Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Uskoro i koordinacija otočnih načelnika?

Autor: Nives Rogoznica

29.04.2010. 22:00
Uskoro i koordinacija otočnih načelnika?

Foto: Adam VIDAS



Nadam se da ovo neće biti zadnji sastanak, jer su oni sami rekli da treba napraviti koordinaciju načelnika i tako zajednički rješavati problematiku otoka i pomagati jedni drugima, kazao je predsjednik Dalmatinskog saveza za otoke Denis Barić


Općina Preko u utorak je bila  domaćin sastanka otočnih načelnika s  članovima Otočnog vijeća iz Zadarske  županije, predstavnicima Obrtničke komore Zadarske županije i Zadružnog saveza Zadarske županje. Sastanak na temu  položaja gospodarstvenika i obrtnika na  otocima organizirao je Dalmatinski savez  za otoke.
 – Ja sam osobno zadovoljan sa sastankom. Volio bih da se načelnici sami u  budućnosti sastaju i nadam se da ovo neće  biti zadnji sastanak, jer su oni sami rekli  da treba napraviti koordinaciju načelnika  i tako zajednički rješavati problematiku  otoka i pomagati jedni drugima, kazao je  predsjednik Dalmatinskog saveza za otoke Denis Barić.
Barić je izvijestio da je na sastanku  usuglašen stav o potrebi jeftinijeg prijevoza na otoke, potrebi davanja prednosti otočnim gospodarstvenicima u izdavanju građevinskih dozvola za gospodarske objekte koji jamče zapošljavanje.  Izražena je i potreba za ostvarivanjem  pomoći države pri izradi projekta koji se  apliciraju prema fondovima Europske  unije te potreba za formiranjem koordinacije otočnih načelnika.
– Govorilo se uglavnom o starim, uvijek  istim problemima, a to su voda i povezanost. Jadrolinija je najveći problem  kad se govori o cijeni prijevoza, jer su  visoke cijene karta za automobile i putnike. Potrebno je smanjiti cijenu prijevoza  trajektima za otočne poslodavce. Bilo je  prijedloga da se izjednači cijena jedne  nautičke milje s cijenom jednog kilometra  autoceste, a mi znamo da je skuplja karta  za trajekt, nego cestarina za autocestu.  Jedinice lokalne samouprave bi trebale  informirati o mogućim poticajima za obrtnike i poslodavce na otocima. Slaba je  briga Ministarstva prema otocima osim  Ministarstva mora. Zašto od Ministarstva  turizma nema subvencije za prijevoz, kao  što subvencionira avionski prijevoz u sezoni? Potrebno je više stručne pomoći  Županije prema općinama oko izrade  projekata koji se mogu aplicirati prema  fondovima EU, kazao je Barić.