Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Kosor: Branitelje pozvati na jedinstvo i vjeru u budućnost

29.04.2011. 22:00
Kosor: Branitelje pozvati na  jedinstvo i vjeru u budućnost


Ovo su teški trenuci u suprotnosti sa željom i očekivanjima, poručila je Kosor lokalnim čelnicima HDZ-a, te ih uputila da kad budu članstvu objašnjavali presudu, ističu da je ona nepravomoćna i da slijedi žalba


Hrvatska je prije 15 dana iščekivala haške  presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu  Markaču. U javnosti je uoči  presude stvorena atmosfera  da će optužnica pasti, da će  generali Uskrs slaviti u svojim  kućama. Ali, čim je u 11 sati  sudac Alphonse Orie započeo  sa čitanjem presude, naslućivao se neugodan ishod za  dvojicu generala. Zemlju je  zapljusnuo val ogorčenja. Vodeći državni dužnosnici u prvim su izjavama izražavali  nevjericu zbog visine zatvorskih kazni i, posebno, zbog  kvalifikacije o “udruženom  zločinačkom pothvatu”. No,  samo nekoliko sati kasnije  Vlada i HDZ, na čelu s predsjednicom Jadrankom Kosor,  pribrali su se i započeli akciju  preventivnog saniranja štete.
Tog dana, nešto poslije 18  sati, u sve županijske odbore  HDZ-a iz središnjice stranke  faksirana su tri lista papira  pod zajedničkim nazivom “Teze za sjednicu ŽO HDZ-a”.  Na prva dva lista bile su izvještaji Hine, jedan koji se  odnosi na izjavu koju je nakon  presude dala premijerka, i  drugi s priopćenjem sa sjednice Vlade, održane tog popodneva. Da ne bi bilo nikakve sumnje što se traži od  HDZ-ovih šefova na terenu i  kako da u idućim danima djeluju među članstvom, na  trećem papiru otisnuti su i  naputci predsjednice Vlade,  odnosno njezine glavne teze  kad je posrijedi presuda Gotovini i Markaču.
Stranačke čelnike uputila je  da, kad budu članstvu objašnjavali presudu, ističu da je  ona nepravomoćna i da slijedi  žalba. Naglasila im je da su  kvalifikacije o “udruženom  zločinačkom pothvatu” neprihvatljive, ali da je studija na  tu temu, koju je za Vladu  izradila Akademija pravnih  znanosti, već poslana u Haag.  “Ovo su teški trenutci u suprotnosti sa željom i očekivanjima”, glasila je jedna od  natuknica, ali Jadranka Kosor  ih je potakla da ljudima ukazuju na ponos zbog pobjede,  da zadrže dostojanstvo, a da  branitelje pozivaju na “jedinstvo i vjeru u budućnost”.  Predsjednica HDZ-a svoje  članstvo nije zaboravila upozoriti niti da treba poštivati  pravosuđe i njegove odluke.  Očito je da premijerka nije  htjela dopustiti da emotivne  reakcije građana, pa i  HDZ-ovih članova, potaknu  zahtjeve za prekidom suradnje s Haškim sudom, što bi  sasvim sigurno izazvalo negativne posljedice za hrvatski  status u međunarodnoj zajednici.
Paralelno s diplomacijom  na domaćem planu, odvijale  su se i aktivnosti i prema  inozemnim krugovima. Hrvatski su diplomati detaljno  izviješteni o sadržaju izjava  državnih dužnosnika o presudi kako bi mogli reagirati u  slučaju da se u nekim zemljama izjave pogrešno protumače. Cilj diplomatske akcije bio je onemogućiti stvaranje pogrešnog dojma u  međunarodnim krugovima da  Hrvatska ne priznaje Haški  sud i da samim time dovodi u  pitanje jednu od temeljnih vrijednosti demokratskog svijeta, načelo vladavine prava. To  je, očito, bilo bitno i u kontekstu pregovora s Europskom unijom.
 


HDZ-ovci se suzdržali od skupova




Koliko su dvije usklađene akcije bile uspješne, najbolje svjedoče dani  nakon presude: HDZ-ovci se u pravilu nisu odazivali na skupove na kojima  se tražio trenutačni prekid suradnje s Haškim sudom, a iz inozemstva zasad,  barem javno, nisu stigle značajnije kritike na račun istupa hrvatskih  dužnosnika i reakcija hrvatske javnosti.