Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Miliša: Ova knjiga nije rat medijima

29.03.2012. 22:00
Miliša: Ova knjiga nije rat medijima


Ova knjiga nije rat medijima. Naprotiv, zahvaljujući njima naš se projekt internacionalizirao i pobudio širok ineteres. Knjiga je puna primjera koji upozoravaju na štetnu stranu medija – Zlatko Miliša


U izložbenoj je dvorani Znanstvene knjižnice Zadar u četvrtak navečer održano predstavljanje knjige “Tamna strana ekrana” kao i javna tribina na istu temu. U radu tribine kao i njezinu predstavljanju sudjelovali su autori dr. sc. Zlatko Miliša, profesor Odjela za pedagogiju zadarskog Sveučilišta, Valentina Grbić, Morana Rogić, Bruno Ćurko, te recenzentica dr. sc. Zora Zuckermann Itković, također profesorica zadarskog Odjela za pedagogiju.
“Deset dana bez ekrana”
Svi su oni članovi udruge “Cinaz” koja se bavi organiziranjem i osmišljavanjem izvanškolskih i izvannastavnih aktivnosti. Udruga je osnovana 2003. godine, a njezin je predsjednik profesor Miliša. U njezinom radu sudjeluju, kako je to kazao mr. sc. Miro Grubić, ravnatelj Znanstvene knjižnice Zadar, brojni stručnjaci različitih profila, volonteri, sportaši, studenti i učenici. U listopadu 2008. udruga je pokrenula projekt “Deset dana bez ekrana”, a osim projekata udruga izdaje knjige i različite stručne publikacije.
– Moji kolege pedagozi i ja mišljenja smo kako bi u niže razrede osnovne škole primjereno bilo uvesti odgoj za medije. Ova knjiga nije rat medijima. Naprotiv, zahvaljujući njima naš se projekt internacionalizirao i pobudio širok ineteres. Knjiga je puna primjera koji upozoravaju na štetnu stranu medija. Danas govorimo o djeci medija. Glavni akteri socijalizacije više nisu roditelji, obitelj ili crkva, već su to mediji. Tri ekrana koji se problematiziraju u knjizi su televizija, kompjutor i mobitel. Postavlja se pitanje kako selektivno koristiti medije, kao i ono tko i za što ih koristi? O povezanosti djece i medija zorno govori podatak kako prema istraživanjima u Slavoniji i Baranji sedam posto predškolske djece ima svoj ‘facebook’ profil. Ovo čime se bavimo jest medijska pedagogija. Projekt “Deset dana bez ekrana” ponudio nam je neke odgovore o pravilnom korištenju medija, kazao je Miliša.
Kako se suprotstaviti manipulaciji medija?
Nazvavši Milišu “tribunom moderne hrvatske pedagogije” recenzentica knjige Zora Zuckermann Itković je kazala kako on pedagoškim problemima pristupa interdisciplinarno i to prvenstveno sa stajališta filozofije, sociologije i političkih znanosti.
– To je razlog što su sve Milišine knjige aktualne, vrlo zanimljive i rado čitane. Tako je i s knjigom “Tamna strana ekrana” u kojoj kroz 14 poglavlja Miliša i ostali autori na oštar način razmatraju teme kao što su medijska iluzija, ovisnost, odgoj za kritičko mišljenje, internet kao sredstvo manipulacije… Knjiga postavlja pitanja možemo li se manipulaciji medija suprostaviti i kojim sredstvima to valja činiti. Osim toga, Miliša u ovoj knjizi nudi i neka od rješenja te ju stoga valja preporučiti svima, a prije svega roditeljima i prosvjetnim djelatnicima.
U nastavku večeri ostali su predstavljači govorili o pojedinim temama ili poglavljima iz knjige, pa je tako Bruno Ćurko govorio o poglavlju “Odgoj za kritičko mišljenje”, a Valentina Grbić o reklamama kao sredstvu manipulacije.