Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Velike brojke okruniti doigravanjem

29.04.2011. 22:00
Velike brojke okruniti doigravanjem


Marko Banić danas će protiv Cajasola u Sevilli  odigrati jubilarnu 200. utakmicu u ACB ligi, sve u dresu  Bilbao Basketa. Jedini iznad  njega po tom pitanju je Javi  Salgado, koji ih je odigrao  204, ali je od ove sezone član  Lagun Aroa iz San Sebastiana, što znači da će hrvatski  reprezentativac uskoro vrlo  vjerojatno postati klupski rekorder. Do kraja prvog dijela  ostala su još tri kola, a Baski se  trenutačno nalaze na diobi od  5. do 7. mjesta, s omjerom  18-13, koliko imaju i Fuenlabrada i Gran Canaria.
– Ponosan sam na ovu brojku i dat ću sve od sebe da je  proslavimo pobjedom. Netko  mora nastaviti legendu Javi  Salgada i nadam se da će  potrajati još mnogo godina – s  osmjehom će Banić.
Dvadesetšestogodišnji Zadranin je, nakon odlaska iz  matičnog kluba, došao u Bilbao u sezoni 2005./2006., a  prve dvije sezone proveo je na  posudbi u Gironi. U dosadašnjih 199 utakmica, prosjek  mu je 10 poena i 4,5 skokova,  uz valorizaciju 11,3. Samo mu  pet poena nedostaje da dođe  do brojke 2000 u najjačoj europskoj ligi, a već sada je najbolji strijelac u klupskoj povijesti. Uoči završnice prvenstva, Banić je optimist i vjeruje  da će njegova momčad izboriti  doigravanje. Svjestan je,  međutim, da mora nešto popraviti u igri, kako joj se ne bi  ponovile greške, zbog kojih je  u prošlom kolu doživjela neugodan domaći poraz od Fuenlabrade. Da je to dobio, Bilbao bi bio praktički siguran  među prvih osam, s velikim  šansama da izbori što bolju  poziciju, kako bi u četvrtfinalu  izbjegao vodeći dvojac Barcelonu i Real. No, sada si je  zakomplicirao život i mora  gledati iza sebe, gdje su na  diobi 8. i 9. mjesta Unicaja i  Valladolid (17-14), a na 10.  Estudiantes (16-15), kod kojega gostuje u posljednjem kolu. Dobro je što uoči gostovanja u Sevilli i Madridu,  kod kuće dočekuje posljednjeplasiranu Menorcu (6-25).
– Svi smo mnogo razmišljali  o tom porazu, jer je to za nas  bio težak i neočekivan udarac.  Ali to nas sada treba još više  ujediniti i gurnuti naprijed, jer  su ostale još samo tri utakmice  do kraja. Dobra stvar je što je  sve u našim rukama.
Kapetan Bilbaa dodaje da  treba ići utakmicu po utakmicu i podsjeća da je ova  momčad navikla reagirati nakon teških udaraca, što je pokazala i prošle sezone.
– Doveli smo se u prilično  kompliciranu situaciju, a jedini način da se iz nje izvučemo je jedinstvo momčadi.  Šteta je što smo, nakon što se  cijelu sezonu borimo za gornji  dio tablice, sada došli u ovu  situaciju. To je teži dio sporta,  jedan poraz ti zakomplicira  život. No, pokušat ćemo pobijediti sve do kraja i vratiti se  tamo gdje trebamo biti – za  kraj će zadarski krilni centar.