Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

PROJEKTI IDU DALJE Dom kulture Benkovac vrijedan 43 milijuna kuna – ulaganje u ostanak mladih

30.03.2020. 15:53


Unatoč brojnim ograničenjima i zabranama zbog pandemije koronavirusa i velikog broja inozemnih djelatnika, na ogromnoj većini gradilišta u Zadarskoj županiji građevinci i građevinski strojevi su u punom pogonu. Dok je potrebnog građevinskog materijala za gradnju predviđeni će se radovi odvijati po planu, zasad je barem tako.
– Radovi na prvom projektu Intervencijskog plana Grada Benkovaca, projektu »Rekonstrukcija i uređenje stare gradske jezgre – 1. faza« vrijednom 17,1 milijun kuna su u tijeku. Radovi u centru Benkovca su ponešto iz opravdanih razloga usporeni, ali nisu zaustavljeni, kazala je zamjenica gradonačelnika Paulina Kulaš, voditeljica Jedinice za Intervencijski plan Grada Benkovca dodajući kako su radovi na sveobuhvatnoj rekonstrukciji i dogradnji Doma kulture započeli, ali su iz opravdanog razloga stali. Naime, nakon rušenja stolarije nenosivih pregradnih zidova ukazala se potreba za dodatnom statikom konstrukcije, nosivih betonskih kolona i greda, što je upravo i u tijeku.


Dar države
Za vrijeme mandata Gorana Marića kao ministra državne imovine, Republika Hrvatska je kao vlasnik u rujnu 2018. godine darovala Gradu Benkovcu bivši Dom HV-a u vrijednosti od 5,5 milijuna kuna u svrhu rekonstrukcije i dogradnje Doma kulture Benkovac vrijedne 43,1 milijun kuna.
– Projekt Doma kulture je dio Intervencijskog plana Grada Benkovca ukupne vrijednosti 180 milijuna kuna, rekla je Kulaš.
Sama izvedba projekta sufinancira se s 85 posto nepovratnih sredstava iz Intervencijskog plana koji uključuje 11 razvojnih projekata koji se planiraju realizirati do 2023. godine.
– Podizanje kvalitete života i ostanak mladih ljudi su predragocjeni. Nadam se da će novi Dom kulture biti dom susreta s ljudima, dom memorije, sjećanja. Vidimo ovdje budućnost, poručila je Kulaš.
Nositelj projekta je Grad Benkovac, a partneri Udruga Vlajter ego Benkovac i TZ Ravni kotari. Izvođač radova je tvrtka M.P. Beton iz Solina, završetak radova je u veljači 2021.
– Dom kulture je od velikog značaja za naš grad, jer ukoliko je narod oskudan u kulturi, teško da se može kvalitetno razvijati, mišljenja je Kulaš.


Preduvjeti za razvoj društvenih i kulturnih djelatnosti
Ovim projektom će se potaknuti poboljšanje i modernizacija društvene infrastrukture, kojom će se stvarati preduvjeti za razvoj društvenih i kulturnih djelatnosti na području grada.
– Cilj je poticanje lokalnog stanovništva na aktivnije uključivanje i sudjelovanje u zajednici kroz zajednička druženja, tribine, radionice i ostale aktivnosti kojima se potiče razvoj i podiže razina kvalitete života, istaknula je Kulaš.
Sljedeći projekt pred realizacijom je rekonstrukcija i sanacija nerazvrstanih cesta u iznosu od 38,3 milijuna kuna.
– Tu je i revitalizacija i uređenje Zavičajnog muzeja Benkovac, izgradnja vodovodne mreže, izgradnja komunalne infrastrukture Poslovne zone Benkovačko Selo, rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih dječjih igrališta, uređenje Karinske plaže i pripadajuće infrastrukture, razvoj tematskih ruta starih antičkih i srednjovjekovnih gradova, nabrojila je Kulaš.
 
 




Od Sokolskog doma do Doma kulture


Na mjestu budućeg Doma kulture u Benkovcu je 1934. godine započela izgradnja Sokolskog doma, tzv. »Sokolane«. Poslije Drugog svjetskog rata zgrada je završena i tada dobiva drugu funkciju, postaje Dom JNA u kome je bilo smješteno kino i kazalište. Nakon Oluje i oslobođenja Benkovca u tadašnjem Domu Hrvatske vojske održavale su se večeri klapske pisme, folklorni susreti, festivali glazbenih amatera, maskenbali i drugo. Predstavnici Grada i programa Ujedinjenih naroda (UNDP) još 2009. godine potpisali su Sporazum o financiranju izrade projektne dokumentacije za budući Dom kulture. Zbog oronulosti, a i zapuštenosti tu je privremeni boravak pronašlo tek nekoliko teretana i udruga.
 


Voditelj projekta Mile Marić, v.d. gradskog pročelnika


Mile Marić je voditelj projekta Dom kulture Benkovac, koordinator radova Dragan Gulam, administrativna referentica Marijana Arbanas, a financijsko-računovodstvena koordinatorica Ljiljana Čerina Bljajić.
– Rekonstrukcijom i revitalizacijom zgrade Doma kulture Benkovac, te uvođenjem novih kulturno-zabavnih programa osigurat će podizanje kvalitete društvenog, zabavnog, kulturnog života stanovništva grada Benkovca, poboljšati prostorna vizura grada. Projekt će utjecati na dodatna zapošljavanja odnosno smanjenje iseljavanja, što će doprinijeti jačanju uloge Grada Benkovca kao središta društvenog života Ravnih kotara i Bukovice i podizanju životnog standarda svih stanovnika.
Osim zgrade Doma kulture uredit će se i ljetna pozornica. U Dom kulture između ostalog će se preseliti Radio Benkovac te osigurati prostor za Glazbenu školu, temeljit je Mile Marić, v.d. gradskog pročelnika za gospodarstvo, društvene i komunalne djelatnosti.