Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Gradonačelnike za mir primio predsjednik Ivo Josipović

29.04.2012. 22:00
Gradonačelnike za mir primio predsjednik Ivo Josipović


U sklopu  dvodnevnog službenog i prijateljskog posjeta Biogradu na Moru predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović je na zagrebačkom Pantovčaku u ponedjeljak primio izaslanstvo svjetske asocijacije “Gradonačelnici mira” koju su predvodili gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue sa suradnicima, gradonačelnik Frogna u Norveškoj Thore Vestby Norveška, tajnik, šef financija i potpredsjednica “Udruženja vizije kampanje 2020” Aaron Tovish iz austrijskog Beča, Filip Deheegher iz Ypresa u Belgiji i Jasminka Bajlo, službena predstavnica Biograda u svjetskoj asocijaciji, te gradonačelnik Otočca Mario Barković i biogradski gradonačelnik Ivan Knez.
– Organizacija trenutno broji točno 5.221 učlanjena grada iz 153 zemlje i regije sa svih kontinenta osim Antarktika, istaknuo je gradonačelnik Nagasakija, japanskog grada na kojeg su prije nepunih 67 godina SAD bacile atomsku bombu koja je ubila 22.000 osoba, a 39.000 je poginulo od posljedica radijacije. Tri dana prije atomska bomba je bačena na Hirošimu koja je jednom trenutku ubila 140.000 ljudi
Ivan Knez je upoznao predsjednika Josipovića s mirovnom inicijativom svjetske asocijacije koja se zalaže za sprečavanje širenja nuklearnog naoružanja u svijetu, a nastala je nakon tragičnih posljedica koje su ostavili napadi atomskim bombama na Hirošimu i Nagasaki.
– U Republici Hrvatskoj trenutno su 33 grada članovi asocijacije, rekao je gradonačelnik Biograda na Moru koji u najvećem svjetskom izvanvladinom udruženju koje broji gotovo milijardu od ukupno sedam milijardi stanovnika na Zemlji, ima jednu od liderskih uloga
Predsjednik Josipović podržao je nastojanja gradova koji su se pridružili ovom pozivu i dali podršku Hirošima-Nagasaki protokolu protiv nuklearnog naoružanja kao i polaganju kamena iz Hirošime 12. lipnja u Vukovaru što će predstavljati simboličan poziv na mir u svijetu.
– Vukovar je poput Hirošime i Nagaskija trajan simbol čovjekove neljudskosti prema drugom čovjeku, ali i neslomljivosti ljudskog duha, naglasio je predsjednik Ivo Josipović.
Prethodno je izaslanstvo asocijacije “Gradonačelnici za mir” u zagrebačkoj Gradskoj upravi primila Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Milana Bandića, sa suradnicima. Glavni grad Hrvatske je 2009. godine ušao u obitelj gradova svijeta koji su službeno dali podršku gradonačelniku Hirošime, pokretaču programa solidarnosti gradova za potpuno ukidanje nuklearnog oružja.
– Dvomiljunski japanski grad Nagasaki i gradić u srcu Jadrana, Biograd na Moru, jedni su od 12 svjetskih gradova s titulom grada-dopredsjednika asocijacije “Gradonačelnici za mir” (Mayors for Peace), koja je posvećena uspostavi svijeta bez nuklearnog oružja do 2020. godine, rekla je Jasminka Bajlo..
Prije četiri godine gradonačelnik Knez je prepoznao priliku za promidžbu grada Biograda, ne samo kao grada koji želi baštiniti najbolje europske tradicije, nego i one svjetske.
– Biograd se našao u visokom društvu milijunskih gradova svijeta u međunarodnoj organizaciji gradova “Gradonačelnici za mir” koja je posvećena promicanju mira, a osnovana je 1982. na inicijativu tadašnjeg gradonačelnika Hirošime Takeshi Araki. Sadašnji gradonačelnik Hirošime Kazumi Matsui, je predsjednik organizacije danas, naglasio je Knez na novinarskoj konferenciji u ličkom Otočcu koju je na povratku iz Zagreba u Biograd održao gradonačelnik Mario Barković.
Prije odlaska na sastanak Izvršnog odbora koji se od 2. do 6. svibnja održava u Beču, visoko izaslanstvo svjetske asocijacije u utorak prijepodne će se pridružiti građanima Biograda na obilježavanju Međunarodnog praznik rada.