Od čamaca za Santurist do cjevovoda od Zadra do Sukošana

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Ostavština Stanislava Antića, legendarnog direktora SAS-a (4)
U opće dobro Antić i SAS uložili su više od 100 milijuna današnjih eura. Danas, poslije 30 i više godina tako nešto čini se nevjerojatno. Možda baš zato još jače odzvanja Antićeva poruka koju je uputio dobivajući Nagradu Grada Zadra za životno djelo: »Nećete biti sretni ako budete bogati u siromašnom društvu. Gledajte i radite za opće dobro!«
Na izgrađeni jadranski cjevovod promjera 500 mm od Zadra do Sukošana priključeni Bibinje, Sukošan i Marina Dalmacija

U još neobjavljenoj knjizi »Stanislav Antić: Moje životno djelo« autor na svoj osebujan način iznosi nepoznate pojedinosti o svom životu i radu. O djetinjstvu u Šepurinama na otoku Prviću, stradanju obitelji u 2. svjetskom ratu, izbjeglištvu u Ell Shattu, školovanju u Šibeniku i Zagrebu, prvom poslu u riječkom Torpedu, problemima u zadarskom Bagatu i kako je od otpisanog pogona stvorio respektabilnu Tvornicu specijalnih alatnih strojeva - SAS.
S osjećajem za opće dobro Antić i SAS su brojnim donacijama izgradili »pola Zadra«.
O ovom, posljednjem nastavku objavljujemo još 22 od ukupno 43 donacije, vrijedne više od 100 milijuna dolara, kako ih je opisao Stanislav Antić.

Santurist, kapelica sv. Dimitrija i »Zadarski memento«

24. Kupnja 10 motornih čamaca kvarner plastike za poduzeće Santurist
S poduzećem Santurist udružili smo sredstva da bi Santurist kupio 10 motornih čamaca kvarner plastike dužine 8 metara za iznajmljivanje turistima tijekom sezone. Šef financija RO SAS-a Ante Čavrag se dogovorio sa šefom financija Santurista da im RO SAS dostavi dinarsku protuvrijednost za otkup 300.000 dolara. Nismo dobili ni jednog dolara, a dinarska sredstva su nam zadržali. Došli smo na Trgovački sud u Split i direktor Santurista objašnjava da sredstva neće vratiti. Po njegovom izlaganju na sudu ispalo je kao da Radnički savjet RO SAS-a njima ta sredstva poklonio, što nije bila istina. Kao direktor prisustvovao sam svakoj sjednici Radničkog savjeta i tvrdim da ni u jednom trenutku nije bilo riječi o poklonu tih sredstava.
25. Donacija za kapelicu sv. Dimitrija
Došao mi je u posjet direktor Filozofskog fakulteta profesor Vidaković iz Zadra i zamolio me da bi trebalo popraviti kapelicu sv. Dimitrija. Bilo je donirano 8 milijardi dinara (oko milijun dolara) za obnovu kapelice sv. Dimitrija. Koliko mi je poznato onda nije bilo ništa urađeno na kapelici, a gdje su završila sredstva to zna direktor Vidaković.
26. Dugometražni film »Zadarski memento«
Profesor Vidaković je pitao i sredstva za financiranje dugometražnog filma o povijesti Zadra. Režiser filma bio je Joakim Marušić. Po završetku filma bio je organiziran skup svih sudionika u filmu i predstavnika kulturnog života Zadra u restoranu Tankerkomerca na večeri. Film je bio posvećen borbi hrvatskog naroda za oslobođenje krajeva Dalmacije od ondašnje talijanske imperijalne politike. RO SAS je financirao taj film.

Pomoć kazalištu, tvrtkama, školama...

