BRANKO DUKIĆ: "Radimo na pripremi daljnjih mjera za pomoć gospodarstvu koje bi se primijenile na gospodarstvenike pogođene krizom i na ranjive skupine!"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
ODRŽANA IZVANREDNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA PUTEM MAILA:
Autor: 
Moramo skrbiti i o potrebama djece i njihovih roditelja. Svim obiteljima čija djeca pohađaju vrtiće, neovisno o tome koje vrtiće pohađaju, ne naplaćuje se naknada od prvog dana stupanja na snagu odluke koja se odnosi na obustavu rada vrtića. Posebno će se voditi računa o potrebama zdravstvenih ustanova i zaštiti zdravlja građana - naglasio je gradonačelnik Branko Dukić
Arif SITNICA
Izvanredna sjednica Gradskog vijeća po prvi put u povijesti Grada, održana je elektroničkim putem zbog situacije uzrokovane pandemijom Covid-19

Prve mjere odnose se na oslobođenje plaćanja zakupa poslovnih prostora u vlasništvu Grada Zadra i zakupa javnih površina za vrijeme trajanja zabrane obavljanja djelatnosti koje je izdao Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske i Stožer civilne zaštite Zadarske županije. Gradu Zadru se ovom mjerom smanjuje prihod za osam do devet milijuna kuna kroz tri mjeseca - objasnio je na početku sjednice Gradskog vijeća gradonačelnik Branko Dukić. Apelirao je i na privatne zakupodavce da se prilagodbe aktualnom trenutku i sukladno mogućnostima oslobode zakupa svoje zakupoprimce dodajući, kako je cilj ovih mjera pomoć gospodarstvu u prevladavanju krize i očuvanju radnih mjesta.

-Trenutačno radimo na pripremi daljnjih mjera za pomoć gospodarstvu koje bi se primijenile na gospodarstvenike pogođene krizom i na ranjive skupine, tako da uskoro možemo očekivati još jednu sjednicu Gradskog vijeća - najavio je gradonačelnik na danas održanoj izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća po prvi put u povijesti Grada,  elektroničkim putem zbog situacije uzrokovane pandemijom Covid-19.

Prihvaćene mjere za pomoć zadarskom gospodarstvu

- Zbog svega navedenog u sljedećem razdoblju, očekuju nas značajne promjene u proračunu, kako na prihodovnoj strani, očekujući otežani priljev, tako i na rashodovnoj strani, gdje se moramo prilagoditi trenutku u kojem se nalazimo. Iz tog razloga planiramo proračunske intervencije koje će uključivati smanjenje plaća gradskoj upravi, ustanovama i trgovačkim društvima u većinskom vlasništvu 3 + 3 mjeseca. Uz vijećničku suglasnost, predložit ćemo ukidanje vijećničkih naknada, zatim ukidanje plaćanja naknada za članstvo u upravnim vijećima javnih ustanova, ukidanje plaćanja naknada za članstvo u nadzornim odborima trgovačkih društava u većinskom vlasništvu Grada Zadra, obustavu financiranja programa rada udruga na tri mjeseca, smanjenje troškova javne rasvjete, odgodu novog načina naplate odvoza otpada na 3 + 3 mjeseca te za vrijeme pandemije minimaliziranje svih troškova osim neophodnih - nabrojio je gradonačelnik Branko Dukić.

Grad Zadar prati mjere koje provodi Vlada

- Idemo s onim što mi možemo i to prije svega kroz potpore poduzetnicima koji zadržavaju radnike i naknade onima koji su ostali bez posla i nastavak oslobađanja od usluga koje se u ovom trenutku ne koriste. Ide nam teško vrijeme, ali i grad i država su preživjeli i teže od ovog. Ponašali smo se financijski odgovorno prethodnih godina, vratili kredite i dugove i pomoći ćemo građanima koliko god je u našoj mogućnosti. Nadajmo se da će sve skupa završiti brzo- zaključio je gradonačelnik dodajući da će amandmani i inicijative koji su pristigli na Gradsko vijeće biti predmet sljedeće sjednice, a prema gradonačelnikovim riječima, sljedeća sjednica održat će se u najskorijem roku i na njoj će biti iznesen prijedlog rebalansa i širih mjera.

Veliko zadarsko srce

Govoreći o prioritetima gradskog proračuna, u nadolazećim izmjenama i dopunama, gradonačelnik Dukić je istaknuo kako Grad Zadar ima i mora imati osigurana potrebna sredstva za socijalno najugroženije skupine građana kojima će se pomoć pružati putem Crvenog križa, Caritasa i Pučke kuhinje.

- Moramo skrbiti i o potrebama djece i njihovih roditelja. Svim obiteljima čija djeca pohađaju vrtiće, neovisno o tome koje vrtiće pohađaju, ne naplaćuje se naknada od prvog dana stupanja na snagu odluke koja se odnosi na obustavu rada vrtića.
Posebno će se voditi računa o potrebama zdravstvenih ustanova i zaštiti zdravlja građana.Ne zaboravimo kako smo žurno proračunskih milijun kuna dakle, novac svih naših građana prenamijenili za potrebe naše bolnice, a to je nabavka respiratora.
Ukupno je do sada na bolnički račun uplaćeno oko 3,2 milijuna kuna. Riječ je o zadarskim tvrtkama, udrugama, pojedincima. Još jednom su naši sugrađani pokazali koliko je veliko zadarsko srce - naglasio je gradonačelnik naglašavajući kako se sve do sad jasno potvrđuje kako ne smijemo licitirati niti s mjerama potpora gospodarstvu, niti sa socijalnim mjerama i da je cilj odgovorno i solidarno raspolagati proračunskim novcem kako bi zadovoljili sve realne potrebe svih građana.

Ostanite doma!

- U donošenju odluka vodit ćemo se prioritetima, obuhvatiti baš svaku skupinu – i one kojima je nužna zdravstvena skrb, one kojima je potrebna socijalna skrb, djeci i obiteljima, poduzetnicima i njihovim djelatnicima, nezaposlenim radnicima. I pored toga, održati sve komunalne funkcije u gradu.A, to ovisi prije svega i o vama vijećnicama i vijećnicima, ali i o odgovornom ponašanju svakog pojedinca u našem gradu, potpunog pridržavanja svih naloga i preporuka Stožera civilne zaštite. Odgovorno i solidarno ponašanje svakog od nas u Zadru skratit će razdoblje u kojemu se nalazimo, a Gradskom vijeću i gradskoj upravi omogućiti provođenje svih pripremljenih i planiranih gradskih mjera pomoći i potpora.Pozivam sve još jednom da poštuju upute Stožera, da čuvamo sebe i svoje bližnje, da pomognemo starijima i kroničnim bolesnicima sačuvati zdravlje i živote. Financije nisu nebitne i zajedno ćemo izaći iz ove situacije, ali za zdravlje najviše možete napraviti sami. Ostanite doma! - poručio je s današnje izvanredne sjednice Gradskog vijeća svojim sugrađanima gradonačelnik Branko Dukić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)