Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Znanstveni pohod Zrmanji

29.04.2011. 22:00
Znanstveni pohod Zrmanji


Danas u 9.30 starta šesta po redu rafting regata na rijeci Zrmanji koja se tijekom vremena afirmirala u glavni događaj godine na obrovačkom području


Nisam mogao ni sanjati da ćemo uspjeti okupiti ovako eminentnu ekipu znanstvenika, prijatelja, suradnika i zaljubljenika u prirodu na jednoj od tematskih regata na rijeci Zrmanji, kao što se okupila ovdje danas. Nadam se da ćemo otvoriti novi pravac razvoja koji će uroditi nečim konkretnim na ovom prostoru, rekao je Đuro Župan, čelni čovjek Riva rafting centra, na jučerašnjem otvaranju VI. hrvatske rafting regate “Zrmanja 2011.” na seoskom gospodarstvu Mićanovi dvori u Kruševu.
Tijekom jučerašnjeg, prvog dana regate održan je okrugli stol i znanstveni simpozij “Zrmanja uokvirena kršem”, a glavni događaj počinje danas kada će na 14,5 kilometarsku avanturu krenuti pedeset čamaca sa šesteročlanim ekipama vođenim skiperima i praćeni budnim osiguranjem na svakom dijelu staze.
Cilj jučerašnjeg okruglog stola i znanstvenog simpozija je valorizirati sva prirodna bogatstva Zrmanje i okolnog krškog područja te promicati održivi razvoj i ekoturizam Bukovice. Njega zajednički organiziraju Riva rafting centar, organizator regate, u suradnji s Centrom za istraživanje krša i priobalja Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru. Nakon održavanja okruglog stola planirano je i izdavanje znanstvene publikacije s radovima sudionika. Jučerašnjem okruglom stolu prisustvovali su dr. Neven Cukrov s predavanjem na temu “Tragovi metala i stabilni izotopi ugljika i kisika u vodi i sedri rijeke Zrmanje”, doc. dr. sc. Zdravko Špirić s predavanjem na temu “Nadzor i upravljanje ekološkim rizicima u funkciji razvoja turizma”, mr.sc. Mirko Đinđić s predavanjem na temu “Održivi razvoj značajnog krajobraza – Kanjon Zrmanje od Obrovca do ušća”, prof.dr.sc. Ognjen Bonacci s predavanjem na temu “Hidrologija rijeke Zrmanje”, dipl. ing. Vlado Božić s predavanjem na temu “Speleološki objekti uz Zrmanju u funkciji čovjeka kroz povijest”,  dipl.ing. Tihomir Kovačević s predavanjem “Mogućnosti razvijanja speleoturizma i avanturizma u speleološkim objektima uz rijeku Zrmanju i njene pritoke”.
Danas u 9.30 starta šesta po redu rafting regata na rijeci Zrmanji koja se tijekom vremena afirmirala u glavni događaj godine na obrovačkom području. Među prijavljenim ekipama su ekipe Grada Maribora, Ekonomskog fakulteta iz Ljubljane, Instituta Ruđera Boškovića, Lađara “Škrapa” Monić, Centra za krš Zadar, Dječjeg vrtića Latica, NP Balaton (Mađarska), Ureda državne uprave, Brod glumaca, Hrvatskog olimpijskog odbora, Grada Zagreba, Financijske policije.
Rafting regate na rijeci Zrmanji organiziraju se s ciljem što boljeg razvoja avanturističkog turizma i promocije zadarskog zaleđa kao turističke destinacije. Regate su turističkog, rekreativno-sportskog i humanitarnog karaktera. Naime, posljednjih godina prilog ide za potrebe djece s teškoćama u razvoju iz vrtića “Latica” u Zadru. Unatrag nekoliko godina svaka od regata je i tematska. Lani je tema bila eko-etno s naglaskom na tradiciju i ponudu ekoproizvoda Bukovice i Ravnih kotara, a ove godine su u prvom planu geologija, hidrogeologija, krški fenomeni, ekosustav, turistička ponuda i održivi razvoj područja uz Zrmanju koji se većim dijelom nalazi na području Parka prirode Velebit.