Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

NAKON 20 GODINA Svečano otvorena i posvećena crkva sv. Pavla na Novom Bokanjcu

30.03.2019. 15:51
NAKON 20 GODINA Svečano otvorena i posvećena crkva sv. Pavla na Novom Bokanjcu


Nakon 20 godina okupljanja vjerničke zajednice u montažnoj crkvi, Bokanjani su dočekali toliko željeni dan – dan posvete i otvorenja novoizgrađene crkve sv. Pavla u župi sv. Šimuna i Jude Tadeja na Bokanjcu, u predjelu Novo naselje. Subota je stoga bila veliki ovo dan za vjernike Novog naselja jer će se napokon moći okupljati u novoj zidanoj crkvi, a ne, kao do sada, u obližnjoj montažnoj.
Prije samog misnog slavlja i posvete nove crkve, zadarski nadbiskup Želimir Puljić je, zajedno s asistencijom i svećenicima, došao pred crkvu i vjernike. Nakon što su mu izvođači radova predali ključ, nadbiskup ga je u znak povjeravanja ovoga zdanja predao župniku don Srećku Petrovu, predvoditelju ove vjerske zajednice koji je potom po prvi puta obredno otvorio vrata crkve. Zatim su svi zajedno ušli u crkvu, predvođeni križem i nadbiskupom kako bi ju, za vrijeme misnog slavlja, posvetio.
Don Dario Tičić, župnik belafuške župe Uznesenja Blažene Djevice Marije prije misnog slavlja kazao je kako je posveta nove crkve sv. Pavla na Novom Bokanjcu jedinstveni događaj, znak obnove ne samo crkve, već i ove zajednice.
-To je i znak naše radosti da predajemo bogoslužju na dobro ovoga naroda i na čast Boga ovu novu crkvu. Kod svake posvete crkve uvijek se prvenstveno daje naglasak na „živu“ crkvu, na zajednicu koja se sabire oko nje. Mi, kao živi Božji narod, mi smo ti koji ćemo zajedno s Kristom posvećivati ovo vrijeme i prostor, kazao je don Tičić.
Za vrijeme misnog slavlja i prije same posvete crkve, nadbiskup Želimir Puljić nije krio radost i zadovoljstvo zbog Bokanjana.
– Osjećam zahvalnost i radost za ovaj današnji događaj, i mislim da dijelim osjećaje sa svima vama. Cijela ova župna zajednica raduje se zbog toga što župa sv. Šimuna i Jude Tadeja današnjim danom dobiva novi sakralni prostor gdje će slaviti Svetu misu umjesto u montažnoj kao što je bilo do sada, a koja je bila donacija Caritasa iz Venecije, kazao je nadbiskup Puljić dodavši kako je upravo nju prije 20-tak godina blagoslovio i otvorio prečasni monsinjor Ivan Prenđa.
– Danas posvećujemo ovu novu crkvu. Siguran sam da se najviše ovdje među nama raduje jedan od starijih svećenika koji je ovu župu vodio i o novoj crkvi sanjao, ovdje nazočni don Jere, kao i njegov nasljednik don Srećko Petrov koji je, uz sve ostale poslove, ovo djelo uspio privesti kraju, kazao je nadbiskup Puljić u svom obraćanju.


Bokanjani: Ma i da je manja i ružnija, nama bi opet bila najljepša jer je naša!
Prostor ispred nove crkve sv. Pavla bio je premali da primi sve vjernike koji su došli nazočiti posveti i svečanom otvorenju. Među nazočnima, popričali smo s Bokanjanima, pitali ih kako se osjećaju sada kada napokon imaju crkvu dostojnu tog naziva.
– Jako nam je drago što je napokon izgrađena, i k tome tako lijepa i velika. Za nas je ovo kao kopija Svete Stošije, nova mlada Sveta Stošija. Lijepo je vidjeti ovako puno „svita“, pogotovo mladih kazala nam Bokanjanka Orijana koja je došla u pratnji supruga Šime.
– Drago mi je što nije moderna, jer sve što je klasično uvijek je ljepše, kazao je njezin suprug Šime koji je na Bokanjcu odrastao.
Svoje dojmove nam je kazala i gospođa Marija, stanovnica Novog Bokanjca.
– Ne znaju Bokanjani kako je nama cijelo ovo vrijeme bilo. Sve ove godine smo hodali po cijelom Zadru po crkvama ne bi li prisustvovali Svetoj misi jer nismo imali svoju crkvu. Ova montažna je često bila premala za sve nas, a i sama po sebi nije „crkva“ u pravom smislu riječi. Tako da nam smo uistinu sretni što smo ju napokon dočekali. Jako je lijepa i velika, ali da je i manja i ružnija, nama bi opet bila najljepša jer je naša, kazala je Marija.


Dosadašnji troškovi popeli se na 5,5, milijuna kuna
Crkva sv. Pavla je trobrodna crkva klasičnog oblika. Gradila se od armirano betonske konstrukcije i opeke. Duga je 28 m, široka 16 m, a crkveni zvonik visok je 25 m. Projektna dokumentacija izrađena je u projektantskom uredu DENMAR d.o.o. iz Zadra. Projektantica je bila Tina Morožin Majica sa suradnikom Jurom Rogić. Građevinsko – obrtničke radove izvelo je zadarsko poduzeće IBIS 92 d.o.o. iz Zadra sa svojim kooperantima. Nadzor nad kvalitetom izvedenih radova bio je povjeren ing. Željku Čirjaku. Dosadašnji troškovi od projektiranja, komunalne naknade i troškovi izgradnje iznose 5.548.000,00 kn. Nakon posvete nove crkve nastavit će se s nabavom opreme i uređenja kako bi se liturgijska slavlja mogla dolično i dostojanstveno slaviti. Kako neslužbeno saznajemo, od mještana Novog Bokanjca, montažna crkva prenamijenit će se za potrebe održavanja nastave vjeronauka.