Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Neobična ljubavna priča ‘’Tijelo i duša’’ iz mađarske tvornice snov

30.03.2021. 08:30


Posljednja projekcija na repertoaru Kino zone za ožujak je film »Tijelo i duša« (Teströl és lélekröl) mađarske redateljice Ildike Enyedi.
Priča je to o dvoje neprilagođenih, 30-ogodišnjoj kontrolorki kvalitete Marie i njezinoga nadređenoga Endrea. Smještena u sablasno okruženje jedne budimpeštanske klaonice, priča prati dvoje emocionalno hendikepiranih, ali zaljubljenih ljudi, koji pokušavaju premostiti strah koji ih sprečava da jedno drugome ogole dušu.
Maria radi kao kontrolorka kvalitete mesa u klaonici. Svoj posao shvaća ozbiljno i neupitno se drži pravila. Njezin nešto stariji šef Endre upravlja financijama. Izoliran je i indiferentan. Dvoje čudnih ljudi polako se upoznaju i prepoznaju međusobnu duhovnu sličnost. Ostaju začuđeni kada shvate da noću čak sanjaju iste snove. Priča je izrazito mozaična, otkriva ljudske strahove i strepnje pomoću jednostavnih, a opet pomno isplaniranih postupaka.
Film je čudan, jezivo dubok i intiman te zahtjevan za gledanje. No redateljičina minuciozna psihološka introspekcija likova, snažan i sveprisutan umjetnički potpis i impresivne, a istovremeno krajnje nenametljive glumačke izvedbe Alexandre Borbély i Géza Morcsányija nadvladavaju sve poteškoće koje gledatelji mogu iskusiti tijekom filma.
Nakon čak 18 godina pauze u režiranju dugometražnih filmova, Enyedi se na filmsku scenu vratila upečatljivom, izvanredno zaokruženom pričom. »Tijelo i duša« dobitnik je Zlatnog medvjeda za najbolji film, FIPRESCI-a, nagrade žirija za najbolji film i nagrade Ekumenskog žirija za najbolji film na Filmskom festivalu u Berlinu 2017. godine. Iste su godine na filmskom festivalu u Sydneyju osvojili nagradu za najbolji dugometražni film. Naredne su godine dobili i prestižnu dominaciju američke Akademije u kategoriji najboljeg stranog filma.
Projekcija filma na rasporedu je u srijedu u 20 sati u prostorijama Kazališta lutaka Zadar.