o suradnji s Haškim sudom iz 1996. te jedan od  zadnjih iz serije zakona koji  dopušta Državnom odvjetništvu RH da na temelju dokumenata koje je pisao Savo  Štrbac može odmah, bez  pristanka suca istrage, podići  optužnicu, čega nije bilo ni u  komunizmu, su tri najvažnija zakona koje su dosadašnje  hrvatske vlade potpisale protiv hrvatskih branitelja, rekao je prof. Josip Jurčević na  preksinoćnjoj tribini pod nazivom “Progon hrvatskih  branitelja” koja je održana u  dvorani Sjemeništa Zmajević u Zadru.
Zbog raznih djelovanja  državnih institucija protiv hrvatskih branitelja, čitava jedna brigada je počinila suicid  nakon Domovinskog rata, a  cijela jedna bojna, kaže  Jurčević, leži u hrvatskim i  haškim zatvorima, samo zato  što se usudila braniti Hrvatsku. To je zato jer dok god su  živi, hrvatski branitelji, koji  su bili spremni goloruki se  boriti za državu, potencijalna  su opasnost istim tim institucijama. Dogodit će se povijesni paradoks da će isti taj  naraštaj koji je stvorio, na kraju i izgubiti tu svoju državu.
Na tribini je govorila i Jagoda Bungur, supruga Emilija  Bungura, osuđenog u slučaju  Lora. On je jedini od optuženih zatražio pravdu na  Sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Bungur je govorila o  kalvariji koja je zadesila njenu  obitelj, jer ne samo da je njezin suprug osuđen za ratni  zločin, već se na sudu u Splitu  vodi parnični postupak u kojem oštećenici traže odštetu.
Govoreći o slučaju Lora, Josip Jurčević je rekao da se na  njemu najbolje vidi korupcijska vertikala u hrvatskom  pravosuđu. Današnji državni  odvjetnik Mladen Bajić, tada  vojni tužitelj u Splitu, dao je  nalog za uhićenje 44 neprijateljska vojnika, a 10 godina  kasnije, u suradnji sa srbijanskim službama i Savom Štrpcem, kaže da je osam hrvatskih vojnih policajaca protupravno lišilo slobode srpske  civile.
Posebnu pažnju obratio je  na proces protiv šestorice  dužnosnika Herceg-Bosne na  kojem je dokazana enormna  pomoć Republike Hrvatske u  obrani Bosne i Hercegovine.  Francuski sudac Jean-Claude  Antonetti, kaže Jurčević, već  duže vrijeme radi obrane digniteta pravne struke, ne želi  donijeti presudu koja podilazi  političkim motivima Haškog  suda.
– Nema krimena zapovijedi  za počinjenje kaznenog djela,  nego se sve optužuje za pripremanje zajedničkog  zločinačkog pothvata. U Haagu se uopće ne možete braniti,  jer je dovoljno da bez vašeg  znanja netko nekog ubije u  ratu, rekao je Jurčević.


 “DA SI SE HTIO UBITI, TI BI TO UČINIO”




Govoreći o suicidima u braniteljskoj populaciji, psiholog Dario Vučenović iz Obiteljskog centra u Zadru  rekao je da je mnogim slučajevima prethodila netrpeljivost među samim braniteljima.
– Neki branitelji su se ubili samo zato što su im kolege  rekli “Da si se htio ubiti, ti bi to učinio!”
Vučenović je rekao da hrvatske branitelje ne treba  privoditi i tako raditi traume djeci, jer se svi mogu  odazvati na obavijesne razgovore. Spomenuo je slučaj  jednog škabrnjskog dječaka koji je preživio masakr i  koji je uspio početi normalno živjeti, sve do trenutka  kada je svjedočio na sudu, nakon čega mu se bolest  pogoršala te ga psiholozi i psihijatri više od godinu i  pol dana ne mogu vratiti u normalno stanje, rekao je  Vučenović.
Državne institucije s empatijom se trebaju odnositi  prema hrvatskim braniteljima, osobito onima koji su  prošli teške ratne traume, istaknuo je.