Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

I Božo Jusup i unuka tvrde da nisu krivi

29.03.2017. 22:00
I Božo Jusup i unuka tvrde da nisu krivi


Na Općinskom sudu u Zadru jučer je kod suca Ivana Markovića počelo ponovljeno suđenje poznatom umirovljenom zadarskom gospodarstveniku Boži Jusupu (78) i njegovoj unuci Boženi Grdović (34). Odlukom višeg suda ukinuta je prvostupanjska presuda suca Markovića, koji je u kolovozu prošle godine osudio Jusupa na uvjetnu kaznu u trajanju od šest mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine, a njegovu unuku oslobodio je optužbi.
Optužnicom ih se tereti zbog pogodovanja vjerovnicima, Jusupa kao direktoru Maritune, a njegovu unuku kao pomoćnicu direktora za financijske poslove te tvrtke. Tereti ih se da su, od svibnja do listopada 2010., odnosno do otvaranja stečaja, dok je protiv ove tvrtke Porezna uprava donijela rješenje o ovrsi, izbjegli plaćanje preko žiro računa, koji je bio blokiran, i zaključili 59 ugovora u cesiji s 44 tvrtke. Ukupna vrijednost tih ugovora iznosila je 718 tisuća kuna, čime su, po stavu tužiteljstva, druge vjerovnike stavili u povoljniji položaj u odnosu na Poreznu upravu.
I direktor Maritune i njegova unuka i ovog su puta kazali kako se ne smatraju krivima za ono što im se optužnicom stavlja na teret.
Jusupov branitelj Karlo Surić zatražio je provedbu dopunskog financijskog vještačenja.
– Tražimo da se u Državnom arhivu potraže ulazni i izlazni računi Maritune za tih šest mjeseci 2010. godine, s obzirom da ih stečajni upravitelj Milan Ljubičić nije imao pa ih se nije ni vještačilo. Predmetne cesije su kao pravni poslovi ugovoreni kako bi se i nakon blokade računa dovršili poslovi uzgoja ribe i to u cilju izbjegavanja veće štete. Vještakinja Katica Pehar je u vještačenju napisala kako se većina novca plaćenog cesijama odnosila na plaćanje vode, energije, goriva za brodove i drugog, što su po njezinu mišljenju bili nužni izdaci, naveo je Surić, čemu se usprotivila zastupnica optužbe, zamjenica općinske državne odvjetnice Kerol Sablić-Radman, koja tvrdi kako se time nepotrebno opterećuje sudski postupak.
– Za rasvijetliti priču trebalo bi provesti cjelokupno financijsko i knjigovodstveno vještačenje poslovanja Maritune, čime bi se utvrdili razlozi blokade njena računa, kakvi poslovni koraci i eventualni propusti su počinjeni od strane odgovornih osoba da se ova tvrtka dovede u stanje nelikvidnosti, ističe Sablić-Radman, čijim riječima je prigovorio branitelj Surić, kazavši kako optužba tendenciozno insinuira da je dokazni prijedlog obrane veći nego što jest.
Sudac Marković naložio je Pehar izradu dopune financijskog vještačenja, dok će o ostalim dokaznim prijedlozima odlučiti naknadno. Suđenje se nastavlja.