27. Hrvatsko narodno kazalište
RO SAS je financirao višegodišnje plaće zaposlenika Hrvatskog kazališta u Zadru jer budžet Općine Zadar nije imao sredstava.
28. Nova oprema za Radio Zadar
Došao je kod mene voditelj Radio Zadra drug Čulina sa zamolbom jesmo li u stanju kupiti novu opremu za Radio Zadar jer dotadašnja oprema je dotrajala i teško uporabljiva. Zatražio je 500.000 DM što je Radnički savjet i odobrio.
29. MIOC - oprema jednog razreda s PC Aple
Matematička gimnazija u Zadru MIOC zamolila je RO SAS bi li mogao opremiti jedan razred s najnovijim personalnim računalima Aple. Radnički savjet je odobrio 2 milijarde dinara što je bilo dostatno za kupovinu te opreme. Ta škola je prva u Jugoslaviji bila opremljena sa suvremenim računalima. Mislim da se radilo od 20-30 računala.
30. Oprema triju kafića Jadere u Zadru
Za vrijeme Jugoslavije turistička privreda nije imala nikakve akumulacije. Došao mi je jednog dana direktor Jadere (ugostiteljskog poduzeća) drug Šime Marčina i požalio se kako ga je sram da tri kafića koja posjeduje Jadera u Zadru nemaju uvjete za normalno poslovanje. Rekao sam Šimi: »Napiši samoupravni sporazum koliko ti treba za uređenja prostorija i kupnju novog inventara i strojeva, mislim da će Radnički savjet to prihvatiti«. Tako je to i bilo. Jadera je dobila novouređene kafiće kao da su u Parizu ili Munchenu.
31. Novi kotlovi za grijanje u tehničkoj školi u Zadru
Direktor Tehničke škole u Zadru drug Josip Vlahović, diplomirani inženjer slabe struje, zove me na telefon da se učenici smrzavaju zimi u učionicama jer su im dotrajale instalacije grijanja. Odgovorio sam: »Druže Vlahoviću, napišite koliko vam treba i to ćemo vam hitno odobriti«. Koliko je sredstava odvojeno ne sjećam se, ali znam da su kupili dva kotla za grijanje, popravili dotrajale instalacije u kotlovnici i kupili još jedno računalo. Poslije mi je rekao da se radilo o oko 300.000 DM.
32. Namještaj nove policijske stanice
Kod bivše Tvornice kruha (na Relji) gradila se Policijska stanica sa zgradama i garažama. Kad je gradnja bila gotova nisu više imali sredstava za namještaj (stolice, pultove, ormare, stolove i sl.). Nazvao me šef policije Ćurko i izložio situaciju. Rekao sam da napiše zamolbu za Radnički savjet RO SAS-a i mislim da će to biti prihvaćeno. Bilo je prihvaćeno i sve opremljeno.

Narodni list, marine...

33. Novi stroj za tisak Narodnog lista
Narodni list Zadar imao je u kvaru stroj za tiskanje novina. Zamolio me direktor i predstavnici društveno-političkih organizacija da Narodnom listu RO SAS odobri 650.000 dolara za kupnju tiskarskog stroja s tri boje iz istočne Njemačke. Radnički savjet je to odobrio na temelju ugovora o dugoročnom bezkamatnom kreditiranju. Koliko se sjećam nisu vratili ni jednog centa od te sume. Taj ugovor je više bio forma za potporu Narodnom listu Zadra.
34. Donacija za izgradnju Sveučilišne bioblioteke u Zagrebu
Za izgradnju Sveučilišne biblioteke u Zagrebu donirali smo 100.000 DM. Zagovornik ove građevine je bio tadašnji Ministar kulture i sporta Stipe Šuvar.
35. Donacija sredstava za tov junica
Predsjednik Općine drug Morović me zamolio da bi bilo dobro odobriti sredstva samoupravnoj interesnoj zajednici za poljoprivredu Općine Zadar, 2 milijarde dinara, za tov junica radi ravnomjernijeg snabdijevanja svježim mesom građana Zadra. Prodaja mesa je išla preko prodavaonica Mesoprometa koji je bio društveno poduzeće. Nekoliko poljoprivrednih gospodarstava u zadarskoj općini je živjelo od tog uzgoja.
36. Dio sredstava za izgradnju Marine Kornati u Biogradu na Moru
Samoupravni sporazum o udruživanju rada i sredstava s turističkim poduzećem Ilirija iz Biograda na Moru za izgradnju Marine Kornati u Biogradu na Moru (80%). Turističko poduzeće Ilirija je imala djelomično izgrađeni dio marine (20%), tako da je RO SAS sudjelovao sa svojim sredstvima od 80%. Mislim da su sredstva bila 26 milijardi dinara u više navrata.
37. Dio sredstava za izgradnju marine Hramina
Samoupravni sporazum o udruživanju rada i sredstava s turističkim poduzećem Hramina u Murteru za izgradnju marine Hramina u Murteru. Izgrađeno je cirka 400 vezova. Zgrada u prizemlju, uprava marine, kafić i restoran, a na katu apartmani za iznajmljivanje.
38. Izgradnja nasipa u Bibinjama
Prema projektu marine izgrađen je nasip - lukobran u mjestu Bibinje radi zaštite čamaca od zapadnog vjetra (maestrala i tramontane).
39. Izgradnja dijela Jadranskog cjevovoda
Izgradnja dijela jadranskog cjevovoda promjera 500 mm od Zadra do Sukošana. Mislim da su se na taj vodovod priključile Bibinje i Sukošan, te Marina Dalmacija koju je gradio RO SAS. Nama nije bila potrebna cijev promjera 500 mm, ali na inzistiranje Vodovoda postavljen je dati promjer.

