Dio umirovljenika ima pravo na besplatno dopunsko osiguranje

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
HSU poziva umirovljenike da se prijave na ostvarenje svojih prava
Besplatno dopunsko osiguranje umirovljenik može ostvariti ukoliko njihov ukupan prihod u prethodnoj kalendarskoj godini po članu obitelji mjesečno ne prelazi 2,065,60 kuna
Patrik MAČEK/PIXSELL
Ova prava je od studenog 2021. ostvarilo dodatnih 20 tisuća korisnika mirovine

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranja na snagu je stupio 10. studenog 2021. te se povećavaju cenzusi za stjecanje prava plaćanja premije na dopunsko osiguranje na teret državnog proračuna.

Korisnici dopunskog osiguranja ne plaćaju premiju u iznosu od 70 kuna, već to ide na teret državnog proračuna. Ove izmjene inicirala je Hrvatska stranka umirovljenika te su prihvaćene na sjednici Hrvatskog sabora.

- Važno je da umirovljenici s malim mirovinama znaju da imaju svoja prava na besplatno dopunsko osiguranje, da ih ostvare i da to učine što prije, kazao je Branislav Jelenić, predsjednik ŽO HSU-a.

Značajano povećanje cenzusa za 500 kuna, budući da se nisu povećavali posljednjih 15 godina, krucijalni je pothvat Hrvatske stranke umirovljenika kako bi se olakšalo najranjivijoj društvenoj skupini od kojih velik dio njih živi na ili ispod granice siromaštva.

Prema novim cenzusima osigurane osobe mogu ostvariti pravo na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranje na teret državnog proračuna ukoliko njihov ukupan prihod u prethodnoj kalendarskoj godini po članu obitelji mjesečno ne prelazi 2,065,60 kuna, a za umirovljenika samca taj cenzus iznosi 2,582,00 kuna.
Od polovice studenog prošle godine do danas dopunsko osiguranje za plaćanje premije na teret državnog proračuna ostvarilo je dodatnih 20 tisuća korisnika mirovine, no procjenjuje se kako će ta brojka biti i do 100 tisuća korisnika mirovine.

Iz Hrvatske stranke umirovljenika poručuju da svi zainteresirani umirovljenici koji još uvijek nisu ostvarili ovo pravo, a imaju za njega mogućnost to učine u najbližoj podružnici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na adresi Š. Kožičića-Benje 2, 23000 Zadar. Informacije se mogu dobti i putem mail adrese: racunovodstvo.dopunsko_zadar@hzzo.hr, te na broju telefona 023/208-900. (mš)

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)