Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

BROJNI PROBLEMI S odlukom o odgodi mature već se kasni

30.03.2020. 07:41


Najprije se internetom krenula širiti peticija kojom učenici završnih razreda srednjih škola traže da se gradivo za ovogodišnju maturu prilagodi, a nakon toga i da se matura ukine, a takvu je peticiju potpisalo nekoliko tisuća maturanata. Na zahtjeve maturanata, koji se trenutačno osjećaju najugroženijima u odgojno-obrazovnom sustavu s obzirom na to da se datumi državne mature bliže, Ministarstvo znanosti i obrazovanja odgovorilo je najavom da je u pripremi nekoliko scenarija upravo za državnu maturu, kao i uvjeravanjem da su maturanti trenutačno najvažniji dio školskog sustava, dok je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje javno izašao s prijedlogom da se ljetni rok mature premjesti za jesen. Iako se slaže s činjenicom da su od svih trenutačnih problema odgojno-obrazovnog sustava upravo maturanti jedan od prvih segmenata koji treba rješavati predsjednik Sindikata Preporod, Željko Stipić, smatra da nisu maturanti trenutačno najugroženiji dio odgojno-obrazovnog sustava.
– Hrvatska je u odnosu na sve druge europske zemlje trenutačno u daleko težoj poziciji, jer nismo imali regularno prvo polugodište, a na to se zaboravlja. U prvom smo polugodištu imali velik broj izgubljenih dana i nastavnih dana koji nisu odrađeni kako treba. Tko zna koliko je nastavnih sati pisano koji nisu održani, a sjetimo se da smo se u razrede vratili tek dva i pol tjedna uoči kraja polugodišta. Realno prvo polugodište nismo imali. Kada bi se sada dogodilo da se u učionice vratimo 19. travnja, a neće jer nitko taj datum nije ozbiljno shvatio kao datum povratka, imali bi svega još 4 ili 5 tjedana do kraja školske godine. To je ništa, pogotovo u svjetlu prvog polugodišta koji nismo imali. Nastava na daljinu je dobro rješenje za trenutačnu situaciju, jer djeca su ipak vezana uz odgojno-obrazovni rad, ali takva nastava ne može supstituirati redovnu nastavu i paradoksalno je da dnevno dobivam desetke mailova nastavnika koji kažu da sada rade puno više, a učinak je manji. Dakle, problem je puno teži od same državne mature, jer iza maturanata je 11 godina sustavnog odgojno-obrazovnog procesa i hoće li sada imati ili neće državnu maturu ili će ona biti preseljena na kraj ljeta, manji je problem nego učinak koji će ova nastavna godina imati na ostale generacije učenika, upozorava Stipić.


Imamo problem
Te će generacije, dodaje, posljedice snositi godinama, tijekom cijelog odgojno-obrazovnog ciklusa.
– Pedagoška struka bi se trebala zamisliti nad ovom situacijom kako bi se te posljedice smanjile. Državna matura je problem i zato što je njen fokus nad gradivom četvrtog razreda srednje škole. Koncipirana je tako da je težište na završnom razredu, ali problem je mnogo teži od same državne mature. Maturanti su već prošli cijeli sustav i sada na kraju dogodilo se ovo što se dogodilo. Međutim, te je učenike lako rangirati i bez mature. U ovoj situaciji najgore je ići linijom manjeg otpora i praviti se da se ništa ne događa, a upravo je to slučaj. Imam dojam da prosvjetna vlast nedovoljno ozbiljno shvaća problem. Ovo je situacija koja pokazuje na koji se način obrazovanje tretira u hrvatskom društvu, jer ako mi možemo preći preko toga da nismo imali nastavu 3 ili 4 mjeseca i praviti se da se ništa ne događa, onda obrazovanje ne shvaćamo ozbiljno. Konačno netko treba reći da imamo problem. Ako se pandemija koronavirusa ne završi do ljeta, morat ćemo skupiti svu pamet zemlje na jedno mjesto, upozorava Stipić.
Ujedno najavljuje i kako će njegov sindikat idući tjedan u javnost izaći s konkretnim prijedlozima, međutim bit će to prijedlozi koje neće svi rado htjeti čuti. Viša savjetnica Instituta za društvena istraživanja Zrinka Ristić Dedić mišljenja je pak kako je već sasvim izvjesno da se državna matura u sadašnjim okvirima u predviđenim rokovima ne može održati, a problem je što resorno ministarstvo to ne želi jasno komunicirati prema maturantima.
– U nastaloj situaciji maturanti su najugroženija skupina učenika i treba što prije izaći s odlukom o državnoj maturi. Već se kasni s njom. Ponaša se kao da se ništa ne zbiva, a zaboravlja se da su učenici zbog štrajka izgubili jako puno sadržaja ove školske godine.
 


Više pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Zadarskog lista (30.3.2020.) …