Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Rehabilitacija u Zagorju nakon Cibone

29.04.2011. 22:00
Rehabilitacija u Zagorju  nakon Cibone


Ovakve utakmice su uvijek opasne. Normalno je da smo favoriti i da idemo na pobjedu, a što će donijeti utakmica, vidjet ćemo večeras – kaže Josip Grdović


Prizemljenje ili  povratak u realnost, tako se  najčešće proteklih dana govorilo o teškom domaćem porazu košarkaša Zadra od Cibone. Iako su do utakmice osmog kola sa Zagrebom bili  čvrsto na zemlji, uvjerljiva  pobjeda protiv “mrava” dala im  je krila, samim time što ih je  gurnula na drugo mjesto, odmah iza još uvijek neporažene  Cedevite. Cibona, koja je do  dolaska u Zadar imala dvostruko manje pobjeda, činila se  kao usputna stanica prema  potvrdi drugoga mjesta pa  možda, ponadali su se oni optimističniji, čak i prvom mjestu  uoči doigravanja. No, “vukovi”  su u 40 minuta razbili Zadrane  jednako onako kako su ih oni,  svega mjesec dana ranije, razbili u Zagrebu. Bila je to savršena osveta Zagrepčana, koji su tako najavili povratak u  borbu za naslov prvaka, a Zadranima još jednom ukazali na  to da, kako svakoga mogu pobijediti, tako i od svakoga mogu izgubiti. Sigurno bi za Zadar bilo bolje da poraz, u rezultatskom i igračkom pogledu, nije bio baš toliko uvjerljiv,  no Josip Grdović, trener, vjeruje da to nije previše utjecalo  na psihološko stanje njegove  momčadi.
– Poraz je uvijek poraz, bilo s  dva ili 23 razlike. Nikada nije  ugodno. Ovisi kako tko gleda,  odnosno imamo li realnu sliku  u kakvoj se situaciji nalazimo  ili nemamo. Momčad je  spremna za Zabok i idemo  dalje na naš način. Radimo  dvaput dnevno, a osim što imamo određenih problema s ozlijeđenim igračima, sve ostalo  ide prema planu – kaže zadarski strateg.
Bez Vladovića i  Dundovića
Na listi ozlijeđenih su i dalje  Jakov Vladović i Mario Dundović, koji neće biti na  raspolaganju treneru  za dvoboj sa Zabokom.  Od ostalih, kako kaže  Grdović, neki imaju  manjih problema, ali  nije riječ o ozbiljnijim  ozljedama, te će biti  spremni za večerašnju utakmicu u Bedekovčini.
– Radimo na tome da što  prije imamo na raspolaganju  cijelu momčad, kako bismo u  doigravanju mogli zagorčati  život ostalim velikim klubovima.
Grdović je već rekao da vjeruje da će svi igrači, a ponajviše se to odnosi na centarski dvojac Ivanov – Brown,  koji svaku utakmicu igra po 40  minuta, uspjeti izdržati u tom  visokom ritmu do kraja sezone.
– Dobro izdržavaju sve napore. Protiv Cibone nije bio  problem fizike, nego organizacije igre. U tome smo pali.  Dopustili smo im lake koševe i  da utakmica krene u smjeru,  kojeg nismo planirali i dogovorili. Od početka nismo iskontrolirali situaciju na terenu  i poslije toga smo samo propadali.
S obzirom na skraćenu rotaciju, hoće li se na sljedećim  utakmicama, protiv nominalno slabijih protivnika, otvoriti  prostor i za igrače, koji do  sada nisu bili u prvom planu?
– Vidjet ćemo prema rezultatu. Nitko ne može reći da ne  igraju mladi igrači. Trojica koja su u fokusu, dakle Olivari,  Batur i Marčinković, igraju po  30 minuta. Dobivaju priliku i  kada igraju dobro i kada igraju  loše.
Odraditi posao
O dvoboju sa Zabokom, trener Zadra nije trošio previše  riječi.
– Te utakmice su uvijek opasne. Normalno je da smo favoriti i da idemo na pobjedu, a  što će donijeti utakmica, vidjet  ćemo večeras.
Zagorci su jedina momčad u  Ligi za prvaka, koja u prvih  devet kola nije ostvarila niti  jednu pobjedu. Kod kuće su  gubili od Zagreba (15 razlike),  Alkara (6), Cedevite (36) i  Splita (5), a u gostima prosječno preko 25 razlike. Primaju uvjerljivo najviše poena  u ligi, preko 90 po utakmici, a  postižu, uz Borik Puntamiku  najmanje, 69. Zadar ih je u  trećem kolu na Višnjiku lako  dobio s 92:61 i sve to ukazuje  da ni večeras ne bi trebao imati problema. U najavi Grdović,  barem javno, nije upozoravao  ni na koga posebnog, iako je  jasno da bi se zaustavljanjem  Roberta Leža trebao riješiti  jedini potencijalni problem.
– Za svaku utakmicu se spremaš posebno. Različite su  momčadi, različiti igrači i nema generalne pripreme. Mislim da smo spremni za Zabok i  vidjet ćemo rezultat.
Od vodeće četvorke, Zadar i  Zagreb danas imaju na papiru  lakše zadatke, dok će sve oči  biti usmjerene u Podsused,  gdje vodeća Cedevita dočekuje  probuđenu Cibonu.
– To je realna jakost hrvatske  košarke. Cibona je imala krizu, kao i Zadar. Nije iznenađenje što se vratila i ja sam  to najavio. Samo pogledajte  njihov roster pa ćete vidjeti  koliko reprezentativaca igra u  Ciboni. Imaju kvalitetnu  momčad i dugu klupu. Normalno je se da četiri najjača  kluba nađu u doigravanju i da  tu pokušaju riješiti pitanje prvaka – zaključio je Grdović.


A-1 liga za prvaka




Raspored 10. kola: Zabok –  Zadar (20), Borik – Split (19.30),  Alkar – Zagreb (20.15), Cedevita  – Cibona (20.30).


 


Vladović možda protiv Alkara


Izostanak Jakova Vladovića nije se osjetio protiv Zagreba, kada  je cijela momčad funkcionirala odlično, ali jest itekako protiv  Cibone, kada je od prve minute sve krenulo nizbrdo. Najviše u  organizaciji igre.
– I ne samo u tom segmentu, nego i u širini rotacije, jer nam on daje  još jednu taktičku mogućnost.
Kapetan Zadra je na utakmici sa Splitom 19. travnja ozlijedio  nožni palac i još uvijek nije posve sigurno kada će se priključiti  momčadi.
– Nadam se da će se uspjeti oporaviti za utakmicu s Alkarom.  Koliko je ta ozljeda ozbiljna vidi se po tome što još nije počeo ni trčati,  nego samo radi statičke vježbe i vozi bicikl – kaže trener Zadra.