Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Čiji je odbor za ravnopravnost spolova i Radio BnM?

29.04.2011. 22:00
Čiji je odbor za ravnopravnost spolova i Radio BnM?


Mi iz SDP-a bili smo pokretači tog odbora, a nema niti jednog našeg člana, kazala je Merdić. – Sva je sreća da nema niti HDZ-ova, prokomentirao je gradonačelnik Knez


Na  sjednici Gradskog vijeća Biograda razmotreno je i prihvaćeno izvješće o izvršenju Proračuna grada za 2010. godinu.  Na to izviješće svoje su komentare dali oporbeni vijećnici  Anka Merdić i Danijel Karabatić iz SDP-a.
Reprezentacija  500.000 kuna
– Iako se tu ne može ništa više  mijenjati, ipak smatram da  valja upozoriti na neke stavke o  kojima bi se ubuduće trebalo  povesti više računa, kazala je  Merdić te ukazala potom na  visok iznos od preko 500.000  kuna za potrebe reprezentacije  te veliki broj udruga od kojih  mnoge i nisu opravdano financirane jer nisu aktivne.
S tim se složio i njezin stranački kolega Danijel Karabatić  te tome pridodao po njemu neprihvatljivo sufinanciranje Porina, kao i visoke stavke za rad  nekih sportskih klubova, poput  Vaterpolo kluba Biograd i Nogometnog kluba Primorac.
Druga točka dnevnog reda  izvješće o radu gradonačelnika  za drugo polugodište protekle  godine, točnije period od 1.  srpnja do 31. prosinca 2010.  godine, obuhvatilo je detaljne  zahvate na prostornom  uređenju i upravljanju gradskom imovinom. Između ostalog navedeno je da su na području gradnje sklopljeni ugovori o izradi projektne dokumentacije i komunalne infrastrukture i to sustava odvodnje  predjela Meterizze, Rust i Soline, zatim glavnog projekta odvodnje i uređenja parkirališta  kod starog groblja te izrada  glavnog projekta vodovodne  mreže predjela Kumenat. Također su sklopljeni ugovori o  izradi projektne dokumentacije za uređenje dvorišta stambenih zgrada na predjelu Jaz,  plaže Bošana i plaže istočno od  uvale Soline. U spomenutom  razdoblju dovršeno je 14 idejnih projekata na temelju kojih  su zatražene lokacijske dozvole  za objekte komunalne infrastrukture, dok su na planu prometa izrađeni idejni projekti  kružnog toka na cesti D8, kao i  projekt smirenog prometa. Dovršena je izgradnja dječjeg vrtića na Kosi Zapad kao i sanacija vodovoda i kanalizacije u  Frankopanskoj ulici, stoji u izvješću.
Na planu prostornog planiranja donesen je Detaljni plan  za područje javne namjene istočno od ortopedske bolnice,  za potrebe Doma za starije osobe te su pokrenuti i postupci  izrade Detaljnog plana  uređenja obalnog pojasa  Bošana, Urbanističkog plana  uređenja Iznad Solina, Karting  centra te izmjena i dopuna plana za uređenje neizgrađene poslovne zone K2 pretežno trgovačke namjene.
U spomenutom razdoblju  izrađena je i urbanistička studija područja budućeg autobusnog kolodvora i rekreacijskog  centra. I nadalje je u tijeku  postupak obnove zemljišnih  knjiga, koji traje već četvrtu  godinu, a istodobno se rješavaju imovinskopravni odnosi s nekretninama u privatnom vlasništvu, postupak izdvajanja iz  šumsko-gospodarske osnove u  svrhu izgradnje trgovačke zone,  ali i natječaj za prodaju nekretnina na tom području. Tijekom ljetnog perioda izdana  su 432 koncesijska odobrenja  za obavljanje različitih djelatnosti na pomorskom dobru, od  čega je uprihođeno  1.450.580,00 kuna. Izdano je  ukupno 19 rješenja o komunalnom doprinosu čime je  Grad ostvario dobit od  2.283.349,40 kuna. Na području gospodarstva i financija  između ostalog odobrene su  kapitalne donacije Bošani  d.o.o. za nastavak izgradnje kanalizacije otpadnih i oborinskih  voda u istočnom dijelu grada.  Grad je sufinancirao rad hitne  pomoći i turističke ambulante  te nastavio isplatu pet stipendija za studente grada Vukovara.
Uzurpacija – sitnica
Na području društvenih djelatnosti imenovano je novo  članstvo Savjeta mladih, osnovan Odbor za imenovanja ulica  i trgova u gradu te je imenovano preko sto do sada neimenovanih ulica na području  grada Biograda. Donesena je i  nova odluka o kriterijima za  kupnju stanova iz programa  društveno poticane stanogradnje te raspisan natječaj za koncesiju obavljanja dimnjačarskih  poslova. Zaključeni su također  i sporazumi sa Zavičajnim muzejom, Pučkim otvorenim  učilištem te dječjim vrtićem o  zbrinjavanju viška zaposlenika,  koji su raspoređeni na poslove  u gradskoj upravi. Za potrebe  socijalne skrbi i zdravstva donesen je program javnih potreba u socijalnoj skrbi za 2011.  godinu te programi javnih potreba u kulturi športu.
S ovakvim izvješćem nije se  suglasio vijećnik Danijel Karabatić koji je ukazao na neke  slučajeve uzurpacije, na što mu  je gradonačelnik kazao da su to  sitnice u odnosu na uzurpaciju  tvrtke koju vijećnik zagovara.  Na sjednici je potom bez zamjerki prihvaćena odluka redovitom godišnjem financiranju  političkih stanaka, kao i odluke  o gradovima prijateljima.
Tako će uz već dosadašnje,  gradovi prijatelji biti i talijanski  grad Villamagna u pokrajini  Chieti Regija Abruzzo, te  općina Tolfa i Regiji Lacio, a  potom i češki grad Kyjov. Ova  prijateljstva imaju zajednički  interes na međusobnom turističkom i gospodarskom planu,  ali i nastupu prema Europi i  europskim fondovima. Na sjednici je potom prihvaćeno nekoliko odluka među kojima  ona o imenovanju predsjednika, zamjenika i članova Odbora  za ravnopravnost spolova. Za  predsjednicu ovog odbora imenovana je profesorica Danica  Dominis, za dopredsjednika  Franjo Farkaš te članove prof.  Mirjana Jurišić, Vesna Adžić  Kapitanovič i Šime Kulaš. Za  ovu točku dnevnog reda nisu  glasali oporbeni vijećnici.
Mi iz SDP-a bili smo pokretači tog odbora, a nema niti  jednog našeg člana, kazala je  Merdić.
– Sva je sreća da nema niti  HDZ-ova, prokomentirao je  gradonačelnik Knez.
Za izbor predstavnika u  Skupštinu Komunalca d.o.o.  imenovan je inž. Toni Bogdanić, za upravni odbor Gradske  glazbe Marijan Stopfer i prof.  Jordanko Miloš, dok je za  Skupštinu Croata d.o.o. za informiranje imenovan Ivan  Knez i Stjepan Matijević. I ova  zadnja točka nije prošla bez  komentara oporbenjaka te je  Danijel Karabatić (SDP) dobacio da je Radio BnM – radio  HDZ. Vijećnici ove sjednice  prihvatili su na kraju i izvješća o  radu Pučkog otvorenog  učilišta, Gradske knjižnice i Hrvatskog Crvenog križa, Gradskog društva Biograd na Moru.