Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Psi s Dalekog istoka na izložbi u Zadru

29.04.2012. 22:00
Psi s Dalekog istoka na izložbi u Zadru


Renomirana kinološka manifestacija pod nazivom CACIB ZADAR DOG SHOW već godinama u Zadru okuplja najbolje od najboljeg


U organizaciji Hrvatskog kinološkog saveza iz Zagreba i zadarskog kinološkog društva Dalmatinski pas i njihovih predsjednika Damira Skoka i Branka Šare, ove subote je na terenima autokampa zadarske hotelske kuće Borik započela tradicionalna međunarodna izložba pasa. Izložba traje do 1. svibnja, a Zadrani će u četiri dana u 20 izlagačkih krugova vidjeti oko tri tisuće pasa gotovo 150 različitih pasmina.
Renomirana kinološka manifestacija pod nazivom CACIB ZADAR DOG SHOW 2012. već godinama u Zadru okuplja najbolje od najboljeg, a tako je bilo i ovog vikenda. U Zadru se okupilo 2.900 pasa iz 34 zemlje svijeta. Psi su u Zadar došli iz SAD-a, Meksika, Brazila, Japana, Rusije i naravno Hrvatske. Veliki interes izlagača, kao i publike koja je u dva dana vikenda u velikom broju prodefilirala Borikom dokazuje da je zadarska izložba uvrštena među obvezna odredišta europskih i svjetskih kinologa.
Prvog dana publici su predstavljeni psi iz Hrvatske, Italije, Rusije, Češke, Austrije, Slovenije, Velike Britanije, a u Zadar su na izložbu došli čak i psi iz Japana i Tajlanda.
Posjetitelji su u dva dana mogli vidjeti mnoštvo neobičnih pasmina. Najviše zanimanja je izazvalo okupljanje uzgajivača i vlasnika sedam hrvatskih autohtonih pasmina.
Nazočnima se prvi obratio Damir Skok, predsjednik Hrvatskog kinološkog saveza, a u ime zadarskog gradonačelnika publici se obratila njegova izaslanica Ana Bajlo proglasivši izložbu otvorenom.
Samo u dva dana vikenda izložbu je posjetilo više desetaka tisuća znatiželjnika. Najviše je tu bilo Zadrana, ali su posjetitelji došli iz cijele Hrvatske. Od inozemnih gostiju najviše je bilo Slovenaca i Talijana.


“Vedndy Black Wind of Varaždin” najljepši pas




U subotu je najteži zadatak imao irski sudac John Walsh koji je trebao izabrati najljepšeg psa – best in show. Nakon podužeg monitoringa Walsh se odlučio “Vendy Black Wind of Varaždin”, ravnodlaki crni retriver vlasnice Sanje Pervan Horvat iz Zagreba.


“Međunarodni prvak prvaka” nakon osam godina u Zadru


Nakon osam godina održavanja u Zagrebu, Međunarodni prvak prvaka u 2012. godini se preselio u Zadar. Natjecanje je održano u večernjim satima u Arsenalu. U dva dijela nastupila su 32 psa koji su osvojili najveći broj bodova među prvacima prvog dana natjecanja. Najljepšeg psa birala su trojica renomiranih međunarodnih sudaca: Revaz Khomasuridze iz Rusije, Karl Reisinger iz Austrije i Damir Skok iz Hrvatske.
Prvo mjesto uvjerljivo je pripalo psu pasmine Shiba iz Rusije pod nazivom “Orienta Hoshi Naomi” vlasnice Elene Zakamskaje iz grada Sant Petersburga.