Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

U Zadru College of Europa?

Autor: Velimir Brkić

29.04.2009. 22:00
U Zadru College of Europa?

Foto: Adam VIDAS



Kandidati HDZ-a za zadarske dogradonačelnike, Darko Kasap i Dražen Grgurović, predstavili su jučer program stranke vezan za izgradnju i rekonstrukciju dječjih vrtića i osnovnih škola te za razvoj Sveučilišta u Zadru.
– Nova gradska vlast u kontinuitetu će nastaviti s gradnjom vrtića i škola koji su planirani u svim dijelovima grada Zadra, istaknuo je to na današnjoj konferenciji za novinare, HDZ-ov kandidat za dogradonačelnika Darko Kasap, dodajući kako će se nastaviti trend izgradnje ili ukupne adaptacije barem jednog vrtića godišnje.
Uz nedavno otvoreni vrtić Grigor Vitez, Kasap je najavio i rekonstrukciju dječjeg vrtića Pčelica te dječjeg vrtića na Bokanjcu kojim bi se broj odjeljenja u njima udvostručio. Planirana je i izgradnja novih vrtića kod Crvenih kuća, Murvičke ulice i iza Bagatovog igrališta, a lokacije su već određene DPU-om. Za svih 14 vrtića koji nisu u sastavu Radosti i Sunca predviđeno je dva milijuna kuna.
Gradnja novih osnovnih škola predviđena je na prostoru Crvenih kuća, Novog Bokanjca i na Vidikovcu.
– Za škole na Novom Bokanjcu i kod Crvenih kuća izrađena su idejna rješenja i donesen je DPU. Te su škole ušle u program sufinanciranja Vlade RH iz programa Svjetske banke, što je garancija da će se ovi projekti i ostvariti, naglasio je Kasap dodajući kako bi izgradnja novih školskih zgrada trebala dovesti do glavnog cilja, a to je nastava u jednoj smjeni.
Dražen Grgurović je govorio o HDZ-ovom četverogodišnjem programu u svezi zadarskog Sveučilišta.
Grad Zadar ne može izravno utjecati na razvoj Sveučilišta. Međutim, svakako će biti partner u njegovom razvoju, kako bi sve manje zadarske djece imalo potrebu odlaziti na studij izvan Zadra u koji se onda malo njih vraća. Od sadašnjih 6.000 studenata za 7-8 godina Zadar će zasigurno imati više od 10.000 studenata, istaknuo je Grgurević dodajući kako će uz već postojeće sveučilišne odjele gradska vlast podupirati razvoj i tehničkih studija, kao što je Centar za mehatroniku te dolazak privatnih visokih učilišta.
HDZ, odnosno Grgurević, po prvi put je najavio da će Zadar biti treća lokacija u svijetu na kojoj će se otvoriti College of Europa, visoka škola za diplomate i političare.
Ugovor će se najvjerojatnije potpisati na jesen, a za nastavu im je ponuđena zgrada na Višnjiku u kojoj se nalazi privatna osnovna škola, poručio je Grgurović nakon što je još jednom ponovio svoju želju da se u dijelu bivše Tehničke škole koja je dodijeljena Gradu Zadru, izgradi javna garaža.