Ministrovo otvorenje Gaženice bojkotiraju otočni načelnici, dožupan Longin...

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

Od danas se u novoj luci Gaženica uspostavlja promet za trajekte, a tom će prilikom u 12 sati biti upriličeno svečano otvaranje rada luke i privremene zgrade terminala.

Trajektom iz Preka s otoka Ugljana tim će povodom u 11.30 sati (državnom linijom 431 Zadar - Ošljak - Preko) isploviti i ministar Siniša Hajdaš Dončić i pomoćnik ministra za pomorstvo Igor Butorac. U novu luku Gaženica trajekt će pristati u 12 sati, a na prigodnom domjenku sudjelovat će predstavnici lokalne uprave i samouprave, predstavnici tvrtki graditelja i poslovnih partnera Lučke uprave Zadar, građani Zadra te drugi uzvanici.

Tako barem piše u službenoj obavijesti Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Međutim, neslužbeno doznajemo kako ministar Hajdaš Dončić nije bio "presretan" popisom uzvanika na kojem su zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta i nadbiskup Želimir Puljić. Navodno je ministar bio ljut što je po "lokalnom" protokolu bilo predviđeno da će osim njega govoriti i Kalmeta, a biskup bi valjda trebao blagosloviti otvorenje luke Gaženica. Službenu potvrdu za ovo, međutim, nismo uspjeli dobiti, budući da ravnatelj Lučke uprave Zadar Emil Bilić o tome, kaže, ništa ne zna.

Bojkot otoka

- Meni je rečeno da se današnji početak puštanja u promet nove luke Gaženice obilježava bez ikakve svečanosti. Drugo ništa ne znam, kazao je Bilić i uputio nas na glasnogovornicu ministarstva. Nismo dobili glasnogovornicu, ali jesmo zadarskog dožupana Božidara Longina kojeg smo pitali dolazi li na današnje otvorenje.

- Kakvo otvorenje? Što se otvara - kontejneri u Gaženici?! Ne idem, zauzet sam drugim obvezama, sarkastično je odgovorio Longin.

Župan Stipe Zrilić dobio je poziv za današnje otvorenje, a sinoć još nije bio siguran hoće li na njega i otići.

Sigurni da neće doći bili su, međutim, načelnici općina Preko, Kukljice, Pašmana i Tkona.

- Razočarani smo jer Agencija za obalni i linijski pomorski promet nije prihvatila prijedlog plovidbenog reda za liniju 409 koji su predlagali predstavnici otočkih općina, koji su se cijelo vrijeme borili i za veći broj linija koje bi povezivale Preko i Poluotok. Štoviše, Agencija je u dogovoru s nadležnim Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture samostalno donijela plovidbeni red s kojim se mi, predstavnici otočkih općina na Ugljanu i Pašmanu, ne možemo složiti jer isti dovodi u pitanje budućnost života na otoku i egzistenciju otočkog stanovništva. Stoga, zbog svega što se događalo u proteklom razdoblju, neprihvaćanja naših prijedloga i općenitog nerazumijevanja otočne problematike od strane nadležnih institucija, većina predstavnika lokalne samouprave otoka Ugljan i Pašmana neće nazočiti današnjem svečanom otvaranju luke Gaženica, stoji u priopćenju koje je sinoć stiglo na adresu naše redakcije, a potpisuju ga načelnik Preka Ante Jerolimov, načelnik Kukljice Marin Boško, načelnik Pašmana Andro Magić i načelnik Tkona Goran Mušćet.

Tko će se pojaviti?

Kako se može iščitati iz priopćenja Općine Preko, Kukljica, Pašman i Tkon protive se preseljenju putničkog prometa u luku Gaženica obzirom da ona nije dovršena kako je predviđeno prvotnim projektom arhitekta Nikole Bašića, koji je uključivao i izgradnju kompletno opremljenog putničkog terminala. Smatraju da bi bolja bila privremena odgoda, koja u konačnici neće štetiti projektu luke Gaženica, a uvelike će utjecati na život i svakodnevne potrebe otočana, nego žurba s otvorenjem.

- Obzirom da nas se dovelo pred gotov čin, a većina mještana nije ni upoznata s režimom plovidbe kao niti s prijevozom autobusima iz luke Gaženica, smatramo da bi od nadležnih institucija bilo u najmanju ruku korektno da su o tome na vrijeme izvijestili nas kao čelnike općina, tako i naše mještane. Nedopustivo je da se plovidbeni red sazna tek tri dana prije početka prometovanja nove brodske linije 409, kad znamo da je more naša jedina poveznica s kopnom i da upravo o toj liniji u mnogome ovise školske i radne obveze otočana, jer je većina njih upravo usmjerena prema zadarskom Poluotoku, ističu otočani.

S obzirom da je već sada jasno da se mnogi neće pojaviti na otvorenju Gaženice, pitanje je za koga će ministar danas luku otvoriti i hoće li mu nedolazak načelnika i drugih visokih uzvanika iz Zadra i Županije donijeti problem ili olakšanje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno