Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Javna poduzeća od ljeta bez kolektivnih ugovora?

29.04.2012. 22:00
Javna poduzeća od ljeta bez kolektivnih ugovora?


Očito se računa kako će se do konca lipnja donijeti Zakon o reprezentativnosti kroz koji će se izmijeniti Zakon o radu, čime bi se otvorila mogućnost upravama da se sukobe sa sindikatima oko kolektivnih ugovora


Radnici zaposleni u javnim poduzećima, odnosno njihovi sindikalni predstavnici, uskoro bi mogli krenuti u borbu za očuvanje kolektivnih ugovora. Naime, nove uprave u javnim poduzećima sve češće govore o potrebi korekcije ugovorenih radničkih prava, a za sada su se jedino u Fini odvažili sindikatu poslati i službenu obavijest o otkazivanju kolektivnog ugovora. Indikativno je pritom, da je Uprava Fine sindikat o otkazivanju kolektivnog ugovora izvjestila prije nekoliko dana, a datum otkazivanja ugovora je 24. srpnja. Dakle, odluka Uprave o otkazivanju kolektivnog ugovora na snagu stupa za gotovo tri mjeseca.
Zanimljiv datum
Datum otkazivanja ugovora je zanimljiv s obzirom da je nebrojeno puta u proteklim mjesecima izrečeno kako je potrebno mijenjati pravila igre u javnim poduzećima te da je kočnica za to Zakon o radu (ZOR), odnosno odredbe o produženoj primjeni pravnih pravila ugovorenih kolektivnim ugovorom. Vlada ne namjerava otvarati ZOR već će unatoč protivljenju i sindikata i poslodavaca odredbe o produženoj primjeni mijenjati kroz drugi zakon, onaj o reprezentativnosti. Očito se računa kako će taj zakon biti donesen do konca lipnja, čime bi se otvorila mogućnost upravama javnih poduzeća da se sukobe sa sindikatima na pitanju kolektivnih ugovora.
– Jasno je da je riječ o političkoj odluci. Najava otkazivanja Kolektivnog ugovora obrazložena nam je riječima da se on treba prilagoditi ekonomskom i društvenom stanju – veli Krešimir Sever, predsjednik Sindikata Solidarnost u Fini te predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata. Zadnjih 12 godina u tom poduzeću plaće nisu rasle jer se čekalo da se firma stabilizira, a prije dvije godine poduzeće je zbrinulo višak radnika. “To je politička odluka, politički pritisak”, ističe Sever navodeći kako su plaće u Fini na razini, odnosno nešto manje od prosjeka države. On navodi i kako je najava otkaza ugovora uslijedila dan nakon što je sindikat upravi uputio poziv za otvaranje pregovora o katalogu radnih mjesta u Fini. Pita i je li potrebno upravi otvarati frontu s radicima kada se treba izboriti za posao na tržištu.
– Nas ne dira produžena primjena, a uprava će na sudu trebati dokazati da su ekonomske prilike zbog kojih se otkazuje ugovor promijenjene, jer Fina stoji bolje nego lani ili prije dvije godine – veli Sever, podsjećajući kako je sindikalni štrajkački fond u Fini “izuzetno pun” te će sindikat u štrajku moći izdržati duže od poslodavca.
Trn u oku
Fina je zasad jedina napravila konkretan potez, iako je primjerice šumarima u nekoliko navrata usmeno najavljeno od strane uprave da će otkazati kolektivni ugovor. No, to za sada nije učinjeno, a umjesto toga sa sindikatima se razgovara o restrukturiranju Hrvatskih šuma, pa je primjerice od njih zatraženo i da potpišu izjavu o tajnosti razgovora s Upravom.
Hrvatske željeznice također najavljuju izmjene kolektivnog ugovora, ali se za sada dalje od usmenih najava nije došlo. Konkretnija akcija mogla bi se skoro očekivati, tim više jer na željeznici novaca nema pa su ovaj mjesec radnicima isplaćene neto plaće u nekim djelovima društva i sa zakašnjenjem. Trn u oku je, prije svega, kolektivni ugovor u Infrastrukturi u kojoj djeluju 42 profesionalna sindikalca s plaćama gotovo na razini predsjednika uprave. Bivša uprava Infrastrukture pokušala je taj problem riješiti, no popustili su pred političkim pritiscima.