Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Puntamičani jednom nogom u provaliji A-2 lige

29.03.2012. 22:00
Puntamičani jednom nogom u provaliji A-2 lige


Porazom od Kvarnera u Jazinama košarkaši Sonik-Puntamike su itekako zakomplicirali svoj prvoligaški status. Zvono za uzbunu odzvanja prostorijama kluba, jer se nakon solidine pozicije prije tjedan dana mlađi zadarski prvoligaš našao u situaciji koja bi mogla sredinom sljedećeg tjedna postati još puno gora.
Naime, zelenima sada slijede dva izuzetno teška gostovanja kod izravnih konkurenata, VROS Darde i Dubrovnika te je lako moguće da nakon naredne srijede Sonik-Puntamika zasjedne i na začelje ljestvice Lige za ostanak. Stoga prekjučerašnji posrtaj kontra Riječana donosi još teži uteg oko vrata igrača i stručnog stožera.
Ne samo da su ispušteni možda bodovi spasa već prijeti opasnost da se ova mlada i pokazalo se u srijedu izrazito neiskusna momčad nađe u situaciji gdje će biti jako teško psihički nositi se sa bremenom trenutačno vrlo izglednog ispadanja u A-2 ligu. Taj scenarij bio bi ono što ni u najgoroj noćnoj mori ljubitelji ovog kluba nisu zamišljali. Crv sumnje uvukao se htjeli to ili ne htjeli u glave igrača koji su upravo na psihičkom planu pali ispit i tako izgubili dva jako važna boda protiv Riječana.
Nedostatak iskustva
Bila je to utakmica u kojoj se osjećala velika napetost kod oba tima, a veliki pritisak eventualnog neuspjeha se mogao vrlo lako iščitati po reakcijama trenera i igrača na terenu. Svaki koš se od prvih minuta slavio kao što se i svaki promašaj teško gutao, a gosti su na kraju uspjeli uzeti ono što im se praktički ponudilo na pladnju. Ne može se toliko nakon ovog poraza govoriti o nekoj lošoj izvedbi Puntamičana, jer da nije bilo ovakvog značaja bodova sigurno bi pobjeda otišla na njihovu stranu, i to s dvoznamenkastom razlikom. Međutim, u stani-pani situaciji kao što je bila u srijedu, a bit će ih u preostalih osam kola još dosta, igrači Nevena Plantaka su izgubili busolu u prijelomnim trenucima te otvorili sebi vrata pakla Lige za ostanak.
Što kazati nakon što su u dva navrata imali čak 11 i 10 poena razlike, kad su šest minuta prije kraja imali i +6, a na kraju su morali pognutih glava napustiti parket. Jednostavno, nedostaje iskustva koje je potrebno u ovakvim utakmicama, a ne da se događaju nevjerojatne oscilacije, od +10 do -6 u vrlo kratkom razdoblju.
Teško je upirati prst krivnje u bilo koga, bio to trener ili oni koji su igrali, ali nešto se u ovoj situaciji mora revolucionarno zaokrenuti u svlačionici zelenih. Prijašnjih sezona osam kola prije kraja ne bi bilo panike za opstankom, no činjenica je da će nakon 11 poraza u nizu na gostovanjima ove sezone Puntamičani teško uspjeti nadoknaditi ovaj poraz na jednom od dva naredna gostovanja.
Pritisak zvan Dubrovnik
Još veći pritisak im nabija preporođeni Dubrovnik koji je tijekom osnovnog dijela sezone bio doslovno kanta za napucavanje, no uspjeli su skupiti tri pobjede koje su ih ostavile u igri za Ligu za ostanak. I onda su doveli dva kvalitetna pojačanja, Bizacu i Petkovića te dočekali kiks jednog od konkurenata (čitaj: Sonik-Puntamika). Sada je situacija takva ta su nakon pobjede nad Dardom na svom terenu došli na samo jedan bod zaostatka što računaju izravnati u srijedu kad im u goste dolaze Puntamičani. Prije toga i oni gostuju u Križevcima gdje iznenađenje nije nemoguće dok zeleni putuju u daleku Baranju gdje domaćinu itekako gori pod petama. Sve ovo navodi na stresni nastavak borbe za ostanak u kojoj je Plantakova momčad trenutačno u najgoroj poziciji. Ne toliko bodovno, barem do sljedećeg kola, već računajući na psihologiju borbe za ostanak na koju ova izrazito mlada momčad možda neće imati pravi odgovor. Jer, činjenica je da su ove sezone imali priliku na više gostovanja uzeti pobjede, no u završnicama bi ponestalo rješenja tj. nema pojedinca koji bi na sebe preuzeo odgovornost kao što je to majstorski odradio Češković za Kvarner u srijedu u Jazinama.
Dalo bi se nešto kazati i na temu sudaca koji su previdjeli na štetu Puntamičana nekoliko bitnih lopti u završnici što je isto zabrinjavajuće s obzirom kakvu zaštitu ostali domaćini imaju u ovoj ligi. No, to je izvan domene kako autora ovog teksta tako i Puntamičana koji jednostavno moraju napraviti zaokret u smislu igre i psihičke stabilnosti u odlučujućim minutama.
Jedino što je pozitivno u ovoj situaciji, ako se to može uopće tako i nazvati, jest da je ostalo još dosta utakmica do kraja, njih osam i sreća u nesreći je da je ovaj poraz došao u ranijoj fazi Lige za ostanak. Još uvijek se s jednom pobjedom na strani, uz naravno sve uspjehe u Jazinama može relativno jednostavno doći do spasa. Samo bi bilo bolje da taj gostujući uspjeh dođe u utakmicama protiv direktnih konkurenata kao što su naredne dvije u Dardi i Dubrovniku. U protivnom ova “zelena” momčad će imati u nastavku natjecanja pored protivnika na drugoj strani i ogromno psihološko breme na svojim leđima, sa jednom nogom u provaliji A-2 lige.