Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

HZZO: Dodatna tri milijuna kuna za Kliniku za infektivne bolesti

30.03.2020. 15:25


Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" dodijeljena su dodatna 3 milijuna kuna za travanj i svibanj za potrebe zbrinjavanja oboljelih i mjere sprečavanja širenja COVID-19, priopćeno je u ponedjeljak nakon sjednice Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).
HZZO je, dodaje se, omogućio da se ortopedska i druga pomagala serijskog načina proizvodnje, koja propisuje izabrani doktor, propisuju elektroničkim putem kao E-potvrda ako to nije drugačije utvrđeno. Time se značajno pojednostavio postupak i način ostvarivanja prava na pomagala.
Na Osnovnu listu pomagala HZZO-a stavljena su nova istovrsna pomagala iz skupina obloga za rane, pomagala za kretanje i drugih pomagala te nova generacija pomagala iz skupine pomagala za disanje. Za pomagala – senzor i odašiljač za kontinuirano mjerenje glukoze – proširena je indikacija za primjenu, odnosno ukinuto je dobno ograničenje te to pravo mogu ostvariti osigurane osobe svih dobnih skupina sukladno indikaciji.
Na Dodatnu listu pomagala HZZO-a stavljena su nova pomagala iz skupina obloga za rane i pomagala za urogenitalni sustav.
"Stavljanjem novih pomagala na liste te uvođenjem E-potvrde omogućena je veća dostupnost pomagala odnosno dodatno je unapređena kvaliteta i suvremenost opskrbe istima za osigurane osobe HZZO-a", poručeno je.
Na osnovnoj listi lijekova i dva nova lijeka – za oboljele od neuroblastoma i od HIV-infekcija
Na listu lijekova HZZO-a uvršteni su novi lijekovi te proširene indikacija za postojeće lijekove.
Na osnovnu listu su stavljena dva nova lijeka: dinutuksimab beta za liječenje bolesnika oboljelih od neuroblastoma i kombinacija dolutegravir+lamivudin za liječenje oboljelih od HIV-infekcija. Na dopunsku listu lijekova uvršten je jedan novi lijek i to edoksaban za prevenciju moždanog udara i sistemske embolije.
Dodatno su na liste lijekova stavljene nove generičke i kliničke paralele te novi oblici i/ili nova pakiranja već postojećih lijekova, a proširena je indikacija uz lijekove dabrafenib i trametinib koji se primjenjuje u adjuvantnom liječenju metastatskog melanoma.
Dva biološka lijeka – golimumab i certolizumab pegol moći će se na temelju preporuke bolničkog specijaliste i uz odobrenje bolničkog povjerenstva za lijekove propisivati na recept HZZO-a te podizati u ljekarni na razini primarne zdravstvene zaštite.
"Stavljanjem novih lijekova na listu i proširenjem indikacija uz postojeće lijekove na listi proširuje se spektar lijekova koji osiguranici mogu za svoje liječenje dobiti na teret obveznog zdravstvenog osiguranja", navodi HZZO. 
Upravno vijeće HZZO-a je na temelju provedenog Natječaja za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja, donijelo Odluku o izboru najpovoljnijih ponuditelja na Natječaj za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja za sekundarnu i tercijarnu razinu zdravstvene zaštite za ugovorno razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca 2020.