Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Nekoliko stotina građana ispratilo strašnu malu lavicu na vječni počinak

Autor: Suzana Bandić

29.03.2013. 23:00
Nekoliko stotina građana ispratilo strašnu malu lavicu na vječni počinak

Foto: Zvonko KUCELIN



Pred sam početak ovog tužnog obreda i nebo kao da je proplakalo spustivši nad grad kišne kapi koje su uz plač i jecaje razbijale turobnu tišinu. Nora je otišla na neko sretnije mjesto gdje više neće trpjeti bol


Zadrani su se danas oprostili od strašne male lavice, petogodišnje Nore Šitum koja je izgubila bitku za život s opakom bolešću prije eksperimentalnog liječenja u SAD-u. Tužna kolona od nekoliko stotina građana, na čijem čelu su bili neutješni roditelji i najbliža rodbina, Noru su ispratili danas u 12 sati na Gradskom groblju u Zadru na njezin vječni počinak. Osim Zadrana koji su se, noseći u rukama bijele ruže, došli oprostiti od hrabre male sugrađanke koja je ujedinila Hrvatsku svojom odlučnošću i hrabrošću kojom se borila za život, na zadarsko Gradsko groblje jučer su, kako bi se oprostili od “strašne lavice Nore Fore”  došli i mnogi drugi iz ostalih dijelova Lijepe naše. Pred sam početak ovog tužnog obreda i nebo kao da je proplakalo spustivši nad grad kišne kapi koje su uz plač i jecaje razbijale turobnu tišinu. Nora je otišla na neko sretnije mjesto gdje više neće trpjeti bol.
Mali anđeo, Nora Šitum, preminula je na rukama svojih roditelja 20. ožujka u Dječjoj bolnici u Philadelphiji u SAD-u. Zbog zloćudne hematološke bolesti djevojčica se od prosinca 2010. liječila na zagrebačkom Zavodu za hematologiju i onkologiju u KBC Zagreb gdje su liječnici početkom veljače došli pred zid. Više za Noru nisu mogli učiniti ništa, ali je preostala još jedna nada – nova metoda liječenja u Dječjoj bolnici u Philadelphiji takozvanim spornim virusom. Na žalost, prije nego su liječnici započeli s terapijom, njezino stanje se pogoršalo.
Norina majka Đana Atanasovska dirljivim je pismom početkom veljače digla na noge cijelu Hrvatsku kako bi djevojčica dobila i posljednju priliku za život pa je pokrenuta akcija za pomoć. Trebalo je prikupiti pet milijuna kuna za odlazak u SAD što se činilo nemogućom misijom. No, Hrvati su pokazali kako imaju dobro srce i u svega tjedan dana prikupili 5,3 milijuna kuna. Djevojčica je 7. veljače otputovala na liječenje, no, na žalost, bolest je bila jača.