Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Preko želi biti spremno za turističke investicije

Autor: Ante Vidović

29.03.2013. 23:00
Preko želi biti spremno za turističke investicije

Foto: Velimir BRKIĆ



Danas se s radovima nastavlja kako bi se nakon završetka krize dočekali prvi investitori koji su spremni ulagati u hotele i apartmansko naselje Prtljug. Turizam je trenutačno jedina grana koju na otoku mogu razvijati, u ovim uvjetima povezanosti s kopnom


U Općini Preko najavljuju skori početak radova na sustavu odvodnje na podsustavu Preko koji obuhvaća završetak Preka, Poljane i dio Sutomišćice. Za navedeno je već osiguran novac u iznosu od četiri milijuna kuna koja su pronađena putem EU fondova. Paralelno s navedenim u tijeku je dobivanje građevinske dozvole za nastavak izgradnje sustava odvodnje u većem dijelu Sutomišćice, dijelu Lukorana i drugi važni projekti poput izgradnje pristaništa i doma kulture u Ugljanu.
Iza ovih podataka nalazi se vizija gospodarskog razvoja općine Preko, koja se u ovom kontekstu nadovezuje na sve što je do sada napravljeno posljednjih godina – izgrađeno više od 100 kilometara vodovoda, 30-ak kilometara javne rasvjete, uređene nerazvrstane ceste, izgrađena nova škola sa sportskom dvoranom i drugo. Realno gledano, Općina Preko je na ovaj način omogućila zapošljavanje 200-tinjak ljudi: u staračkom domu, novom trajektnom pristaništu i u dvije marine u Preku i Sutomišćici.
Načelnik Općine Ante Jerolimov ocjenjuje kako je sve to omogućeno dobrom infrastrukturom i kvalitetnim prostornim i urbanističkim planovima. Danas se s radovima nastavlja da bi se nakon završetka krize dočekali prvi investitori koji su spremni ulagati u hotele i apartmansko naselje Prtljug. Turizam je trenutačno jedina grana koju na otoku mogu razvijati, u ovim uvjetima povezanosti s kopnom.
– Troškovi prijevoza na otoku su veliki. Daj Bože, da dođu most ili tuneli o čemu se sada govori, jer je bolja prometna povezanost s kopnom preduvjet za razvoj ozbiljnijeg gospodarstva, govori Jerolimov i otkriva viziju turističkog razvoja općine Preko.
– U Preku na godišnjoj razini bilježimo 250.000 noćenja. Infrastruktura koju smo izgradili i prostor kojim raspolažemo omogućava nam da dođemo do brojke od milijun noćenja godišnje! U našoj općini trebala su se izgraditi dva hotela i apartmansko naselje Prtljug. Nažalost, zbog krize se to nije ostvarilo. Investitori u ovakvim uvjetima teško dolaze do povoljnih kreditnih sredstava kod banaka. Vjerujemo da će se ulaskom Hrvatske u EU situacija promijeniti. Očekujemo hotel u Preku. Koliko imam informacija investitori traže građevinsku.
Osim što stvara osnovne preduvjete za razvoj gospodarstva na otoku, Općina Preko nudi i privlačne poticajne mjere investitorima. Osim što su im pravi servis na terenu i u kontaktu s državnim institucijama pružaju se i financijske olakšice. Tako se svakom investitoru koji otvara nova radna mjesta odobrava popust od 90% za komunalni doprinos kod nove gradnje i legalizacije postojeće.