Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Trećina birača umirovljenici

Autor: Katarina Belić

29.04.2009. 22:00
Trećina birača umirovljenici

Foto: Zvonko KUCELIN



Već je poznato otprije da su predsjednici županijskih i gradskih organizacija HDZ-a, HSP-a, HSLS-a, HSS-a i HSU-a u Zadarskoj županiji i gradu Zadru potpisali predizborni koalicijski sporazum o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima. Zbog čega baš koalicija i zašto baš s navedenim strankama su čelnici Hrvatske stranke umirovljenika htjeli pojasniti svim svojim biračima na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj knjižnici Zadar.
– Dugo smo već u koaliciji s HDZ-om i u tom razdoblju smo uspjeli napraviti mnogo na planu poboljšanja materijalnog i socijalnog statusa umirovljenika. Oni su važno biračko tijelo i čine čak jednu trećinu naše populacije. Neki od značajnih pomaka koje smo ostvarili u posljednjih godina je svakako novi zakon prema kojem se izjednačavaju stari i novi umirovljenici, kao i božićnice za umirovljenike koje su, iako nisu ozakonjene, ušle u financijski sustav Vlade i bit će svake godine isplaćene. Također treba naglasiti kako je HDZ u potpunosti prihvatio naš program i to bez ikakvih izmjena. To je sve od velike važnosti za budućnost umirovljenika i za njihov bolji i ugodniji život u mirovini, kazao je Branislav Jelenić, predsjednik Županijske organizacije HSU-a Zadarske županije.
Iako su pripadnici HSU-a nabrojali još niz razloga za stupanje u koaliciju, neke od njih su posebno istaknuli. Pa tako će se nakon izbora za umirovljenike s područja grada Zadra osigurati stalna novčana naknada za Uskrs, tzv. uskrsnica te će Zadar biti jedini grad u državi koji će bez prireza osigurati davanje mjesečnih naknada umirovljenicima, kao i navedenih uskrsnica.
– Također će građani u mandatu ove koalicije dobiti još i najmoderniju luku na Maditeranu, besplatan priključak na plin, kao i polikliniku s najmodernijim dijagnostičkim instrumentima. To su sve naši odgovori na pitanje zašto koalicija, kazao je Duško Vuković, predsjednik Gradske organizacije HSU-a grada Zadra. Kako ističu u HSU-u, svojim poštenim radom su umirovljenici dobili svoje mirovine i sada zaslužuju bolju i ljepšu budnoćnost. U Zadarskoj županiji ima ukupno 34.000 umirovljenika, a u gradu Zadru 18.000 .
– U Hrvatskoj su jedna trećina birača umirovljenici, stoga HSU zajedno sa svojim koalicijskim partnerima, svojim radom i programom želi braniti i štititi interese svih umirovljenika i budućih i sadašnjih, zaključio je naposljetku Mate Gržan, član Županijskog odbora HSU-a.