Mnogi se obraćali SAS-u

40. Dio sredstava za drugu fazu razvoja izgradnje pošte
U drugoj fazi razvoja izgradnje pošte, zadarska pošta je naručila od Ericsona - Nikole Tesle iz Zagreba uređaje za proširenje telefonske centrale. Vlasti i Narodna banka Hrvatske su dozvolili da se mogu koristiti sredstva rezervnog fonda poduzeća za donaciju i plaćanje zgrade i uređaja. Bio sam organizator svih poduzeća u Zadru da skupimo sredstva iz fondova poduzeća kako bi drugu fazu izgradnje pošte i telegrafa platili izvođačima.
41. Donacija sredstava Domu za odrasle osobe Sv. Frane
Nazvao me upravitelj Doma da im je dotrajala sva posteljina te da su bez televizora u društvenim prostorijama. Odgovorio sam mu da nema problema nego da mi poslije kupljene robe pošalje račun i da će im to Radnički savjet RO SAS-a odobriti. Dom je bio pod ingerencijom Općine Zadar koja im nije bila u mogućnosti dati sredstva da nabave navedenu robu.
42. Donacija SUVAG-u iz Zagreba
Na poziv profesora doktora Petra Guberine direktora SUVAG-a (System Universal Verbotonal d’Audition Guberina) posjetio sam dati institut u Zagrebu. U obilasku instituta pokazao mi je što sve radi s oskudnim sredstvima. Obećao sam mu pomoć za kupnju suvremenih aparata. Radnički savjet RO SAS-a je odobrio tražena sredstva.
43. Formiranje poduzeća Beton d.o.o.
1984. godine posjetio me Tomislav Vladić kao sindikalni funkcioner s jednim čovjekom (znam da ga je zvao Doleter, koji je formirao društveno poduzeće d.o.o.) Tomislava Vladića sam poznavao iz mlađih dana jer je bio iz Prvić Luke. Tomislav Vladić me zamolio da Betonu d.o.o. RO SAS odobri potrebna sredstva (2 milijarde ondašnjih dinara) za nabavku stroja za izradu betonskih blokova za gradnju kuća i silos za beton, kamion, te ostali alat. Tim ulaganjem bi bilo zaposleno oko 25 radnika. Dogovorili smo se da napiše zahtjev Radničkom savjetu RO SAS-a, s čime su im bila odobrena tražena sredstva. Doleter je na čelu te radne organizacije bio do 1991. zapisao je Stanislav Antić.
Ovime i završavamo serijal o donacijama i investicijama koje su Antić i SAS od 1980. do 1990. realizirali pomažući zadarsko gospodarstvo, zdravstvo, vjerske, kulturne, sportske i druge djelatnosti.
U opće dobro uložili su više od 100 milijuna današnjih eura.
Danas, poslije 30 i više godina tako nešto čini se nevjerojatno. Možda baš zato još jače odzvanjaju Antićeve riječi koje je uputio dobivajući Nagradu Grada Zadra za životno djelo: Nećete biti sretni ako budete bogati u siromašnom društvu. Gledajte i radite za opće dobro!

Sve Antićeve i SAS-ove donacije

Donacije: 1. Cenmar (tvornica riblje mlađi i uzgoja brancina i orada), 2. Košarkaški klub Zadar, 3. Zadarski kolodvor, 4. energetska jedinica i ultrazvuk srca, 5. uređaji za zadarsku bolnicu, 6. kompletna oprema za Odjel za transfuziju, 7. aparati za snimanje moždanih impulsa, 8. Odjel pedijatrije, 9. proširenje Doma zdravlja u Zadru, 10. Zubna poliklinika Zadar, 11. nabava skenera za rendgenologiju, 12. nabavka dvaju inkubatora za rodilište Opće bolnice Zadar, 13. kupnja polica za arheološki muzej, 14. popravak krova crkve sv. Stošije, 15. sredstva za popravak Gradske lože, 16. kupnja komplet čamaca za Veslački klub Zadar, 17. Jedriličarski klub Zadar, 18. Zrakoplovna luka Zadar, 19. trafostanica za otoke, 20. Sportski centar Mocire, 21. distribucijski centar Plodine, 22. pogon Mljekare u Gaženici, 23. proširenje kampa Turisthotela u Zatonu, 24. kupnja 10 motornih čamaca kvarner plastike za poduzeće Santurist, 25. donacija za kapelicu Sv. Dimitrija, 26. dugometražni film »Zadarski memento«, 27. Hrvatsko narodno kazalište, 28. nova oprema za Radio Zadar, 29. MIOC – oprema jednog razreda s PC Aple, 30. oprema triju kafića Jadere u Zadru, 31. novi kotlovi za grijanje u Tehničkoj školi u Zadru, 32. nove policijske stanice, 33. novi stroj za tisak Narodnog lista, 34. donacija za izgradnju Sveučilišne biblioteke u Zagrebu, 35. donacija sredstava za tov junica, 36. dio sredstava za izgradnju marine Kornati u Biogradu na Moru, 37. dio sredstava za izgradnju marine Hramina, 38. izgradnja nasipa u Bibinjama, 39. izgradnja dijela Jadranskog cjevovoda, 40. dio sredstava za drugu fazu razvoja izgradnje pošte, 41. donacija sredstava Domu za odrasle osobe Sv. Frane, 42. donacija SUVAG-u iz Zagreba, 43. formiranje poduzeća Beton d.o.o.
Sve navedene donacije i sudjelovanje u raznim projektima rezultat su uspješnog rada i poslovanja RO SAS-a Zadar od 1.1.1978 do 1.1.1991. godine, dok je Stanislav Antić bio na čelu Tvornice specijalnih alatnih strojeva SAS.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno