Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Općina se zadužila za 600 tisuća kuna

29.03.2017. 22:00
Općina se zadužila za 600 tisuća kuna


U fokusu zanimanja vijećnika na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća u ovom sazivu, održanoj u utorak dominirale su financijske teme. S obzirom da se na prostoru Općine trenutno izvodi nekoliko infrasturkturnih zahvata, a da se u isto vrijeme blagajna ne puni u skladu sa proračunskim očekivanjima, načelnik Nikola Miletić je iznio prijedlog da se potpiše ugovor sa OTP bankom o otvaranju minusa na žiro računu u visini od 600 tisuća kuna.
– Predlažem da idemo u dozvoljeno prekoračenje kako bi mogli ispuniti ugovorne obaveze prema izvođačima radova na mrtvačnicama i kapelicama koje se grade u Ražancu i Rtini. Iskreno se nadam da nam navedeni novci neće trebati, ali moramo biti sigurni. Ovom prilikom ističem kako smo zadnjeg dana 2016. godine imali nenaplaćenih potraživanja od 918 tisuća kuna, a od komunalnog doprinosa i legalizacije dodatno smo potraživali 250 tisuća kuna. Od prodaje 24 općinska terena planiramo utržiti oko 600 tisuća kuna, a trenutno na računu imamo između 200 i 300 tisuća kuna, rekao je načelnik.
Napomenuo je kako u posljednje četiri godine nisu platili niti jedne lipe zateznih kamata, dok je 2013. plaćeno 738 tisuća kuna što je, dodaje, rezultat bivše vlasti.
Mario Vigan, HDZ-ov vijećnik prvi je reagirao na načelnikovo izlaganje upozorivši na otvaranje radova u iznosu većem od 2,5 milijuna kuna, a stanje u proračunu to nije dozvoljavalo.
– Jadna je svaka jedinica lokalne uprave i samouprave koja mora prodavati zemljište da bi mogla opstati, a to je slučaj i sa našom Općinom. Izgleda da je kod načelnika počela debelo predizborna kampanja. Ja osobno neću podržati ovakav prijedlog rekao je Vigan, zapitavši se gdje su tu EU fondovi.
Ante Barač, vijećnik HDZ-a podržao je svog stranačkog kolegu predloživši svima da ne glasaju za prijedlog. Za razliku od njih dvojice, Ante Dundović Đuđo također iz HDZ-a prijedlog je podržao, a nakon određenih dodatnih pojašnjenja načelnika isto su učinili i dopredsjednik Vijeća Jure Matak i Šime Barač, obojica iz vladajuće stranke HSP AS. U konačnici je prijedlog zaduživanja prošao sa sedam glasova, jednim protiv i dva suzdržana.