Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Škabrnji dva milijuna kuna za skrb o 30 starijih osoba

30.03.2021. 12:00


Općina Škabrnja je za projekt »Širenje izvaninstitucionalnih socijalnih usluga« od Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike dobila dva milijuna kuna, točnije 1.987.910,40 kuna nepovratnih sredstava.
– Projekt traje 24 mjeseca, do travnja 2023., i u tom vremenskom razdoblju ćemo za 30 osoba iz Škabrnje i Prkosa starije životne dobi od plus 65 godina omogućiti pružanje podrške i izvaninstitucijske socijalne usluge, kazala je koordinatorica projekta Anđela Ražov, viša stručna suradnica za EU projekte.


Među 15 projekata u Hrvatskoj
Sredstva su osigurana od Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u okviru otvorenog postupka za dostavu projektnih prijedloga UP.02.2.2.15 »Unaprjeđenje postojećih i širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi na području odabranih urbanih aglomeracija/područja Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Zadar i Zagreb«, ukupnog iznosa 89.111.500,00 kuna.
– Općina Škabrnja je nepovratnih 1.987.910,40 kuna dobila nakon provedenog natječajnog postupka, odabira projekata i prve Odluke o financiranju 15 projekata u ukupnoj vrijednosti od 27.904.605,79 kuna, navodi Ražov.
Škabrnja je u srcu Ravnih kotara i obuhvaća prostor od 22,93 kilometara kvadratnih. Prema posljednjem popisu iz 2011. Općina Škabrnja (Škabrnja, Prkos) imala je 1.776 stanovnika.
– Partner u projektu nam je Dom za odgoj djece i mladeži Zadar, objašnjava Ražov.


Savjetovanje i pomaganje
U okviru nacionalnog Operativnog programa »Učinkoviti ljudski potencijali«, projekt doprinosi smanjenju nezaposlenosti i povećanju kvalitete života osoba kojima je potrebna pomoć u kući i socijalizacija s područja lokalne zajednice, u ovom slučaju s područja Općine Škabrnja.
– Projektom će se nabaviti vozilo za prijevoz starijih osoba, kombi s osam sjedala, te će se uspostaviti mobilni tim za pružanje pomoći, starijima, odnosno mobilni tim za pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama, savjetovanje i pomaganje, istaknula je Ražov.
Kroz projekt će se zaposliti pet osoba plus dvije osobe iz općinske uprave koje će biti zadužene za poslove upravljanja i administraciju projektom.
– Projekt će zaposliti pet plus dvije osobe, tri žene, vozača, socijalnog mentora, dok će iz općinske uprave biti koordinator projekta i računovođa, naglasila je Anđela Ražov.




Jednostavnije, zdravije i sretnije življenje
Prepoznata je važnost potrebe pomaganja u zajednici, a sami projekt je višestruko koristan za sve sudionike u njemu.
– Izuzetno mi je drago što je došlo do ostvarenja ovog projekta koji na prvo mjesto stavlja čovjeka, odnosno ljude kojima je naša pomoć najpotrebnija. Krajnjim korisnicima, odnosno osobama koje će imati pomoć u kućanstvu uključujući i društvene aktivnosti, projekt će omogućiti jednostavnije, zdravije i sretnije življenje, ističe Nediljko Bubnjar, načelnik Općine Škabrnja.
Cilj je prvenstveno pružanje podrške procesu deinstitucionalizacije i podizanje svijesti javnosti o istome, odnosno pružanje usluga socijalnim skupinama koje trebaju adekvatnu pomoć kako bi ih se što kvalitetnije uključilo u život zajednice.
– Ovim putem zahvaljujem i svima koji su se na bilo koji način uključili u ovaj projekt te se nadam da ćemo svi skupa pronaći način da se projekt održi kroz znatno duži vremenski period, i nakon dvije godine trajanja ovog izuzetno važnog socijalnog projekta, poželio je Bubnjar.