Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Stožer: 77 novih pozitivnih slučajeva, ukupno 790

30.03.2020. 14:15


Koronavirusom u Hrvatskoj zaraženo je još 77 osoba, čime se ukupan broj popeo na 790 osoba pozitivnih na koronavirus, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.
Nema novih preminulih, a oporavilo se još 12 osoba čime se ukupan broj osoba koje  su dosad ozdravile popeo na 64 osobe, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije.
Na respiratoru je trenutačno 27 pacijenata i do sada je preminulo šest osoba. 
Beroš: Naša sudbina je u našim rukama; uvozimo 250 novih respiratora
"Rano smo uveli mjere za samozaštitu građana i veseli nas što građani poštuju mjere.  Zato je naša krivulja porasta broja oboljelih i dalje linearna", istaknuo je ministar te poručio da je ''naša sudbina u našim rukama''.
''Ako se odgovorno ponašamo, broj oboljelih može iz dana u dan biti sve manji. Sve je na nama, na meni, na svima nama'', istaknuo je ministar zdravstva.
Hrvatska ima 803 resipiratora, a ministar je potvrdio i da se radi na postupnom uvozu 250 novih respiratora. Rekao je da postoje i ponude respiratora od proizvođača s istoka, ali se takvi uređaji prvo moraju provjeriti.
Također, radi se na revidiranju uvjeta pod kojima oboljela osoba može biti puštena iz bolnice na kućnu izolaciju.
Za osobe koje su dobile rješenje o samoizolaciji vrijedi to da o prestanku uvedenih mjera trebaju obavijestiti sanitarnu inspekciju ili epidemiološku službu.
Markotić: Na 700-tinjak potvrđenih i 60-ak izliječenih teško je raditi statistiku
Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' Alemka Markotić rekla je da se radi na revidiranju uvjeta pod kojima oboljela osoba može biti puštena na kućnu izolaciju. 
Još nema ni  statistike izliječenih slučajeva jer je na 700-tinjak potvrđenih i 60-ak izliječenih teško raditi nekakvu statistiku.
"Možemo reći da je inicijalno bio veći broj bolesnika mlađe i srednje dobi, i oni su se brže oporavili. Sad će ići novi postupnik za hospitalizaciju i otpust bolesnika. Ono što se sada zna, oboljeli su pozitivni na koronavirus oko 24 dana, a bit će pod nadzorom 28 dana jer se ne očekuje da će biti pozitivni nakon isteka tog razdoblja", rekla je Markotić.
Capak pohvalio policiju za nadziranje propisanih mjera  
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da se većina građana pridržava mjera zaštite, no uvijek postoje iznimke te se osvrnuo na incident u nedjelju na splitskim Bačvicama gdje je policija privela troje građana zbog nepoštivanja mjera koje je odredio stožer civilne zaštite. 
''Mislim da je potrebno da policija provodi mjere nadzora, možda nekad i privede nekoga ili pozove sanitarnog inspektora. Nekad se neki ne pridržavaju mjera, a to je potrebno u interesu svih nas'', poručio je Capak koji je pohvalio policiju i rekao da odlično nadziru provedbu propisanih mjera.
Osvrnuo se i nas svoju jučerašnju procjenu da će provedba mjera zaštite trajati u Hrvatskoj do početka lipnja ustaknuvši da je riječ isklučivo o njegovoj osobnoj procjeni.
Božinović: Unutarnja kontrola policije ispitat će incident u Splitu
Vezano uz incident u Splitu, načelnik Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da će postupanje policijskih službenika ispitati unutarnja kontrola. 
"Policija ima unutarnje kontrole u slučaju eventualnih suspektnih postupanja policijskih službenika. Sve će se ispitati", istaknuo je Božinović te poručio građanima da se mogu osloniti na policiju koja nadzire provedbu mjera i  upozorava građane pri većim okupljanjima.  "Ne zato da bi trenirala strogoću nego zbog svih nas", poručio je. 
Policija je utvrdila i da je 928 osoba kršilo propisanu im samoizolaciju i oni su prijavljeni Državnom inspektoratu.
Božinović je rekao da policija dnevno ima oko 2000 postupanja vezanih uz pridržavanje mjera zaštite od koronavirusa, a dosad je utvrđeno da je šest policijskih službenika pozitivno na taj virus.
Na pitanje o nedostatku zaštitne opreme, Božinović je rekao da se ona distribuira preko županijskih stožera civilne zaštite, a na razini državnih institucija distribuira se hijerarhijskom linijom i tijekom dana raspoređuje po terenu.
Specijalizirane trgovine na tržnicama rade do 13 sati, rekao je Božinović.
Nije uveden policijski sat, ali ostanite doma 
S obzirom da je postupanje policije u Splitu otvorilo pitanje je li o ograničeno slobodno kretanje građana unutar mjesta prebivališta, Božinović i Capak poručuju da nije uveden policijski sat, ali je savjet građanima da ostanu doma ako baš ne moraju izaći van zbog posla ili opskrbe.
"Smije se izaći, ali bez prilaženja drugima. Ljudi mogu prošetati ako se drže socijalnog distanciranja, ali bi im savjetovao da ostanu kod kuće i drže se preporuka", istaknuo je Capak.
"Samo pridržavanje mjera će omogućiti da se infekcija sporije širi i tada će se moći i ublažiti propisane mjere. Zasad moramo držati distancu i voditi računa o osobnoj higijeni. Da su svi kojima je propisana samoizolacija ostali doma, i danas bismo imali blaže mjere", zaključno je poručio Božinović.