Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

BRANKO DUKIĆ: “Radimo na pripremi daljnjih mjera za pomoć gospodarstvu koje bi se primijenile na gospodarstvenike pogođene krizom i na ranjive skupine!”

30.03.2020. 16:03


Prve mjere odnose se na oslobođenje plaćanja zakupa poslovnih prostora u vlasništvu Grada Zadra i zakupa javnih površina za vrijeme trajanja zabrane obavljanja djelatnosti koje je izdao Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske i Stožer civilne zaštite Zadarske županije. Gradu Zadru se ovom mjerom smanjuje prihod za osam do devet milijuna kuna kroz tri mjeseca – objasnio je na početku sjednice Gradskog vijeća gradonačelnik Branko Dukić. Apelirao je i na privatne zakupodavce da se prilagodbe aktualnom trenutku i sukladno mogućnostima oslobode zakupa svoje zakupoprimce dodajući, kako je cilj ovih mjera pomoć gospodarstvu u prevladavanju krize i očuvanju radnih mjesta.
-Trenutačno radimo na pripremi daljnjih mjera za pomoć gospodarstvu koje bi se primijenile na gospodarstvenike pogođene krizom i na ranjive skupine, tako da uskoro možemo očekivati još jednu sjednicu Gradskog vijeća – najavio je gradonačelnik na danas održanoj izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća po prvi put u povijesti Grada,  elektroničkim putem zbog situacije uzrokovane pandemijom Covid-19.


Prihvaćene mjere za pomoć zadarskom gospodarstvu
– Zbog svega navedenog u sljedećem razdoblju, očekuju nas značajne promjene u proračunu, kako na prihodovnoj strani, očekujući otežani priljev, tako i na rashodovnoj strani, gdje se moramo prilagoditi trenutku u kojem se nalazimo. Iz tog razloga planiramo proračunske intervencije koje će uključivati smanjenje plaća gradskoj upravi, ustanovama i trgovačkim društvima u većinskom vlasništvu 3 + 3 mjeseca. Uz vijećničku suglasnost, predložit ćemo ukidanje vijećničkih naknada, zatim ukidanje plaćanja naknada za članstvo u upravnim vijećima javnih ustanova, ukidanje plaćanja naknada za članstvo u nadzornim odborima trgovačkih društava u većinskom vlasništvu Grada Zadra, obustavu financiranja programa rada udruga na tri mjeseca, smanjenje troškova javne rasvjete, odgodu novog načina naplate odvoza otpada na 3 + 3 mjeseca te za vrijeme pandemije minimaliziranje svih troškova osim neophodnih – nabrojio je gradonačelnik Branko Dukić.


Grad Zadar prati mjere koje provodi Vlada
– Idemo s onim što mi možemo i to prije svega kroz potpore poduzetnicima koji zadržavaju radnike i naknade onima koji su ostali bez posla i nastavak oslobađanja od usluga koje se u ovom trenutku ne koriste. Ide nam teško vrijeme, ali i grad i država su preživjeli i teže od ovog. Ponašali smo se financijski odgovorno prethodnih godina, vratili kredite i dugove i pomoći ćemo građanima koliko god je u našoj mogućnosti. Nadajmo se da će sve skupa završiti brzo- zaključio je gradonačelnik dodajući da će amandmani i inicijative koji su pristigli na Gradsko vijeće biti predmet sljedeće sjednice, a prema gradonačelnikovim riječima, sljedeća sjednica održat će se u najskorijem roku i na njoj će biti iznesen prijedlog rebalansa i širih mjera.




Veliko zadarsko srce
Govoreći o prioritetima gradskog proračuna, u nadolazećim izmjenama i dopunama, gradonačelnik Dukić je istaknuo kako Grad Zadar ima i mora imati osigurana potrebna sredstva za socijalno najugroženije skupine građana kojima će se pomoć pružati putem Crvenog križa, Caritasa i Pučke kuhinje.
– Moramo skrbiti i o potrebama djece i njihovih roditelja. Svim obiteljima čija djeca pohađaju vrtiće, neovisno o tome koje vrtiće pohađaju, ne naplaćuje se naknada od prvog dana stupanja na snagu odluke koja se odnosi na obustavu rada vrtića.
Posebno će se voditi računa o potrebama zdravstvenih ustanova i zaštiti zdravlja građana.Ne zaboravimo kako smo žurno proračunskih milijun kuna dakle, novac svih naših građana prenamijenili za potrebe naše bolnice, a to je nabavka respiratora.
Ukupno je do sada na bolnički račun uplaćeno oko 3,2 milijuna kuna. Riječ je o zadarskim tvrtkama, udrugama, pojedincima. Još jednom su naši sugrađani pokazali koliko je veliko zadarsko srce – naglasio je gradonačelnik naglašavajući kako se sve do sad jasno potvrđuje kako ne smijemo licitirati niti s mjerama potpora gospodarstvu, niti sa socijalnim mjerama i da je cilj odgovorno i solidarno raspolagati proračunskim novcem kako bi zadovoljili sve realne potrebe svih građana.


Ostanite doma!
– U donošenju odluka vodit ćemo se prioritetima, obuhvatiti baš svaku skupinu – i one kojima je nužna zdravstvena skrb, one kojima je potrebna socijalna skrb, djeci i obiteljima, poduzetnicima i njihovim djelatnicima, nezaposlenim radnicima. I pored toga, održati sve komunalne funkcije u gradu.A, to ovisi prije svega i o vama vijećnicama i vijećnicima, ali i o odgovornom ponašanju svakog pojedinca u našem gradu, potpunog pridržavanja svih naloga i preporuka Stožera civilne zaštite. Odgovorno i solidarno ponašanje svakog od nas u Zadru skratit će razdoblje u kojemu se nalazimo, a Gradskom vijeću i gradskoj upravi omogućiti provođenje svih pripremljenih i planiranih gradskih mjera pomoći i potpora.Pozivam sve još jednom da poštuju upute Stožera, da čuvamo sebe i svoje bližnje, da pomognemo starijima i kroničnim bolesnicima sačuvati zdravlje i živote. Financije nisu nebitne i zajedno ćemo izaći iz ove situacije, ali za zdravlje najviše možete napraviti sami. Ostanite doma! – poručio je s današnje izvanredne sjednice Gradskog vijeća svojim sugrađanima gradonačelnik Branko Dukić.