Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U Zadru se ulaže u staklene perle, a nas je politika prodala investicijskom fondu!

29.04.2011. 22:00
U Zadru se ulaže u staklene perle, a nas  je politika prodala investicijskom fondu!


Zadarska tvrtka krenula je u pregovore s bankom za kupnju brodogradilišta i kada se sve trebalo finiširati, lokalni pregovarači zatražili su proviziju od milijun dolara. Tu su pregovori pukli, zadarska stožerna tvrtka odustala je od kupnje brodogradilišta jer nisu željeli imati posla s kriminalcima, istaknuo je Mario Košta, dodajući da je riječ o ljudima sa “zadarske posljednje večere”


Zbog neisplaćenih plaća za veljaču i  ožujak, 75 radnika Naute  Lamjane u četvrtak je krenulo u generalni štrajk do  ispunjenja zahtjeva. Odluka o  štrajku donesena je nakon što  je propao i posljednji pokušaj  mirenja, dogovoren s direktorom Naute Lamjane Dragutinom Špinderom, odnosno  jer nije postignut dogovor s  upravom tvrtke o isplati oko  200 tisuća eura potraživanja  na račun plaća i ostalih davanja. 
O događanjima koja su prethodila odluci o stupanju u  generali štrajk do ispunjenja  zahtjeva, na konferenciji za novinare govorili  su Mario Košta, glavni sindikalni povjerenik u Nauti  Lamjani, Slavko Bilota, regionalni povjerenik pri Savezu metalaca Hrvatske, sindikalist Zdenko Kovačić i  pravni zastupnik SSSH-a Vedran Uranija. Sindikalisti su  naveli kako su radnici Nauta  Lamjane nezadovoljni zbog  neisplate plaća jer tvrtka, koja je u vlasništvu investicijskog fonda Jupiter Adrije,  dobro posluje, a zbog trenutačne nelikvidnosti ne  može radnicima isplatiti  plaće za veljaču i ožujak.  Uzrok nelikvidnosti, kako je  pojasnio Uranija, je blokada  kooperanata, kojima je Nauta  Lamjana ostala dužna za obavljene radove na remontu  naftne platforme.
Lokalni pregovarači  tražili proviziju od  milijun dolara
– Račun Naute Lamjane je  blokiran, tako da radnici već  dva mjeseca nisu dobili plaće.  Postupak mirenja sindikata i  uprave nije dao željene rezultate, odnosno nije odblokiran račun niti isplaćene  plaće, pa su radnici, temeljem  odluke Sindikata metalaca  Hrvatske, krenuli u generalni  štrajk do ispunjenja zahtjeva,  kaže Uranija, dodajući kako  je sindikat i dalje otvoren za  pregovore s upravnom i vlasnicima Nauta Lamjane.
Mario Košta, glavni sindikalni povjerenik, govoreći o  razlozima koji su doveli do  ovakvog stanja u Nauti Lamjani, vratio se u prošlost,  deset godina unatrag, kada je  “Walter Wolf” kupio brodogradilište za jednu kunu od  Fonda za privatizaciju. “Walter Wolf” je odigrao “dupli  pas” s dobro poznatom bankom čiji je partner general  Zagorec pa se maknuo iz  cijele priče, preselivši uspješnu proizvodnju dizalica iz  Lamjane u Sloveniju.
– Prije šest godina, kada je  brodogradilište bilo u vlasništvu, dobro nam poznate  banke, interes za kupnju pokazala je stožerna tvrtka u  Zadru. Ta tvrtka krenula je u  pregovore s bankom za kupnju brodogradilišta i kada se  sve trebalo finiširati, lokalni  pregovarači zatražili su proviziju od milijun dolara. Tu su  pregovori pukli, zadarska  stožerna tvrtka odustala je od  kupnje brodogradilišta jer nisu željeli imati posla s kriminalcima, istaknuo je Košta,  dodajući kako je riječ o ljudima sa “zadarske posljednje  večere”.
Zadarska strateška tvrtka  tada je svoje financije preusmjerila na riječko područje,  za spas tamošnjeg brodogradilišta “Viktor Lenac”. Preusmjeravanje financija, kako je  naveo Košta, naložio je tadašnji premijer Ivo Sanader.
 Kod nas se ulaže u  staklene perle
– Sanader je naredio da se  spasi “Viktor Lenac” jer na  riječkom području slabo kotira vladajuća stranka. U Zadru, imaju osigurano biračko  tijelo, dovoljan broj glasova  za pobjedu na izborima, tako  da nisu vidjeli razloga za  ulaganje u naše brodogradilište. Kod nas se ulaže u  staklene perle – Morske orgulje, Pozdrav suncu, moroskok… Tamo ću ja sutra,  ljude koji nisu dva mjeseca  dobili plaću, koji nemaju  čime platiti režije i školovati  djecu, voditi da se slikaju!  Pod pritiskom politike u Zadru se izgradilo svašta, a mi  smo prodani investicijskom  fondu koji sve ove godine ima  samo jednu namjeru, prodati  zemljište u Lamjani novom  vlasniku koji će ga prenamijeniti u turističke svrhe,  govori Košta, ističući kako  Jupiter Adriju ne zanima  “živo” brodogradilište jer s  njim ne može ništa napraviti.
O prljavim radnjama u brodogradilištu do sada se nije  govorilo. No, Košta je odlučio  progovoriti očekujući da će  na taj način privući pozornost  Državnog odvjetništa koje će  ispitati cijelu situaciju u Nauti  Lamjani. Privatizacija brodogradilišta u Lamjani, kako  smatra Košta, čisti je privatizacijski kriminal koji mora ispitati Državno odvjetništvo. U očekivanju njihove  reakcije, sindikalisti ne odustaju od štrajka i borbe za  očuvanje osnovne djelatnosti  brodogradilišta – remonta  platformi, kao i svojih radnih  mjesta.
 


Borba za tri osmice kod nas traje i danas




Slavko Bilota čestitao je radnicima Međunarodni praznik rada koji se  obilježava kao spomen na velike radničke demonstracije održane u  Chicagu 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom  poginulo više od dvije stotine radnika, a osmero je radnika osuđeno na  smrt. Demonstracije su održane zbog zahtjeva radnika za osamsatnim  radnim vremenom.
– Borba za poznate tri osmice, osam sati rada, odmora i sna, kod nas  traje još i danas. Samo što nama danas ne daju da radimo. Mi želimo  raditi i zato biti adekvatno plaćeni, borit ćemo se za to, kaže Bilota.