Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U Zadru 28 oboljelih od koronavirusa; Jedan novooboljeli došao iz Austrije; Pacijentica s COVID-a u teškom stanju na JIL-u

30.03.2020. 09:30


Zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije, Šime Vicković, na današnjoj konferenciji za medije istaknuo je kako je Krizni stožer na razini Hrvatske poslao u Zadar zaštitnu opremu koja je jučer stigla iz Kine, i to 34000 maskica, 1150 ogrtača, 420 naočala, itd.
Šef epidemiološke službe, dr. Alan Medić naglasio je kako za sada još  uvijek imamo linearan rast novooboljelih što je dobro jer naš zdravstveni sustav to može podnijeti.
– U samoizolaciji je 878 osoba, mjera je za 784 osoba istekla, a od jučer ih je 110 novih. Od 28 oboljelih njih 16 smo uspjeli povezati s Ortopedskom bolnicom. Jučer je u bolnici napravljeno protuepidemijsko čišćenje. Ortopedska bolnica će uskoro postati spremna  za prihvat lakše oboljelih od koronavirusa, istaknuo je Medić.
Ravnatelj OB Zadar, dr. Željko Čulina naglasio je kako je od 17 oboljelih pacijenata smještenih na COVID odjelu jedna pacijentica prebačena na JIL te je u jako teškom stanju.
– Tijekom jučerašnjeg dana dobili smo 7 pozitivnih uzoraka na koronavirus, odnosno 6, te jednog novog tijekom dana, a novih 27 uzoraka smo poslali u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Imamo 28 pozitivnih pacijenata na koronavirus, 17 ih je smješteno na COVID odjelu. Od njih 17 jedna pacijentica je na JIL-u i njezino stanje je dosta teško. Imamo dva pozitivna liječnika. Za prvozaraženu liječnicu, pedijatricu, došla su dva negativna testa, odnosno njezina uzeta dva kontrolna uzorka su negativna. Morala je biti u samoizolaciji 14 dana koja ističe srećom ovih dana, a onda će se u dogovoru s epidemiološkom službom vidjeti da li se može vratiti na posao. Zaraženi liječnik je dobrog općeg stanja te je u kućnoj samoizolaciji. S današnjim danom imamo ukupno 61 zdravstvenog djelatnika u samoizolaciji, naglasio je Čulina.
Načelnik PU zadarske naglasio je  kako je zadarska policija u protekla 24 sata evidentirala  kršenje mjere samoizolacije za 4 osobe, dok je s policijskih nadzornih punktova vraćena 71 osoba zbog nevaljanih propusnica.


Uskoro opširnije …