Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

KORONA DIJELI EUROPU Izostane li solidarnost, Unija se može raspasti

30.03.2020. 07:57


Koronavirus mogao bi na kušnju staviti opstanak Europske unije i budućnost eura. To što se 27 članica ne uspijeva dogovoriti o snažnom zajedničkom financijskom odgovoru, komentirao je i bivši predsjednik Europske komisije Jacques Delors, upozorivši da su ozračje koje vlada i nedostatak europske solidarnosti »smrtna opasnost za Uniju.« Italija je prva jako razočarana razinom podrške i pomoći institucija EU-a u suočavanju s ovom stravičnom, prije svega zdravstvenom i sanitarnom krizom. Talijanski premijer Giuseppe Conte odbacio je prošli tjedan predložene mjere EU-a, ocijenivši ih nedovoljno hrabrima, te zatražio izdavanje tzv. obveznica za oporavak ili »korona-obveznica« za koje bi jamčile sve članice EU-a, a financirala pomoć i oporavak zemalja koje su najteže stradale. Conte je pozvao EU da »ne čini tragične pogreške« jer bi u protivnom, kako je rekao, »čitava europska građevina mogla izgubiti smisao postojanja.« Taj stav dijele predstavnici tzv. mediteranske skupine, Francuske i Španjolske, zemalja koje su i same teško pogođene pandemijom, ali i Portugala, te još šest zemalja, dok se ideji zajedničkog zaduživanja protivi tzv. nordijska skupina, na čelu s Njemačkom i Nizozemskom. Razlog: u Njemačkoj su izračunali da bi izdavanje korona-obveznica njihove porezne obveznike stajalo 20 do 30 milijardi eura. Njemačka kancelarka Angela Merkel stoga zastupa stajalište da je dovoljno ono što u borbi protiv krize radi Europska središnja banka.


Najosjetljivije pitanje
Europa se tako polarizira na do sada najosjetljivijem pitanju – zdravlju svojih građana, odnosno financiranju razine pomoći za žarišta epidemija, što je pitanje toliko teško i ozbiljno da bi, misle mnogi, moglo poljuljati i same temelje EU-a. Portugalski premijer Antonio Costa oštro je komentirao »nizozemsku škrtost«, te, kako je kazao, »odvratni govor« nizozemskog ministra financija koji »može predstavljati prijetnju budućnosti EU-a.« Španjolski premijer Pedro Sanches također je kazao da EU u ovoj pandemiji ne smije iznevjeriti svoje građane, dok je francuski predsjednik Emmanuel Macron poručio da je Francuska uz Italiju te da Europa ne smije biti sebična.
– Ako ne pokažemo solidarnost, Italija, Španjolska ili netko drugi bi mogao svojim europskim partnerima reći: gdje ste bili kad smo bili na frontu?, kazao je Macron. Izgledno je da će cijela eurozona u recesiju, a Italiji, kao trećem po veličini europskom gospodarstvu prijeti pad BDP-a veći od 10 posto. Neujednačnost i razjedinjenost monetarnog prostora ne može se ne odraziti na monetu. I od strane dijela njemačkih političara i medija osuđuje se stav službene Njemačke.


Prekretnica za EU
Tako je bivši njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel rekao da bi se Europska unija mogla raspasti ako ne bude solidarnosti u borbi s pandemijom. On podržava zaduživanje Njemačke za potrebe Italije i Španjolske. Smatra da najsnažnije europsko gospodarstvo to ne bi ni osjetilo. Bavarski premijer Markus Soeder Europskoj komisiji je predbacio neučinkovitost u borbi protiv koronavirusa.
– Zapravo je ova kriza vrijeme za Europu i Europsku komisiju. No u Bruxellesu je trenutačno sve čudno tiho, rekao je Markus Soeder (Kršćansko-socijalna unija CSU) u razgovoru za tjednik Der Spiegel.
Ovakav bi tijek događaja, iako je EU naposlijetku odobrila mnoge pakete pomoći, mogao poljuljati i najveće eurofile – više ništa neće biti isto. Ako se Europa ne sabere, potvrdit će se stavovi da je riječ samo o skupu birokrata koji brinu o elitama a ne o narodu, a sve će skupa nažalost ići na ruku krajnjoj desnici koja jedva čeka da se EU kompromitira pa da sve skupa iskoristi za još veće skretanje udesno. Čelnik krajnje desne Lige Mateo Salvini već je rekao kako prvo treba pobijediti koronu, a onda reći zbogom Uniji. Njemu su inače birači već nekoliko puta rekli zbogom, pogotovo na sjeveru zemlje, no očito ne odustaje. Macron je na sve to reagirao pozivom na solidarnost i ujedinjenje, no sada je pitanje hoće li bogatiji sjever čuti vapaj i shvatiti ozbiljnost situacije.
 




Conte kritizirao Angelu Merkel


Talijanski premijer Giuseppe Conte je na videosummitu kritizirao Merkel, kazavši joj da na svijet danas gleda kroz naočale od prije deset godina, aludirajući da nudi slična rješenja kao i u zadnjoj, pretežito financijskoj krizi iz 2008. godine, kada je također došlo do polarizacije »štedljivog« sjevera i »rastrošnog« juga. No, ova kriza daleko je teža i gora jer stradavaju ljudi, a tek posljedično ekonomija.