Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zavičajna zbirka preselit će na Poluotok, u Providurovu

30.03.2021. 10:00


Gradska knjižnica Zadar u 2021. dobit će čak dva proširenja. Prvo, planirano za proljeće, jest u Providurovoj palači. Radi se o nekih 200 metara kvadratnih u obliku slova L u prizemlju građevine u njezinom kutu koji gleda prema »Koloni«, a točan datum preseljenja još nije poznat, no iz Gradske knjižnice nadaju se da će to biti skoro, a i građani željno očekuju povratak Gradske knjižnice na Poluotok.


Velika čitaonica tiska
– Dobivamo vrlo lijepi prostor na vrlo dobroj lokaciji. Na ovom projektu radimo već neko vrijeme te znamo što želimo napraviti. Preselit ćemo našu Zavičajnu zbirku koja je trenutno izložena u sklopu studijske čitaonice te je zbog prostornih ograničenja nedovoljno vidljiva, odnosno nije ju moguće dobro prezentirati, govori nam Doroteja Kamber-Kontić, ravnateljica Gradske knjižnice Zadar dodajući kako je građa trenutno smještena na nekolicini polica tako da neće doći do oslobađanja nekog većeg prostora unutar središnje zgrade knjižnice.
Osim Zavičajne zbirke, ideja Gradske knjižnice Zadar je da se u Providurovoj palači organizira i velika čitaonica tiska, ali da se ponudi nešto beletristike i literature za najmlađe.
– Želimo formirati čitaonicu tiska i novina namijenjenu svim korisničkim skupinama, a pogotovo ciljamo na najstarije i najmlađe. Planiramo u tom prostoru organizirati fond knjiga za odrasle koji će obuhvaćati najnovije naslove beletristike koji će biti dostupni za posudbu izvan knjižnice. Isto tako želja nam je formirati kutak za djecu sa slikovnicama i literaturom o odgoju namijenjenoj roditeljima. Izbor sadržan unutar iste će biti uži nego u središnjoj knjižnici, kaže Kamber-Kontić.


Dio u Centru za mlade
Osim prostora u Providurovoj palači, Gradska knjižnica dobit će i svoj prostor u budućem Centru za mlade. Tamo je za knjižnicu predviđeno više od 800 kvadratnih metara prostora, a kako kaže Kamber-Kontić, prostor će biti namijenjen mladima, s građom koja odgovara njihovim potrebama i interesima.
Proširenje na Centar za mlade trebao bi se ostvariti do jeseni. Trenutno još nije potvrđen program za taj novi dio knjižnice.
– Trenutno smo u fazi osmišljavanja programskog koncepta. Želja je da uključimo i mlade, čak je jedna od ideja da oni sami osmisle građu koja će se nuditi. Grupa knjižničara radi s mladima te istražujemo kako da im taj prostor učinimo još zanimljivijim i kako da ih privučemo. Na tome se radi već duže, ali nažalost društvena situacija nas je malo usporila, navodi Kamber-Kontić koja naglašava, kako će, iako su mladi ciljana skupina, u budući prostor biti dobrodošli svi posjetitelji Gradske knjižnice.
Ova proširenja za Gradsku će knjižnicu značiti jako puno kao i za građane koji svoje slobodno vrijeme zbilja vole provoditi u prostorima knjižnice, a svi događaji ove kulturne institucije uvijek su dobro posjećeni te će tako, sasvim sigurno, biti i u budućnosti s većim prostorom i širim sadržajem.