Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Umjesto graha, riba na Praznik rada

Autor: Tomislav Jerak

29.04.2009. 22:00
Umjesto graha, riba na Praznik rada


Mi podupiremo ovu akciju naših kolega u ostalim gradovima Hrvatske, ali u Zadru to ne želimo organizirati. Razlog tomu je upravo predizborno razdoblje koje nas zahvaća pa bi se takva akcija mogla krivo povezati s nekom strankom, što nam nije niti malo u interesu, kaže Zdravko Šarić, predsjednik SSSH Zadarske županije


Na Međunarodni praznik rada po parkovima i trgovima svih većih gradova Hrvatske organiziraju se skupovi i povorke, na kojima se građani druže i slave uz besplatne porcije tradicionalnog prvosvibanjskog jela – graha. No, razlog okupljanja nisu uvijek samo proslava i hrana, nego i prosvjedi kojima se ukazuje na aktualne probleme radnika. S obzirom na recesiju koje nas je zahvatila, ove godine prvosvibanjski praznik ima, kako se čini, malo drugačiji predznak.
 Naime, Savez samostalnih sindikata Hrvatske ove godine u svim većim hrvatskim gradovima organizira prosvjede pod sloganom “Hoćemo raditi i od rada živjeti”, dok blogeri ponovljaju prosvjed naziva “Stegnite vi remen, bando lopovska”. Sindikalci u svom aranžmanu javno progovoraju o dramatičnim radnim sudbinama i otkazima te upozoravaju da je u današnje vrijeme od rada iznimno teško živjeti. Građanska incijativa “Stegnite vi remen, bando lopovska”, koja okuplja oko pedeset tisuća članova, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu najavila je traženje ostavke Vlade, budući da se uporno ne očituju o zahtjevima kao što su smanjenje stope PDV-a na hranu, oslobođenje od participacija te drugim problemima. Tako će se u Zagrebu, Splitu, Puli, Rovinju, Sisku, Virovitici te Osijeku okupiti tisuće prosvjednika, nezadovoljnih trenutačnim stanjem u državi, a zadarski SSSH, prema riječima županijskog povjerenika Zdravka Šarića, usprkos tome što podržava prosvjede, neće se priključiti gradovima prosvjednicima.
– Mi podupiremo ovu akciju naših kolega u ostalim gradovima Hrvatske, ali u Zadru to ne želimo organizirati. Razlog tomu je upravo predizborno razdoblje koje nas zahvaća pa bi se takva akcija mogla krivo povezati s nekom strankom, što nam nije niti malo u interesu, kaže Zdravko Šarić, županijski povjerenik SSSH.
Kako doznajemo u zadarskom SDP-u, na Trgu pet bunara za prvi svibnja organizira se prava proslava. Članovi SDP-a palniraju organizirati zabavni program i zakusku te se pozivaju svi građani željni druženja.
– Za prvi svibanja ćemo na Trgu pet bunara proslaviti ovaj tradicionalni praznik te se družiti s našim građanima. Nekoć su stvari bile puno drugačije prilikom prvosvibanjske proslave. Naime, 1997. godine sam čak bila kažnjena kad sam svojim kolegama čestitala praznik rada te mi je iznimno drago da su takva vremena iza nas. U petak ćemo se, dakle, okupiti na Trgu pet bunara te ćemo dijeliti besplatne porcije ribe, kaže Ingrid Antičević-Marinović, saborska zastupnica SDP-a i predsjednica Gradske organizacije SDP-a.