Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Lokomotiva vuče Zadar prema ostanku

Autor: Šime Ćurko

29.04.2010. 22:00
Lokomotiva vuče Zadar prema ostanku

Foto: Vedran SITNICA



Moramo se nametnuti kao domaćini, ali i kao iskusnija ekipa. Došlo je vrijeme i da nešto izvučemo na iskustvo koje imamo – kaže Dalibor Zebić


Na Stanovima su se “potrudili” da nakon 23. kola i domaće pobjede (2:1) protiv Osijeka koliko je god moguće zakompliciraju poziciju na ljestvici. Posljednja četiri kola Zadar nije osvojio ni boda, pa je tako subotnju utakmicu 28. kola protiv Lokomotive pretvorio u klasičnu kvalifikaciju utakmicu. Nije to ništa ni nepoznato ni novo za sve koji prate Zadar u Prvoj HNL. Naigrao se, naime, Zadar “kvalifikacijskih” utakmica od 1992. godine.
– Imali smo sve u svojim rukama za mirnu završnicu prvenstva. Nažalost, sve ove godine ne uspijevamo osigurati kontinuitet dobrih igara tijekom cijele sezone. Ako jesen odigramo dobro na proljeće budemo lošiji i obrnuto. Kad smo pobijedili Osijek činilo se da će ova sezona donijeti neku promjenu po tom pitanju, ali očito nije – potvrdio je Zebić ono što je svima zapravo poznato. Zadrani su u proteklih 360 minuta prosuli štošta, ali još jedan krivi korak može ih sasvim nokautirati.
– Pokušavamo iz glave izbaciti Inter i Rijeku i ne razmišljati više o tome što smo propustili. Bio je plan da priliku dobiju mladi igrači, ali ništa od toga nismo realizirali. Sada je situacija takva da Lokomotivu moramo pobijediti, priprema za tu utakmicu je na najvišoj razini jer više nemamo izbora, a i sve je manje vremena za bilo kakve popravke. Bod nam iz te utakmice ne znači ništa i sve osim naše pobjede bit će ravno katastrofi. Moramo se nametnuti kao domaćini, ali i kao iskusnija ekipa. Došlo je vrijeme da nešto izvučemo na iskustvo koje imamo, posebno na iskustvo igranja ovakvih utakmica.
Zagrepčani su se tijekom sezone čvrsto držali u sredini ljestvice, a u jednom trenutku otvorila im se čak i prilika za izlazak u Europu.
– Lokomotiva dolazi rasterećena, oni ne mogu previše ni naprijed ni natrag. Gostovanje u Zadru tako je za njih pitanje prestiža, a nama je to borba za goli život. Bez obzira na sve kvalitete Lokomotive očekujem naša tri boda koja bi lako mogla biti presudna u borbi za ostanak.
S obzirom na probleme s ozljedama, koji su se pojavili u posljednjih nekoliko utakmica, Zebić jučer nije bio siguran s kojim će igračima krenuti po prvu pobjedu nakon mjesec dana u kojima je momčad umjesto bodova hvatala ništice.
– Vrlo je važno da za Lokomotivu budu spremni Skočibušić i Santini koji nisu igrali u Rijeci. O tome hoće li oni biti spremni ili ne ovisi i to s kim ćemo igrati u prvih 11. Ako Santini ne bude mogao igrat ćemo s Ćurjurićem i Mršićem kao povučenim napadačima. Svakako da je Mršić dobrim igrama osigurao mjesto u momčadi, pitanje je samo hoće li biti na lijevom boku ili u veznoj liniji. Tražit ćemo igrače od kojih možemo očekivati konkretni učinak prema naprijed jer bez golova ne možemo ni razmišljati o tome da bismo osvojili tri boda. Na golu ostaje Gluić s obzirom da se Ježina još nije oporavio.
Vjerojatni sastav (3-5-2): Gluić – Milin, Skočibušić, Glumac – Bilaver, Surać, Jerbić, Mršić, Čuljak – Santini, Terkeš. Pričuve: Rogić, Vasilj, Maruna, Ćurjurić, Piškor, Anić, Mitrović.


 PRVA HNL PETAK




Petak
ZAGREB (Kranjčevićeva, 17): Croatia (S) – Zagreb. Sudac: Igor Križarić (Čakovec). Pomoćnici: Križarić (Čakovec) i Premužaj (Varaždin).
Subota (18)
ZADAR: Zadar – Lokomotiva. Sudac: Edi Šunjić (Split). Pomoćnici: Žudetić (Pula) i Skender (Rijeka).
PULA (17): Istra 1961 – Inter. Sudac: Ivan Bebek (Rijeka). Pomoćnici: Crnolatac (Petrinja) i Mergeduš (N. Gradiška).
OSIJEK: Osijek – Varteks. Sudac: Marko Matoc (Zaprešić). Pomoćnici: Ambrinac i Olujić (oba Zagreb).
ČAKOVEC: Međimurje – Cibalia. Sudac: Igor Pristovnik. Pomoćnici: Modrić i Janošević (svi Zagreb).
KARLOVAC: Karlovac – Šibenik. Sudac: Zlatko Šimčić (Koprivnica). Pomoćnici: Kučina (Sv. I. Žabno) i Dević (Koprivnica).
ZAGREB: (20.15, HTV 2): Dinamo – Hajduk. Sudac: Vlado Svilokos (Sisak). Pomoćnici: Petrović (Valpovo) i Grgec (Bistra).


 TEŠKO S LANJSKIM DRUGOLIGAŠIMA


Lokomotiva, Karlovac, Istra 1961 i Međimurje lani su igrali u Drugoj ligi. Bez obzira na to sve četiri momčadi Zadranima su bili velika prepreka ove sezone. Od sedam utakmica sa spomenutim momčadima Zadar je samo jednom pobijedio (Međimurje 2:0), dvaput odigrao neriješeno na Stanovima (Istra 1961 1:1, Karlovac 1:1), a na gostovanjima upisao sva četiri poraza i to bez postignutog gola. (Karlovac 0:2, Međimurje 0:2, Lokomotiva 0:1, Istra 1961 0:2).


 NA STANOVIMA 22 OD 39 BODOVA


Zadrani ove sezone nisu nimalo impresivni na domaćim utakmicama. Od 13 utakmica na Stanovima Zadar je pobijedio šest, četiri puta uzeo bod, a tri utakmice izgubio. Ako se gledaju samo domaće utakmice Zadar je s 22 boda na 11. mjestu. Premalo za momčad koja je dugo godina na svom terenu bila apsolutni gospodar.