Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ista trnova kruna, ista prolivena krv, samo drugi tužitelj

Autor: Ljiljana Jurjević

29.03.2013. 23:00
Ista trnova kruna, ista prolivena krv, samo drugi tužitelj

Foto: Vedran SITNICA



Kako razumjeti tu čudnu koaliciju Židova i Rimljana, vječitih neprijatelja, koji se ni u čemu nisu slagali, ali u jednom trenutku stali su na jednu stranu i složili se – ukloniti Isusa – mons. Želimir Puljić


U zadarskoj katedrali sinoć, na Veliki petak, Službu Muke Gospodnje predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. Nakon potresne muke Gospodina našega Isusa Krista po Ivanu, nadbiskup je uputio nekoliko riječi u kojima se upitao: “Kako shvatiti da čovjek – stvorenje, ubija svoga Spasitelja?!”
– Ova drama svake godine vraća nam Otajstvo koje mi kao ljudi ne možemo shvatiti. Potresno i nevjerojatno. Krist – jučer, danas i uvijek isti. Ista trnova kruna, ista prolivena sveta krv, samo drugi tužitelj i druge okolnosti, ali procedura je ista, i bit će tako do konca svijeta. I mi smo na pozornici toga svijeta. Kako razumjeti izdajnički poljubac Isusovog prijatelja Jude, kako shvatiti Petrovo poricanje, kako naposlijetku razumjeti tu čudnu koaliciju Židova i Rimljana, vječitih neprijatelja, koji se ni u čemu nisu slagali, ali u jednom trenutku stali su na jednu stranu i složili se – ukloniti Isusa?! A u svemu im je pomogla svjetina, koja je samo nekoliko dana prije klicala tom istom Isusu i pozdravljala ga kao kralja, kazao je nadbiskup Puljić poručivši još kako su se ovi događaji zbili davno, ali kako se njihova jeka još uvijek čuje, a i akteri su još uvijek tu.
U otajstvu Velikoga petka odzvanjaju Isusove riječi: “Puče moj što učinih tebi ili u čemu ožalostih tebe, odgovori meni?!
Zbog kiše koja je sinoć počela padati oko 19 sati, tradicionalna procesija kojom se na Veliki petak s križem ide od katedrale do crkve Sv. Šime, otkazana je.