Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zadar je stariji od Rima, ali time se slabo hvali

Autor: Nenad Marčina

29.04.2010. 22:00
Zadar je stariji od Rima, ali time se slabo hvali


Poruka o tome kako se reklamirati stiže iz Rima. U glavnom gradu Italije osvanulo je nekidan, na njegovoj rođendanskoj čestitki 2763 svjećice. Svaka svjećica označava godinu starosti
Da je promidžba Zadra nedovoljno progresivna i sterilna pokazuju i turisti koji nisu upoznati sa činjenicom da dolaze u grad koji je stariji od “vječnog grada”, Rima. Prije nego što ih preuzmu turistički vodiči, ugledavši ostatke rimskog Foruma, ostanu zatečeni i zbunjeni. Do tog trenutka u svojoj imaginaciji razmišljaju da se nalaze u gradu znatno mlađem od Splita. Razlog je jednostavan, Split se naglašava kao grad Dioklecijana s atributom 1700., brojem koji se pojavljuje na tvrtkama, morskim i kopnenim prometalima, pisanim i tiskanim medijima. U Splitu izražajna ponos, a u Zadru muk. Nigdje nagovještaja broja 3.000, osim imena „Udruga tri tisuće godina za dar”, autora književnika Marijana Tomislava Bilosnića. Nigdje čestitarskih zvjezdica, nigdje naglašenih dragulja: 800 godina barkajola, prvog pečata u Hrvata, prvog hospicija, prve vojne bolnice, prvog sveučilišta, 17. u svijetu, poslije Bostona prve operacije uz korištenje narkotika, prve primaljske škole, prve moderne električne mreže, prvog spomenika posvećenog Lepatnskoj bici, najdužeg akvadukta, prvog javnog perivoja (kraljice Jelene, op.a.), prvog romana (Planine), prve alke, prvih nota, relikvijara škrinja sv. Šimuna, prvog otvorenog grada utvrde (1868. godine), prvih hrvatskih novina (Kraglski Dalmatin)…
Nigdje prikazane makete, uokvirenog prikaza povijesnog hoda od antike pa sve do modernog doba poput Morskih orgulja i spomenika Pozdrava Suncu.
Poruka o tome kako se reklamirati stiže iz Rima. U glavnom Italije osvanulo je nekidan na njegovoj rođendanskoj čestitki, 2763 svjećica. Svaka svjećica označava godinu starosti. Naime Rim je, prema legendi, 21. travnja 753. godine prije nove ere osnovao kralj Romul, sin Reje Silvije i boga Marsa, po kome je i Rim, odnosno Roma, dobio ime. Postao je prijestolnica Rimskog Kraljevstva kojim je neprekidno upravljalo sedam kraljeva, što je bilo u skladu s tradicijom. Nakon 529. godine prije nove ere, u vrijeme Rimske Republike, gradom je upravljao Senat i konačno za vrijeme Rimskog Carstva od 27. p.n.e pa do njegove propasti upravljao je car. Geslo “Senatus Populusque Romanus” – Senat i Rimljani spominje sa puno digniteta, jer su na tom području stvoreni i temelji prave države (Rimsko pravo). Poznat i kao Caput Mundi (Prijestolnica svijeta), La Citta Eterna (Vječni Grad), Limen Apostolorum (Apostolski prag), La Citta dei sette colli (Grad na sedam brežuljaka) ili jednostavno “Urbe” – Grad. U njemu Neron čini samoubojstvo, optuživši kršćane za podmetanje požara u srpnju 64. godine i protjeruje ih iz Rima. U Gradu nastaje i prva Petrova Poslanica i Markovo evanđelje. U tom Vječnom Gradu Petar umire mučeničkom smrću, dok je Pavlu u Rimu 67. godine odrubljena glava.
Puno svjećica i besplatne ulaznice
Žitelji tog Vječnog Grada su iznad svega ponosni, ali upravo zahvaljujući povijesnim faktima, turističkoj publikaciji pojedinih autora i pozitivnoj promidžbi od strane turističkih vodiča, muzeologa, vrlih arheologa, posebice uvažavaju Zadar, no bez razloga, pa ipak je Zadar stariji od Rima, (Diadora, Iat eram).
Međutim, osim Zadra na području Lijepe naše među gradovima uvažavaju i Dubrovnik jer se uz Rim još samo atribut Grada Dubrovnika piše velikim slovom.
