Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Na jesen u Bibinjama tri razreda prvašića

29.04.2011. 22:00
Na jesen u Bibinjama tri razreda prvašića


Od jeseni ovdje u Bibinjama će najvjerojatnije biti tri razreda prvašića. Očekuje se proširenje zgrade osnovne škole i izgradnja nove srednje škole, obznanio je župan Zrilić istaknuvši kako su brojni bibinjski projekti zajedno s novom lukom Gaženica, projekti za novi razvojni iskorak Bibinja


Svečanom sjednicom Općinskog vijeća na Trgu sv. Roka ispred istoimene crkve iz 17. stoljeća, mještani Bibinja nastavili su obilježavati Dan općine. Bibinjci se s ponosom sjećaju hrvatskog redarstvenika Franka Lisice. Sin Marije i pok. Ivana Lisice, rođen 1968. godine, pripadnik Specijalne postrojbe MUP-a druga je žrtva srpske agresije na Hrvatsku. Neprijateljski metkom 2. svibnja ubijen je na brdu Štikovača u Polači.
– Bibinje je tada pokazalo cijelom hrvatskom narodu i velikosrpskom neprijatelju Hrvatske da je spremno braniti svoju domovinu. Ovi nas dani ujedno pozivaju na sjećanje na pogibiju i ostale četvorice hrvatskih vitezova iz Bibinja: Alfreda Lisice, Zvonimira Sikirića, Mladena Bugarije Cukija i Dragana Lisice Takija, naglasio je u uvodnom slovu Ivan Šimunić, predsjednik OV-a.
Pored fotografije prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana, ratnog ministra obrane Gojka Šuška i generala Ante Gotovine bibinjski čelnici poseban osvrt dali su na nepravomoćnu presudu hrvatskim generalima u Haagu.
Presude generalima Gotovini i Markaču nepravedne su, s određenim političkim ciljem uperenim na hrvatski narod. Samo nam jedinstvo hrvatskog naroda može dati snagu da odbacimo sve što nas krivo optužuju i Hrvatsku prikazuju onakvom kakva nije. Naši generali danas vode i bitku za Hrvatsku, iako je rat završio. Zato trebaju našu potporu, poručio je načelnik Nino Šimunić, časnik HV-a u Domovinskom ratu pod Gotovinim zapovjedništvom.
Općinski proračun, rekao je načelnik, iznosio je 1999. godine tek 1,2 a danas čak 35 milijuna kuna. 
– U Bibinjama ne stanuje recesija, ne stanuje malodušje. Za novo i ljepše Bibinje gradi se na sve strane poput sustava kanalizacije i odvodnje, projektna dokumentacija za izmiještanje pruge se priprema, a u tijeku je izrada tendera za javni natječaj za novi ulaz na dva nivoa na Jadranskoj magistrali ispod novog groblja. Velika poslovna zona u izgradnji, u kojoj će biti i hotel, donijet će nova radna mjesta, navodio je načelnik Nino Šimunić uvjeren da će se ove godine premašiti brojka od 280.000 turističkih noćenja ostvarenih protekle godine.
– Nemojmo dozvoliti da nas crv sumnje izjeda i razjedini. Bibinje je u svojoj prošlosti bio snažan jer je bio jako stisnut kao šaka. Svaki prst sam za sebe nema ni približnu snagu kao kada svi prsti stanu jedan uz drugog u čvrstu šaku, pozvao je Nino Šimunić svoje sumještane na zajedništvo, pomirbu, međusobno uvažavanje, odbacivanje teških riječi i optužbi. Pozvao je sve i na sudjelovanje na svetoj misi na Petrini u nedjelju u 10.30 sati. 
Svečanoj sjednici nazočili su: župan Stipe Zrilić, saborska zastupnica Nevenka Marinović, predstojnik Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji Damir Valčić, bojnik Alen Šimunić, načelnik Odjela policije Niko Šindija, župnik don Rade Pinčić, ravnatelj SICU-a don Pavao Kero te brojni načelnici i poduzetnici.
– Na mladima svijet ostaje. Od jeseni ovdje u Bibinjama najvjerojatnije će biti tri razreda prvašića. Očekuje se proširenje zgrade osnovne škole i izgradnja nove srednje škole, obznanio je župan Zrilić istaknuvši kako su brojni bibinjski projekti zajedno s novom lukom Gaženica, projekti za novi razvojni iskorak Bibinja.
Program je vodila Suzana Lisica dok su u kulturno-umjetničkom programu pored pomlađene folklorne sekcije Veseli Bibinjci i pučkog pjesnika Ante Sikirića Krivina sa svojim recitacijama sudjelovali i bibinjski učenici.
 


Grbovi općine poginulim braniteljima




Nagrade za životno djelo dodijeljene su svećeniku s 20 godina staža u Bibinjama od 1975. do 1995., don Nedjeljku Ivanovu te posthumno Ivanu Šindiji, autoru knjige “Bibinjski korijeni” i niza pripovijetki (nagradu preuzela supruga Ljerka) kao i nedavno preminulom predsjedniku DVD-a Bibinje i poduzetniku Ljubomiru Keru (sin Krešo). Grb Općine Bibinje ove je godine posthumno dodijeljen svim poginulim bibinjskim braniteljima – Franku Lisici (nagradu preuzela majka Marija), Alfredu Lisici (otac Ivan), Zvonimiru Sikiriću (majka Nevenka), Mladenu Bugariji Cukiju (brat Jerolim) i Draganu Lisici Takiju (brat Roko). Grb općine dodijeljen je i marini Dalmacija Bibinje-Sukošan, a nagradu je preuzeo direktor Božidar Duka. Uime nagrađenih, prekidan čestim pljeskom, 15-minutnim obraćanjem zahvalio je ponosni don Nedjeljko.


 


Turistička monografija “Bibinje i okolica”


Na sjednici je predstavljena i  izuzetno bogata turistička monografija “Bibinje i okolica” napisana na hrvatskom i engleskom jeziku. Pod pokroviteljstvom  Općine uredili su je Nino Šimunić, Ivan Šimunić, don Pavao  Kero, Senada Delija i Igor Gluić,  ujedno i grafički urednik. Nadasve su je opširno prezentirali i  hvalospjevno ishvalili ravnatelj  Arheološkog muzeja Zadar prof.  Miro Jurić i ravnateljica Hotelijersko-turističke i ugostiteljske  škole Zadar prof. Jadranka Brkić-Vejmelka.


 


Danas akcija čišćenja bibinjskog podmorja i priobalja


Danas u subotu je akcija čišćenja bibinjskog podmorja i priobalja. U nedjelju ujutro s početkom u 8 sati u crkvi Velike Gospe je misa zadužnica i potom na novom groblju polaganje vijenaca za pokojnog Franka, dok je u 10.30 sati sveta misa na Petrini, a u 14 sati šahovski turnir “Memorijal Franka Lisice”. U ponedjeljak s početkom u 10.30 sati na brdu Štikovača u Polači održat će se molitva i polaganje vijenaca, dok je navečer u 19 sati u atriju bibinjske škole predstavljanje knjige “Koracima nade u istinu”.