Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Učenici potaknuti na što češće korištenje maslinovog ulja

Autor: Dragana Glavočić

29.04.2010. 22:00
Učenici potaknuti na što češće korištenje maslinovog ulja

Foto: Adam VIDAS



Organizirane su radionica koje su se na različite načine bavile ovom mediteranskom biljkom. Učenici od petog do osmog razreda prema svojim interesima izabrali su radionicu u kojoj su sudjelovali. Učenici nižih razreda zabavili su se ovom biljkom unutar svojih razrednih odjela, kazao je Rinčić


OŠ Pakoštane organizirala je Projektni dan na temu “Maslina” u matičnoj i područnim školama u Vrgadi, Dragama i Vrani. U ovom cjelodnevnom projektu koji je obuhvatio jedanaest radionica sudjelovalo je oko 416 učenika.
Ravnatelj OŠ Pakoštane Vinko Rinčić kazao je da se već tradicionalno u školi održava projektni dan s određenom temom, a ove godine odlučilo se za maslinu.
– Organizirane su radionica koje su se na različite načine bavile ovom mediteranskom biljkom. Učenici od petog do osmog razreda prema svojim interesima izabrali su radionicu. Učenici nižih razreda pozabavili su se ovom biljkom unutar svojih razrednih odjela. Inače, naša škola ima maslinik koji ima 105 stabala maslina tako da je i to bio jedan od poticaja zašto smo se odlučili za ovu temu, kazao je ravnatelj Rinčić.
Cilj ovog projekta je, kako je istaknuo ravnatelj, upoznavanje važnosti masline i maslinova ulja, razvijanje dubljih osjećaja za ovu mediteransku biljku te potaknuti učenike na što više korištenja maslinova ulja u prehrani.
– Nakon odrađenih radionica, početkom svibnja planiramo organizirati zajedničku prezentaciju svega što se radilo tijekom održavanja projektnog dana, a prezentacija će se održati u sportskoj dvorani. Planiramo na taj dan pozvati u goste Mladena Kušeca, dodao je Rinčić.
Maslina u povijesti
Učenici su se mogli odlučiti između radionica Maslina – stablo života, Maslina – motiv u vizualnoj umjetnosti, izrada kalendara i straničnika s motivima masline, obnova stare djedovine (terenska nastava), rezidba, gnojidba i zaštita masline, filcanje, maslinovo ulje u funkciji očuvanja zdravlja i ljepote, pletenje pala, masline u pjesmi, pripremanje dalmatinskih jela s maslinovim uljem i masline u Lunu na otoku Pagu. Sve radionice su bile popraćene rječju i slikom kako bi se trajno dokumentirao još jedan kvalitetan i edukativan projektni dan OŠ Pakoštane.
Radionica pod nazivom Maslina – stablo života vodili su nastavnici Ana Juričić, Šime Labor i Šime Lonić. Cilj ove radionice bio je upoznavanje posebnosti masline, njezina geografska rasprostranjenost, prikazi masline u povijesti i književnosti, razvijanje tolerancije i suradnje u timskom radu. Ova je radionica ujedinila tri nastavna predmeta, vjeronauk, povijest i zemljopis. Svoje znanje i iskustvo imali su priliku pokazati 48 učenika sudionika. Na slijepe zemljopisne karte učenici su bojama označavali rasprostarnjenost masline te su napisali poredak vodećih zemalja u uzgajanju ove biljke. Također, učenici su označavali mjesta u Bibliji gdje se spominje maslina.
Dijana Vukoja i Nives Marić vodile su radionicu naziva Maslina-motiv u vizualnoj umjetnosti. Predstavljene su fotografije maslina snimljene u Lunu na otoku Pagu. Potaknuti svijest o važnosti i potrebi očuvanja prirode i kulturne baštine predstavlja cilj ove radionice. Želja voditelja bila je ukazati na važnost i ljepotu prirodnih materijala, vizualne umjetnosti i različitih oblika umjetničkog izražavanja.
Darija Batur i Narcisa Colić vodile su radionicu pletenja pala s ciljem očuvanja tradicije i njenih vrijednosti. Trinaest učenika plelo je pale koje se blagoslivljaju na Cvjetnicu te su prešali cvijeće namijenjeno za izradu straničnika. Također, izradili su i kalendar na kojem svaki mjesec ima sliku s motivom masline, kalendar i stih o ovoj mediteranskoj biljci. Potom su ih plastificirali učenici koji su radili u radionici izrade kalendara i straničnika s motivima masline.
Jela s maslinovim uljem
Radionicu naziva Maslina u pjesmi vodila je nastavnica Blaženka Tuta. Učenici su se upoznali s pjesnicima i pjesmama koje govore o maslini, napisali su vlastite pjesme te su ih uglazbili i otpjevali.
Nastavnici Miljenko Vulin i Šime Mikas vodili su radionicu koja se odvijala na terenu i u školskoj dvorani. Predstavljene su sve faze u održavanju maslinika-od rezidbe, gnojidbe do zaštite, a na kraju za sudionike radionice priređena je težačka marenda.
Radionicu filcanja vodile su Ankica Kovačić i Danica Ivas. Domaću vunu učenici su filcali te su je s vunom u boji oslikali. Učenici, njh 16, filcanu vunu oslikali su motivima masline.
Marija Mamić i Nevenka Rinčić vodile su radionicu maslinovo ulje u funkciji očuvanja zdravlja i ljepote. Učenici su pripremili sapun od maslinovog ulja, bočice maslinovog ulja kao kupka za ruke i noge, maska za njegu suhe kose i maska za njegu lica.
Također, održana je radionica pripremanja dalmatinskih jela s maslinovim uljem. Cilj radionice je da učenici shvate značaj maslinovog ulja za zdravlje, pripremiti i ispeći pogaču s maslinovim uljem.