Zadar mora smanjiti gubitak vode u sustavu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Ivan JAMIČIĆ
Direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić na prezentaciji u Viru

Rješenje problema vodoopskrbe Zadra je tehničke naravi. U Zadarskoj županiji ima dovoljne količine vode, jedino treba smanjiti gubitke u sustavu o čemu sam razgovarao s gradonačelnikom Zadra Zvonimirom Vrančićem i vodstvom Vodovoda, rekao je direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić na tijekom svog današnjeg posjeta Viru, odgovarajući na novinarsko pitanje prijeti li Zadru ovoga ljeta redukcije vode zbog suše.

Vodovodni sustav Zadra još uvijek nije do kraja saniran pa tako gubitci na mreži trenutačno iznose 65 posto. Dijelovi grada već su lani osjetili posljedice suše, a neke crne prognoze najavljuju kako nas čeka teško ljeto kada uslijed turističke sezone naraste potrošnja vode. Jedno od rješenje problema koje se nudi jest da se Biograd na moru, odnosno zadarski vodovodni sustav poveže na šibenski vodovod s Krke.

Dok direktor šibenskog vodovoda Frane Malenica kaže kako to nije moguće, prvi čovjek Hrvatskih voda ima drugačije mišljenje i želje.

- Vodovod od Zadra do Šibenika je izgrađen i nije iskorišten. Namjera nam ga je pustiti u pogon i moja je želja da se to dogodi već ovo ljeto, rekao je Plišić, s čime se složio i direktor Vodno gospodarskog odjela za slivove južnog Jadrana u Splitu Anđelko Drnas.

Plišić je dodao kako za daljnje korake treba razgovarati s predstavnicima lokalne samouprave te da će Hrvatske vode u okviru svoje nadležnosti utjecati na realizaciju ovog rješenja.

Zadrani za sada ne moraju strahovati da će doći do pada količina vode u sustavu jer se na njega priključuje Vir koji na ljeto broji do 50.000 stanovnika. Predstavnici Hrvatskih voda i načelnik Općine Vir Kristijan Kapović kazali su kako se završetak radova i puštanje u pogon zapadnog vodovodnog pravca od Petrčana do Vira očekuje do kraja ove godine.

- U prvoj fazi na vodovodni sustav bi se trebalo spojiti 900 objekata iz starog djela Vira. Riječ je većinom o objektima koji su građeni prije 1968. godine pa ne trebaju građevinsku dozvolu. U drugoj fazi na sustav bi se trebalo povezati 3.000 objekata. Mi već imamo građevinsku dozvolu za drugu fazu i pozivam državu da ako nema projekata u koji bi uložili novac neka ga ulože na Vir koji ima potencijal, rekao je Kapović.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika glas istine
Nije problem u onim gubitcima na mreži koji se ne mogu utvrditi, već je problem u onim milijunima hektolitara vode koji se godišnje gube zbog puknuća cijevi. Uzroci su različiti, od dotrajalosti cijevi do neodgovornog ponašanja i nebrige djelatnika Vodovoda kojima za izlazak na teren i zatvaranje puknuća cijevi ponekat treba i više tjedana!!!!!!!!!!! Za početak bi trebalo smjeniti one koji su odgovorni zato da unatoč dojavama građana voda ističe danim i tjednima! Ima na stotine primjera da su tisuće i tisuće hektolitara vode istekle unotoč što su puknuća cijevi javljene na vrijeme. Kada bi se kvarovi otklanjali u roku od 24 sada, gubitci bi siguran sam bili zanemarujući!!!!!!!!!!!!!!!!!
Slika korisnika peroko
Zadar – Problemi vodoopskrbe Direktor Sibenskog vodovoda Frane Malenica potpuno je u pravu. Strucnjaci Zadarskog vodovoda sjete se Krke i Sibenika svaki put tek kada ozedne. Pa nije Sibenski vodovod obicna spina, koju otvoris kada si zedan. Povezivanje takva dva velika vodovoda ozbiljan je sustav i ne mogu ga voditi “strucnjaci” koji tako shvacaju vodovod. Konkretno, “strucnjaci” Zadarskog vodovoda iz razdoblja 1990 – 2000 god. doveli su do toga da je Zadarska zupanija danas zupanija s najvecim problemima u vodoopskrbi, iako po svojim realnim potencijalima upravo ona ima najbolje uvjete za trajno uspjesnu i pouzdanu vodoopskrbu. U pravu je i direktor Hrvatskih voda Ivica Plisic, kada kaze da su problemi vodoopskrbe u Zadru tehnicke naravi i da treba smanjiti njezine gubitke vode. Dobro bi medjutim bilo kada se to nebi radilo samo promjenama nacina njihova bilanciranja i prebrojavanja, nego na egzaktan nacin, detektiranjem tih gubitaka i rupa u vodovodnoj mrezi, te njihovim zatvaranjem.