Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Pisanica od cvijeća

29.03.2012. 22:00
Pisanica od cvijeća


U ovu veliku metalnu konstrukciju ugrađeno je oko 1.500 litara zemlje i zasađeno gotovo 700 komada maćuhica. Kako bi ostale svježe ugrađen je i sistem navodnjavanja kap na kap, o čemu brinu djelatnici Bošane


Veliko šareno jaje, koje je ovih dana postavljeno ispred zgrade gradske uprave, izaziva pozornost prolaznika, a posebno onih najmlađih. Šarena pisanica od svježeg cvijeća simbolizira skorašnji blagdan Uskrs.
U Biogradu se na ovaj način prvi puta obilježiti Uskrs, jer je do sada ukrašavanje javnog prostora bilo rezervirano uglavnom za božićne blagdane. Kako nam je ovom prilikom rekao Marijan Stopfer, dogradonačelnik Grada Biograda, cilj postavljanja velike pisanice je da uveliča blagdan Uskrsa, te doprinese ugođaju.
U ovu veliku metalnu konstrukciju ugrađeno je oko 1.500 litara zemlje i zasađeno gotovo 700 komada maćuhica u svim bojama. Kako bi ostale svježe u unutrašnjosti je ugrađen i sustav navodnjavanja kap na kap o čemu brinu djelatnici gradske tvrtke Bošana.
Veliko jaje smješteno je u gnijezdu od slame, a u njegovom podnožju ispleten je vijenac od maslinovih grana. – Ovo jaje bit će preneseno u park hrvatskih velikana za vrijeme održavanja Malog uskrsnog sajma i natjecanja u bojenju pisanica, a s ovim cvijećem i u tom obliku ostat će do početka svibnja, dokle je i trajnost ovoga sezonskog cvijeća. Nakon toga u metalnu konstrukciju bit će zasađene neka druga vrsta cvijeća, te će ona tijekom čitave godine biti jedna cvjetna kugla, kazao je dogradonačelnik Stopfer.
Najavio je i prvi Mali uskrsni sajam koji će se održati u utorak 3. travnja u gradskom parku na Trgu hrvatskih velikana.
Na sajmu, koji će biti natjecateljskog karaktera, natjecat će se najmlađi, ali i stariji žitelji. Naime, koncepcija sajma zamišljena je tako da će se u oslikavanju velikih pisanica, koje će biti postavljene u parku, natjecati polaznici dječjih vrtića i to dva biogradska vrtića, vrtići iz Tkona, Svetog Filipa i Jakova, Turnja i Pakoštana. Oslikavanje pisanica je tematsko te će svaki od vrtića morati najaviti koju će temu obraditi u svom natjecateljskom nastupu. Natjecanje će trajati jedan sat, a nakon toga će biti objavljeni najuspješniji, točnije, prvo drugo i treće mjesto. Djeca će u svojim vrtićkim radionicama izrađivati i druge prigodne ukrase, te će ih na štandovima, koji će za tu prigodu biti postavljeni, moći i prodavati.
– Posebnost ovog sajma će svakako biti i natjecanje za naj pogaču u čemu se mogu ogledati svi koji žele. U ovom natjecanju mogu sudjelovati pekare, ali i biogradske domaćice. Ovim putem pozivamo ih da se prijave, kazao je Stopfer. U natjecanju za pogače predviđene su dvije natjecateljske kategorije, i to ona za najukusniju i ona za najljepšu pogaču. Tako će biti dodijeljene i tri nagrade od kojih treća iznosi 200 kuna, druga 300 kuna, a prva 500 kuna. Program u parku na Trgu hrvatskih velikana u Biogradu na Moru počinje u utorak 3. travnja u 10 sati.