U čast te velike proslave u Rimu se održava Tjedan Rimske kulture popraćen glazbom iz doba umjetnosti samih muzeja i njenih kolekcija. Bez naplate ulaznica mogu se posjetiti svi rimski muzeji, a njih je bezbroj – od onoga najstarijeg, Kapitolijskog muzeja iz 1479. godine u kojem će se moći pogledati značajna kolekcija ertrušćanske i antičke rimske umjetnosti, pa do puno mlađih muzeja. U vili Borghese posjetitelji uživaju u kolekciju umjetnina obitelji Borghese, dok u Palazzo Braschi izložba fotografija Vita in Comune. Na Trastvereu se može razgledati izložba Roma e suoi re (Rim i njegovi kraljevi). Palazzo Venezia čuva veliki broj umjetnina od ranog kršćanstva pa do renesanse. U Nacionalnom muzeju (Museo nazionale Romano) kojeg je projektirao Michaelangelo mogu se razgledati važne grčke i rimske umjetnine. Za učenike je organiziran odlazak među rimske spomenike i glumce odjevene u toge. Harmonija rimskih zvona glasat će se svakog dana u 12.30 sati.
Kako tvrde sami Romanezi, nije ni čudo što se u njihovom gradu nalazi veliki broj muzeja, jer su se u njemu formirale sve vrste graditeljstva. Rim je također uz Firencu bio svjetsko središte renesanse, a njezin najimpresivniji primjerak je Bazilika Sv. Petra, te Michaelangelova Piazza del Campidoglio s palačom Senatorio, sjedištem gradske Vlade. Tijekom renesansnog razdoblja velike aristokratske obitelji u Rimu su gradile raskošne građevine, poput Palazzo del Quirinale koja je sada sjedište predsjednika Talijanske Republike.
Najizrazitiji spomenik barokne umjetnosti je Fontana di Trevi, autora Nicoloa Salvija. Palazzo Madama, sjedište Talijanskog Senata i Palazzo Montecitario, sjedište Donjeg doma Talijanskog Parlamenta, su najpoznatije građevine baroka iz 17. stoljeća. U vrijeme kada Rim postaje prijestolnica Nove Kraljevine Italije dominira neoklasicizam, onaj stil gradnje koji je svoje uzore nalazio u antici. Jedan od najpoznatijih spomenika iz neoklasicizma je svakako spomenik Vittoreu Emanuelleu II., odnosno Oltar Domovin u kojem se nalazi grob Nepoznatog vojnika posvećen žrtvama, 650.000 poginulih Talijana u tijeku 1. Svjetskog rata. Samo središte Rima okruženo je velikim zelenim površinama i raskošnim vilama, izgrađenim na ostacima vila samog Papinskog grada. Najpoznatija je Villa Borghese s velikim pejzažnim vrtom, izgrađenog u naturalističkom engleskom stilu iz 19. stoljeća.
Vatikan i Maltežani
Rim je jedinstveni Grad u svijetu koji u svojoj utrobi sadrži dva suverena entiteta. Unutar njega smješten je Vatikan, suvereni teritorij Svete Stolice, koja u ulozi političkog i religijskog entiteta upravlja područjem Vatikanskog Grada. Radi se o enklavi od 1870. godine. Vatikan, koji je službeno priznat 1929. godine, ima izvanteritorijalna prava nad glavnim palačama i crkvama u samom središtu Grada. Dodatna vrijednost je i ta što se u Rimu nalazu veleposlanstva za Italiju i Svetu Stolicu.
Drugi entitet čine Malteški red (Sovrano Militare Ordine di Malta). Radi se o o redu Maltežana koji se sklonio u Rim 1879. godine u vrijeme Napoleonova osvajanja Malte. Taj Red nema svoj poseban teritorij poput Vatikana, ali ima nekoliko izvanteritorijalnih palača u središtu Rima.
Kroz dugogodišnju povijest Rim je zapamćen po čudnim okolnosti i nekontinuitetu broja stanovnika. Sa milijun stanovnika u svom punom razvoju do 19. stoljeća bio je najveća svjetska metropola. No, nakon propasti Zapadnog carstva broj stanovnika se stalno smanjivao da bi Grad 530. godine brojio samo 100.000 stanovnika. U ranom Srednjem vijeku u Rimu je bilo 20.000 žitelja. Danas, sam grad Rim koji leži na ušću rijeka Aniene i Tiber, udaljen 24 kilometara od Tiranskog mora. Međutim, u Rimu će vas uvjeravati da je Grad na moru jer se njegovo područje, regija Ostia Antica, praktički proteže do same obale. Na Piazzi del Popolo visina Grada je najniža i iznosi samo 13 metara nadmorske visine, dok je njegova najveća nadmorska visina 120 metara na brdu Monte Mario. Sa svojih 2.800.000 stanovnika podijeljen je na 35 četvrti, koje se iz praktičnog razloga označavaju slovom Q. Međutim, njegovi žitelji još uvijek robuju starim navikama, tvrdeći kako je Rim podijeljen na 22 riona, te da se svi rioni osim Prati i Borgo nalaze unutar Aurelijaskih zidina. Razlog je jednostavan, rioni su tradicija, jer tek nakon uspostave zadnje gradske regije, riona, za nove urbanizirane djelove počeo se koristiti izraz četvrt (quartiere).