Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Benkovac se među prvima pripremio za zahtjeve suvremenih turista

29.03.2017. 22:00
Benkovac se među prvima pripremio za zahtjeve suvremenih turista


Već nekoliko godina glavni napori turističkih djelatnika na obali usmjereni su na produženje sezone s tri ljetna mjeseca na ostatak godine. Mnoge sredine u tome su se našle potpuno nespremne, jer osim aduta koji je desetljećima privlačio turiste – mora i plaža, nisu imali što ponuditi. A današnji turisti nisu kao oni u prošlom stoljeću, koji su tu dolazili isključivo zbog kupanja i ležanja na suncu.
Turistička zajednica Benkovca vjerojatno je jedina koja se na vrijeme orijentirala na alternativne oblike ponude, iz prostog razloga što – mora i plaža nemaju. Pa su od početka svog djelovanja okrenuti razvijanju gastronomije, vinskih tura, biciklističkih staza, seoskog turizma, dok u posljednje vrijeme doživljavaju ekspanziju ponude kuća za odmor s bazenima. Sve se to poklopilo sa zahtjevima turističkog tržišta, pa je Benkovac već danas hit u izletničkoj ponudi, te neizbježan dodatak kojeg nude sve obalne destinacije kao dodatnu ponudu.
Nove rute, novi doživljaji
– Turizam kojeg mi razvijamo neophodan je kako bi gost koji dođe u zadarsku regiju imao cjelovit doživljaj ovog prostora. Među prvima smo uredili ruralne turističke staze, inicirali brojne manifestacije koje promoviraju tradiciju, gastronomsku, kulturno-povijesnu i drugu baštinu, kaže Vanja Čvrljak, direktor Turističke zajednice Grada Benkovca.
Iskustva drugih sredina pokazala su da razvijanje uskog područja turizma zasnovanog samo na kupanju dovodi do kontraefekta, pa svoje kapacitete ne mogu više popuniti čak ni u špici sezone.
– Kod nas se gro turizma događa u tri ljetna mjeseca, iako imamo potencijala za osam mjeseci. No, ponuda se mora stalno nadograđivati. Kako je s godinama rasla potražnja, ali i zahtjevi turista, tako smo širili sadržaje novim kušaonicama vina, otvaranjem dvadesetak ruralnih kuća za odmor s bazenima… To je visokobudžetni smještaj, kojeg koriste gosti najveće platežne moći, ističe Čvrljak.
Dobra je okolnost da i turističke agencije postaju svjesne kako se ponuda ne može stalno graditi na Kornatima, Krki i Plitvicama. U TZ Benkovac, ističe Čvrljak, one imaju partnera koji je spreman sudjelovati u stvaranju novih ruta i novih doživljaja.
– Mi ne ovisimo o sezoni – idemo na baštinu, izvorne tradicionalne recepte, gastrobaštinu, maslinova ulja, vina, izletišta… Nažalost, ovaj prostor se zbog poznatih problema, obnove nakon Domovinskog rata, tek nekoliko posljednjih godina susreće s turizmom, ali raduje da velika većina mladih s ovog prostora u njemu pronalazi svoje mjesto. Ti mladi ljudi bit će nosioci turističkog brendiranja ovog kraja.
Bike & Wine Tour, Vinfest, Bukara, Pužijada, Prisnac
Benkovčani su već uredili svoje najznačajnije lokalitete – Asseriju, Kličevicu, Šopot-Crkvinu, postavljena su odmorišta, klupe od benkovačkog kamena, smeđa signalizacija, uređene su biciklističke staze, koje će se i ove godine dodatno oplemeniti. Najznačajnija je od njih staza koja vodi od Pakoštana do Asserije, te prolazi kroz Šopot, u kojem su pronađeni temelji starohrvatske crkve i glasoviti zabat s imenom kneza Branimira. Druga je po značenju ona koja prati dionicu srednjovjekovne Vie Magne, koja je povezivala Nin i Knin, do Karina kao najmanjeg mora na svijetu i vraća se u Asseriju.
I ove godine u travnju počinje serija prepoznatljivih manifestacija. Prva od njih je Bike & Wine Tour, ravnokotarska biciklijada, koja sudionicima na putu od Polače do Kaštel Benkovića pruža mogućnost degustacije vrhunskih vina lokalnih proizvođača. Uz nju organizirat će se sigurno i novi Vinfest, Bukara, Pužijada, Prisnac fest, a spremno je i nekoliko iznenađenja.
– Naša velika prednost je uključenost lokalne zajednice, jer se dosegnula svijest kako se ovi projekti događaju za dobrobit svih žitelja. To je ono neposredno što turisti doživljavaju kod nas i u malo kojoj drugog sredini, ističe Čvrljak.