Kako je nadbiskup Prenđa Bakoviću prodao zemljište u državnom vlasništvu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
umroprendja1001_18

Kada je pokojni nadbiskup Ivan Prenđa 2003. godine potpisivao ugovor o prodaji zemljišta Župe Gospe Karminske iz Turnja, nije se  moglo ni pretpostaviti da će se repovi te prodaje vući 12 godina kasnije.  Marijana i Mladen Baković, vlasnici vrtnog centra MBM, koji su na površini od 7,5 hektara podignuli plastenik, odnosno rasadnik, ovih će dana Republici Hrvatskoj morati vratiti 13 tisuća m2, jer Crkva nije bila  vlasnik cijele čestice.

Priča je počela kada se Mladen Baković obratio tadašnjem turanjskom  župniku Don Marinu Ninčeviću (u dokumentima - Marjanu) sa željom  da kupi crkveno zemljište u Turnju iznad magistrale. Župnik je o zahtjevu izvijestio nadbiskupa, budući da je ovaj već ranije donio odredbu kako samo on ima pravo prodavati sve nadbiskupijske nekretnine, u što  spadaju i župne.

- Nadbiskup Prenđa je naložio da se poduzmu svi potrebni poslovi oko  kupoprodaje, jer će Crkva prodati nekretninu ukoliko je gospodin Baković ozbiljan kupac da će mu Crkva i prodati predmetnu nekretninu, svjedočio je Ninčević na sudu.

Detalj zvan vlasništvo

Radilo se o zemljištu koje je u vlasništvu Crkve bilo stoljećima, no jedan dio oduzet joj je rješenjem Oblasne komisije za agrarnu reformu i  kolonizaciju u Splitu 1948. godine, te je unesen u Zemljišni fond agrarne  reforme i kolonizacije. O tom detalju prije prodaje nisu vodili računa ni  Nadbiskupija niti Baković, pa su sastavili ugovor prema kojem je predmet prodaje zemljišta, površine 73.959 m2, za ukupnu cijenu od 300.000  eura, ili 4,10 eura po m2.

Da nešto ne štima Baković je shvatio tek kad je kod banke zatražio kredit za kupnju zemljišta. Banka je u kreditnom postupku usporedila ugovor i vlasnički list, te utvrdila razliku između površine u ugovoru i iz vlasničkog lista:  Crkva je bila upisana 63.000 m2, a država na ostatak. Ugovor  što ga je sastavio odvjetnik Nadbiskupije zadarske Miše Papić u kojem se  prodaje zemljište površine od cca 73.000 potpisali su i Baković i Prenđa,  ali na temelju njega nije mogao upisati vlasništvo niti dobiti kredit.

- Budući da mi se žurilo oko ishodovanja kredita, po prijedlogu odvjetnika Papića sastavljen je Aneks ugovora koji je odgovarao prvom ugovoru, uz njegovo obećanje kako će preostali dio površine "papirnato" riješiti naknadno. Kupoprodajna cijena ostala je ista kao u osnovnom  Ugovoru o kupoprodaji, iako je u Aneksu bila navedena manja površina  zemljišta, ističe Baković.

Aneks ugovora

Ugovorne strane su dana u Aneksu utanačile kako je predmetom kupoprodaje čestica u površini od 61.217 m2, uz zadržavanje kupoprodajne cijene od 303.232 eura, pa je cijena kvadrata „skočila" na 4,95 eura.

Svjedočenje don Marina Ninčevića i detalji iz ugovora pokazatelj su  postojanja dogovora o predaji ostatka zemljišta nakon što se sredi vlasništvo nad preostalim dijelom zemljišta. No, taj dogovor ostao je „mrtvo  slovo na papiru", budući da je Crkva temeljem Zakona o naknadi za  imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine postavila zahtjev za povrat, ali po isteku prekluzivnog zakonskog roka, tako  da je taj zahtjev odbačen.

opširnije u današnjem  tiskanom izdanju

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika rosan
Lik kupuje teren, a da ne provjeri vlasnički list??? Sad se pravi naivan.